hirdetes

Érdemes ma az eget figyelni – Olyan üstökös érkezik, amit a neandervölgyi ember látott utoljára

ZH

Gyönyörű jelenséggel kezdhetjük meg a februárt, ugyanis a C/2022 E3 (ZTF) kódjelű üstökös, amit legutóbb körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt láttak a Föld közelében, a mai napon lesz látható!

zöld üstökös

Földközelbe ér a neandervölgyi ember által látott üstökös


A Föld atmoszféráját január 27-én lépte át a C/2022 E3 (ZTF) kódjelű üstökös, amelyet az amerikai Zwicky Transient Facility fedezett fel márciusban, amikor éppen a Jupiter pályáján tartózkodott. Egyes számítások szerint ez az üstököskb. 50 ezer évente kerüli meg a Napot, ami azt jelenti, hogy legutóbbi megjelenésekor még a neandervölgyiek lakták a Földet.
 

Preston Dyches, a NASA Jet Propulsion Laborítory munkatársa szerint: “Nagyszerű lehetőség ez arra, hogy személyes kapcsolatot teremtsünk egy jeges látogatóval a távoli külső Naprendszerből”.

hirdetes

Az üstökös színe miatt zöld üstökösnek is nevezhetjük, amely Magyarországról is látható lesz a mai napon, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban pedig már észlelték is a jelenlétét egy távcső segítségével. A csillagászok szerint a mai napon fog közelebb kerülni a Földhöz, és a nap végére szabad szemmel is jól láthatóvá válik. 

Érdemes fényszennyezés mentes területről figyelni a jelenlétét, hogy tisztábban lássuk! 

Február elsején az aszteroida körülbelül negyven millió kilométerre lesz a Földtől, ami lehetővé teszi, hogy láthassuk, de még biztonságon távolságban halad el a bolygónk mellett. Alkonyattól egészen pirkadatig fénylik majd a fejünk felett, de mivel egy halvány csillagéval lesz egyenlő az összfényessége, ezért már sötétben és fényszennyeződéstől mentes helyen lesz jól látható.

hirdetes

A csillagtérképet a Svábhegyi Csillagvizsgáló blogbejegyzésében találod, így könnyebb lesz megtalálni a sok csillag között!  Tehát távcsöveket elő és irány egy fénytiszta terület este és gyönyörködjetek a csillagok szépségében!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Nemzeti Dal

Nemzeti Dal: Az 1848-49-es forradalom leghíresebb műve, melyet maga az író, Petőfi Sándor... Tovább

Gyimesek

Gyimesek: A Gyimesek Erdély és Moldva határán fekszik. A három településből álló térség... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld