hirdetes

100 éves lenne a Szomszédok Taki bácsija, Zenthe Ferenc

Bartók Vivien

Számos színdarab, film, sorozat és rajzfilm szinkron fűződik Zenthe Ferenc nevéhez, valamint hangjához, és mi minden szerepben imádtuk! Sokan nem tudják, de ő a valóéletben is olyan melegszívű ember volt, mint a legnépszerűbb magyar sorozatban, a Szomszédokban. Ismerjük meg röviden, tartalmas életútját!

100 éves lenne Taki bácsi, a Szomszédok meghatározó szereplője: Zenthe Ferenc

„Az ember, amikor kicsi, mindig utol akarja érni a nagyobbat.”

Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc pályafutása röviden

Zenthe Ferenc, vagy ahogyan sokan ismerik „Taki bácsi” 100 évvel ezelőtt, 1920. április 24-én született Nógrád megye gyönyörű kis városrészén, Salgóbányán. Számos díj és kitüntetés büszke tulajdonosa volt, többek között kétszeres Jászai Mari-díj (1954, 1968), Erzsébet-díj (1992), Kossuth-díj (1997).

Első filmszerepét 33 évesen, 1953-ban kapta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc feldolgozásában, a Föltámadott a tenger című játékfilmben, mint Nagysándor József. Ezt követte minden idők harmadik legsikeresebb filmjeként ismert Rákóczi hadnagya című játékfilmben alakított főszerepe, Fekete Miksaként. A legtöbben mégis az 1954-ben készült 2x2 néha 5 című magyar vígjátékból ismerhettük meg, melyet olyan alkotások követtek, mint a Fapados szerelem, A Tenkes kapitánya, a Princ, a katona, a Tüskevár, valamint az Oscar-díjra jelölt Jób lázadása.

hirdetes

Ez utóbbiban derült ki mindenki számára, hogy mekkora színész is Zenthe Ferenc, ajánlom mindenkinek, hogy legalább egyszer nézze meg ezt a fantasztikus magyar filmdrámát.

Honnan lehet ismerős Zenthe Ferenc hangja?

Számos filmszerep és sorozat fűződik a neve mellé, de ízes beszédét szinkronszínészként is megmutatta nekünk a legnépszerűbb rajzfilmjeinkben. A Lúdas Matyiban az öreg csikós hangjaként, a Vukban Márton, a tarajos kakas hangjaként, a Szaffiban Botsinkay Gáspár hangjaként, valamint a Macskafogóban és a Süsü, a sárkányban is hallhatjuk.

hirdetes

Zenthe Ferenc, a Szomszédok Taki bácsija

Az egyik legmeghatározóbb főszereplője volt Zenthe Ferenc a Szomszédok című sorozatnak 13 éven keresztül. Többek között neki is köszönhető, hogy kultuszsorozat lett a Szomszédok. Taki bácsi (Takács István) mindig segítőkész és vidám életszemléletű személyiség volt, aki jóérzést keltett az emberekben.

Zenthe Ferenc az valóéletben is olyan őszinte, jószívű ember volt, mint a sorozatban játszott karaktere. A nevét említve szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretettel gondolna vissza rá!

2006. július 30-án, 86 évesen tüdőgyulladásban hunyt el, de azóta is a szívünkben él.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Neumann János

Neumann János: A világ rengeteggel tartozik Margittai Neumann Jánosnak, akinek a munkássága... Tovább

Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása

KRESZ: A KRESZ mozaikszó a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása rövidítése.... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyar történelem Történelem
X
Kövess minket facebookon!