hirdetes

Egyedülálló hely Európában, ahova nektek is el kell látogatnotok

Sz.F., Szeder

Ma már szinte nem is látjuk a csillagokat, az eget elvakítja az a rengeteg fény, amit az utcai lámpák, épületek, szórakozóhelyek, autók, kirakatok bocsájtanak ki magukból. Különösen igaz ez a nagyvárosokra, ahol az eget vizslatva ma már szinte teljesen eltűntek szemünk elől a csillagok.

Egy különleges hely Európában

Éppen ezért a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség megalapította a „nemzetközi csillagoségbolt-park” címet, amelyet olyan területeknek adományoz, ahol mesterséges fényektől mentesen csodálhatjuk meg a csillagos égboltot. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet büszkélkedhetett ilyen kitüntetéssel, amely 2009-ben nyerte el ezt a címet.

Mára már a Zselici Csillagoségbolt-parkon túl ugyan a Hortobágyi Nemzeti Park is büszkélkedhet ezzel a rangos kitüntetéssel, de a Zselici park 2015-ben egy csillagvizsgálóval is meglepte a csillagászat szerelmeseit.

A 840 négyzetméteres épület magába foglal egy planetáriumot, egy távcsőkupolát, két nagy, egymásba nyitható előadótermet és egy filmek készítésére alkalmas stúdiót. A csillagvizsgálóval szemben egy 25 méter magas fa kilátó is van, ahonnan felülnézettből is megcsodálhatod a környéket.

hirdetes

Forrás

hirdetes

A csillagászati, természeti és környezetvédelmi témájú filmek a planetárium programjába kerülnek be, ahol szakavatott csillagász és környezeti nevelő ismerteti meg velünk az égbolt és az erdő rejtélyeit, minden korosztályt a saját nyelvezetén megszólítva. Így a gyerekek mesén keresztül ismerhetik meg a csillagképeket és azok történetét, míg a hobbi csillagászok már mélyebben merülhetnek alá az „égbolt kutatásában”.

A planetárium kupolája alatt ülve káprázatos égbolt jelenik meg előttünk, kényelmes székben ülve élhetjük át percek alatt azt a több millió évnyi fejlődést, ami a bolygónk kialakulásához vezetett. A planetárium előtt egy hatalmas, fénylő pontokkal telített térkép fogad titeket. Itt megnézhetitek, melyik város, ország, mennyire fényszennyezett, a térkép előtt pedig kis kerek, asztalhoz hasonló vitrinekben őrzik a Csillagpark meteorit-gyűjteményét is. Az előadások során megismerhetitek a meteorit-darabkák történetét, azt, hogy hol találták őket és milyen az értékük. A híres cseljabinszki meteorithullásból is őriznek itt egy darabot – ezt ma aranyáron mérik, de a Magyarországon talált legnagyobb meteorit-darabból is van itt egy vizsgálati metszet.

A felettünk hömpölygő Tejutat itt nem csak a vetített képeken láthatjuk. Derült éjszakákon szabad szemmel is megpillanthatod Galaxisunk fénylő szalagját a Zselici Csillagparkban. A Csillagpark kupolájában rendszeresen tartanak közös távcsöves csillagleseket, ahol a több ezer fénylő égitest leglátványosabbjait mutatják be nektek. Ahhoz, hogy még többet tudj meg, csillagnéző túrákhoz is csatlakozhatsz, ahol szakértő vezetők avatnak be a csillagos égbolt titkaiba.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pesti Napló

Pesti Napló: 1850–1939. Politikai napilap volt Surányi József kiadásában. A lapot... Tovább

Rába

Rába: A nagy magyarországi folyók egyike. A Rába Magyarország 3. leghosszabb folyója, a Duna... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!