hirdetes

A Zsolnay kerámia története

SZ.F., Szeder

A Zsolnay kerámia nagyon hamar világhíres lett, nem is csodálkozunk ezen, a manufaktúra történetéről azonban sokan szinte semmit nem tudnak. Ezért most elmondom nektek a sikersztorit! 

A Zsolnay kerámia világhíressége

A Zsolnay Porcelánmanufaktúrát Zsolnay Miklós és fia, Ignác alapították 1853-ban, akik itt kezdtek el kőedényeket illetve épületkerámiákat gyártani. Egy évtizeddel később Miklós másik fia, Vilmos vette át a gyár vezetését és kezdte meg a családi üzlet kibővítését.

Munkáját az 1873-as bécsi világkiállításon ismerték el először, amely számos megrendeléshez vezetett Angliából, Franciaországból, Oroszországból és az Egyesült Államokból is. Zsolnay fazekas alkotásait világszerte további elismerésekkel díjazták, mint például az 1878-as párizsi világkiállításon.

A Magyar Királyság millenniumi ünnepségen a gyár bemutatta a sokak által legszebbnek tartott alkotásait, amelyek a sajátos eosinmázas technikával készültek. Művészi munkásságáért a király Ferenc József-renddel tüntette ki Vilmost, Pécs városa pedig díszpolgárrá avatta őt. A következő oldalon még több érdekesség vár! 

Zsolnay Vilmos 1900-as halálát követően Miklós vette át a család világszinten elismert gyárát, és az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő szecessziós stílussal kezdett el foglalkozni. A gyár gyönyörű és minőségi csempék gyártásáról is híressé vált. Az elkövetkező évtizedek során az családi üzletnek sikerült több nehezebb időszakot is átvészelnie, mint például a két világháborút, nyersanyag beszerzési problémákat és a nemzetközi politika változásait.

hirdetes

A kommunizmus alatt a Zsolnay gyárat Pécsi Porcelángyárra nevezték át és államosították, ebben az időben pedig ipari termékek gyártására használták. Az 1950-es évektől kezdve Magyarország politikai és kulturális tere bővülni kezdett, így a gyárban új designerek állhattak munkába a modern elvonatkoztatás jegyében.

A 70-es és 80-as évek során Victor Vasarely, Zeisel Éva, és más vendégművészek készítettek gyönyörű alkotásokat, amelyek újra életre keltették a régebben használt organikus formákat és fémes bevonatokat. Az ország épületeit mai napig ékesítő színes csempék és építészeti díszek is ebben az időben jelentek meg újra.

Zsolnay Vilmos az 1800-as évek fazekas művészetének egyik úttörőjeként számos új, sajátos technikát fejlesztett ki cége termékeinek előállítására. Ezek közül talán a legismertebb az eosin máz, amelyet először 1893-ban alkalmaztak.

A színesen csillogó máz gyönyörűen átadja a festett porcelán szépségét, de mivel kerámiára készül, sokkal gazdagabb színhasználatot tesz lehetővé.

hirdetes

Az eosin technikával készült Zsolnay kerámiákat többször is összetévesztették már színes üveg- és fémdíszekkel is. Ezzel az exkluzív technikával a mai napig folyik a termékgyártás a Zsolnay gyárban.

A Zsolnay kerámiák korának megállapítása

A Hungarian Heritage Museum (egy magyar történelemmel és műalkotásokkal foglalkozó amerikai múzeum) szerint az első Zsolnay kerámiákat nem látták el jelölésekkel. 1878-tól azonban a gyár termékeire egy 5 tornyot ábrázoló jelölés került, amelyek Pécs öt középkori templomát szimbolizálták a „Zsolnay” és „Pécs” szavak kíséretével.

A legtöbb Zsolnay kerámián egy bemetszett számsorozat is található, amelyek a gyártási dátummal kapcsolatosak. A 782-es formaszám például 1873 és 1882 közötti gyártást jelöl. Ha az ember ismeri a kódokat, akkor viszonylag egyszerű megállapítani a termékek gyártásának időpontját. A termékszámok listája megtalálható a Zsolnay üzlet webhelyén.

A Zsolnay ma

A gyár nagy része még mindig állami tulajdonban áll, de a fazekas művészeti stúdió továbbra is az eredeti design alapján gyártja a termékeket az 1853 óta itt készült 30 ezer termék felújított változataival együtt. Ezek közé tartoznak a színes eosin mázas tárgyak és a környéken található modern épületekre elhelyezett építészeti elemek is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Népviselet

Manapság már hagyományőrzés céljából viselik az emberek Magyarországon.A magyar népviselet... Tovább

Ipoly

Ipoly: A nagy magyarországi folyók egyike. Az Ipoly egy folyó Szlovákiában és Magyarországon,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar