hirdetes

A Zsolnay kerámia története

SZ.F.

A Zsolnay kerámia nagyon hamar világhíres lett, nem is csodálkozunk ezen, a manufaktúra történetéről azonban sokan szinte semmit nem tudnak. Ezért most elmondom nektek a sikersztorit! 

Zsolnay kerámia

A Zsolnay Porcelánmanufaktúrát Zsolnay Miklós és fia, Ignác alapították 1853-ban, akik itt kezdtek el kőedényeket illetve épületkerámiákat gyártani. Egy évtizeddel később Miklós másik fia, Vilmos vette át a gyár vezetését és kezdte meg a családi üzlet kibővítését.

Munkáját az 1873-as bécsi világkiállításon ismerték el először, amely számos megrendeléshez vezetett Angliából, Franciaországból, Oroszországból és az Egyesült Államokból is. Zsolnay fazekas alkotásait világszerte további elismerésekkel díjazták, mint például az 1878-as párizsi világkiállításon.

A Magyar Királyság millenniumi ünnepségen a gyár bemutatta a sokak által legszebbnek tartott alkotásait, amelyek a sajátos eosinmázas technikával készültek. Művészi munkásságáért a király Ferenc József-renddel tüntette ki Vilmost, Pécs városa pedig díszpolgárrá avatta őt. A következő oldalon még több érdekesség vár! 

Zsolnay kerámia

Zsolnay Vilmos 1900-as halálát követően Miklós vette át a család világszinten elismert gyárát, és az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő szecessziós stílussal kezdett el foglalkozni. A gyár gyönyörű és minőségi csempék gyártásáról is híressé vált. Az elkövetkező évtizedek során az családi üzletnek sikerült több nehezebb időszakot is átvészelnie, mint például a két világháborút, nyersanyag beszerzési problémákat és a nemzetközi politika változásait.

hirdetes

A kommunizmus alatt a Zsolnay gyárat Pécsi Porcelángyárra nevezték át és államosították, ebben az időben pedig ipari termékek gyártására használták. Az 1950-es évektől kezdve Magyarország politikai és kulturális tere bővülni kezdett, így a gyárban új designerek állhattak munkába a modern elvonatkoztatás jegyében.

A 70-es és 80-as évek során Victor Vasarely, Zeisel Éva, és más vendégművészek készítettek gyönyörű alkotásokat, amelyek újra életre keltették a régebben használt organikus formákat és fémes bevonatokat. Az ország épületeit mai napig ékesítő színes csempék és építészeti díszek is ebben az időben jelentek meg újra.

Zsolnay kerámia

Zsolnay Vilmos az 1800-as évek fazekas művészetének egyik úttörőjeként számos új, sajátos technikát fejlesztett ki cége termékeinek előállítására. Ezek közül talán a legismertebb az eosin máz, amelyet először 1893-ban alkalmaztak.

A színesen csillogó máz gyönyörűen átadja a festett porcelán szépségét, de mivel kerámiára készül, sokkal gazdagabb színhasználatot tesz lehetővé.

Az eosin technikával készült Zsolnay kerámiákat többször is összetévesztették már színes üveg- és fémdíszekkel is. Ezzel az exkluzív technikával a mai napig folyik a termékgyártás a Zsolnay gyárban.

hirdetes
Zsolnay kerámia

A Zsolnay kerámiák korának megállapítása

A Hungarian Heritage Museum (egy magyar történelemmel és műalkotásokkal foglalkozó amerikai múzeum) szerint az első Zsolnay kerámiákat nem látták el jelölésekkel. 1878-tól azonban a gyár termékeire egy 5 tornyot ábrázoló jelölés került, amelyek Pécs öt középkori templomát szimbolizálták a „Zsolnay” és „Pécs” szavak kíséretével.

A legtöbb Zsolnay kerámián egy bemetszett számsorozat is található, amelyek a gyártási dátummal kapcsolatosak. A 782-es formaszám például 1873 és 1882 közötti gyártást jelöl. Ha az ember ismeri a kódokat, akkor viszonylag egyszerű megállapítani a termékek gyártásának időpontját. A termékszámok listája megtalálható a Zsolnay üzlet webhelyén.

A Zsolnay ma

A gyár nagy része még mindig állami tulajdonban áll, de a fazekas művészeti stúdió továbbra is az eredeti design alapján gyártja a termékeket az 1853 óta itt készült 30 ezer termék felújított változataival együtt. Ezek közé tartoznak a színes eosin mázas tárgyak és a környéken található modern épületekre elhelyezett építészeti elemek is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kiskunsági Nemzeti Park

Kiskunsági  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Az 1975. január 1-jén... Tovább

Polgár Judit

Polgár Judit: Polgár Judit az egyik legismertebb magyar sakkozó, nemzetközi nagymester,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar