hirdetes

Nem mindegy, hogyan sütöd ki zöldségeidet – ezeket érdemes betartanod

TK
Zöldséges étel

Ugyanakkor, érdemes kiemelni, hogy az sem a legjobb megoldás, ha azzal igyekszünk ellensúlyozni zöldségeink nyers mivoltát, hogy azokat túlfőzzük – érdemes kitapasztalni azt, hogy mennyi az ideális idő, míg minden szépen megfő, és ízletes lesz. Ehhez lesz majd rendkívül fontos az alapanyagok elhelyezése – ezáltal minden puhává válhat, esetlegesen meg is indulhat a remélt enyhe pirulás.


Nézzük tehát kategóriánként, hogy mit hova érdemes elhelyezned ételed készítése során.


A keményebb zöldségek


Ebben a kategóriában elsősorban a krumplira, érdesburgonyára, céklára kell gondolni – mégis ide sorolható még a zeller, a karalábé, a répa, valamint a fehérrépa is.


Ezekre kell majd leginkább odafigyelnünk – kemény húsuk végett általában sokkal lassabban képesek megsülni, emellett pedig vastag héjuk is van, ami szintén meghosszabítja majd a főzési időt. Mégsem éri meg őket kihagyni ételünkből – talán éppen a hosszabb főzési idő végett tudnak különleges ízvilágot kölcsönözni egy-egy menünek.

hirdetes


Érdemes mégis, amennyiben ilyen alapanyagokkal dolgozunk, mindet gondosan meghámozni, illetve egyforma, nagyjából arányos darabokra vágni – mind méretben, mind alakban, ezzel is segítve egyenletes sülésüket.


Mi legyen az olyan zöldségekkel, amik zsengék?


Itt elsősorban a paprikáról, a brokkoliról, a karfiolról lehet beszélni, de ide köthető a kelbimbó, a cukkini, a hagyma, illetve a zöldbab is.

hirdetes


Ezek a zöldségek könnyen párolódnak, egyáltalán nem kell számukra sok idő, az előző kategóriával szemben. Ez elsősorban magas nedvességtartalmuknak köszönhető – viszont ugyanerre vezethető vissza, hogy nem is hordoznak magukban túlzottan intenzív ízeket, csupán a felületük fogja fel a fűszeres olajat.


Amennyiben ezekkel szeretnél dolgozni, érdemes őket nagyobb darabokban hagyni – ezzel képes leszel majd megakadályozni mind a nyers állapotot, mind a túlfőzést. Figyeljünk fokozottan oda aprításukra, ugyanis, ha túl picik, akkor képesek könnyedén odakapni.

Te szereted a zöldséges ételeket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kékszalag

Kékszalag: Nemzetközi tekintéllyel bíró magyar tókerülő vitorlás verseny, mely egy évente... Tovább

Anna-barlang

Anna-barlang: Az egyik legféltettebb barlangunk. A fokozottan védett Anna-barlang a Bükk-hegység... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!