hirdetes

Mindannyiunk kedvence, a Zsebtévé

Rékka
Mindenki nézte - ez a Zsebtévé

Személyváltozások a Zsebtévénél

Később Szabó Attilát kiintrikálták a sorozatból. Őt követték Katkics Ilona, Somhegyi Béla, leghosszabban pedig Kovács Kati – ők is mind megtartották a zsebtévés formát. Ezután Levente Péter volt a következő, aki távozott a műsorból, szerepét pedig Gyabronka József vette át. A bábozás nem könnyű szakma, megváltozott Miki és a bábpartnerek viszonya, de Gyabronka kedvessége, barátságos lénye elnyerte a nézők szívét, sokak számára ő lett az igazi Móka Miki. Móka Miki változás két korszakra osztja a Zsebtévé történetét, és bizony az embereket is; azok, akik 1970 után születtek másik Móka Mikit ismernek, mint akik a hatvanas hetvenes években voltak kiskorú tévé nézők.

A Zsebtévé bábjai

Takács /Bunyós/ Bálint

Bunyós Bálint vagy Takács Bálint a rossz kisfiú, aki soha nem fogad szót, és nem érti, hogy miért kell ezt vagy azt tennie, a felnőttek kéréseiben, utasításaiban is mindig megtalálja, hol köthet bele. Aztán persze Mikivel megbeszéli a dolgokat, így az egészből egy kedves tanmese alakul, természetesen tanulsággal. A vörös, szeplős kisfiú mindenki szívébe beférkőzött. Szöllősi Irén mozgatta, és rekedtes hangját is ő kölcsönözte a Lévai Sándor által tervezett bábnak. Bálint kesztyűbáb, és az orránál belül van egy fémkarika, így tudja húzni az orrát, ha valami nem tetszik neki.

hirdetes

Furfangos Frigyes

Furfangos Frigyes mester nem kesztyű, hanem labdabáb, egy kicsi gnóm manó, aki mindig furfangos kérdésekkel áll elő. Eredetileg Levente Péter öklére készült a báb, hangját pedig Kemény Henrik adta. Neki is számos arca volt – rosszallását, kárörvendést és csodálkozását is kifejezte. Ebben neki is az orrhúzó karika segített, továbbá a szemüvege is gyakran felugrott a homlokára, ehhez a báb orrát kellett mozgatni. Úgy helyezték el a szemüveg szárát, hogy egyféle orrmeghúzással felugorjon a sapkára. Bár könnyűnek tűnik, de sok gyakorlást igényelt Frigyes mozgatása.

hirdetes

Hakapeszi Maki

„Hakapeszi Maki, ha kap, eszi!” Ez a talán a leginkább ikonikussá vált mondata a műsornak, és tény, hogy Maki vált a zsebtévé bábjai közül a leginkább kultikussá. Egy bájos marionett báb Kemény Henrik és Lévai Sándor közös munkája. Hakapeszi Maki mindig valamilyen teljesen agyament furfangos ötlettel átverte egy nagy tábla csoki ellenében a Hiszékeny járókelőt, aztán Móka Miki úgy forgatta a jelenetet, hogy egy kicsit Maki is megüsse a bokáját – bár ez soha nem tántorította vissza az újabb tréfáktól.

És zárásként egy másik klasszikus, amit biztosan te is tudsz fejből:

"Véget ért a móka mára,
Zárul Miki mókatára.
De ha tetszett, nemsokára visszavárhatsz,
Jóska, Sára, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára,
S valahány név a naptárba'
Eljövök még hozzátok,
Viszont látásra pajtások!"

Te szeretted a Zsebtévét?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Babaúszás

Ezért érdemes kipróbálni a babaúszást A babaúszás számtalan pozitív hatással van a... Tovább

Körös-Maros Nemzeti Park

Körös-Maros Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Az 1997-ben alapított... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!