hirdetes

Nagyszabású Zsolnay-kiállítás nyílt a Városliget mellett

VN

Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállítása nyílt meg hétfőn a Városliget szomszédságában, a főváros egyik legjelesebb szecessziós épületeként számon tartott ResoArt Villában- olvasható a számunkra igen remeknek talált hír az MTI felületén.

Zsolnay kiállítás ResoArt Villa Városliget

Megnyitották a nagyközönség számára a csodaszép villát

Ez a Városligeti fasor végében álló villa a századfordulós szecesszió egyik legszebb darabja, ilyen színvonalú épületből egész Európában nagyon kevés van - méltatta a Kőrössy Albert Kálmán építész által 1899-ben a saját családja számára tervezett házat a hétfői megnyitón a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László kiemelte: korántsem természetes, hogy a nagyközönség mostantól belülről is megtekintheti a villát és az abban elhelyezett műgyűjteményt, de az, aki ezt az épületet megvásárolta és felújíttatta, nem saját magának állította helyre, hanem a köz javára. Szabó András műgyűjtő mindkét féltett kincsét "megosztja" a látogatókkal, az új kiállítás pedig a Városliget gazdag szabadidős kínálatát egy csokorba gyűjtő Liget+ programajánlatába is bekerül - közölte.
   

A csodaszép városligeti villa története

Szabó András felidézte, hogy a szecessziós villáról megvásárlásakor, az 1990-es években kiderült, hogy a 2. világháború utáni renoválása nem korhű módon történt. Ezért kutatás indult, majd ennek eredményeit és számos archív fényképet felhasználva több ütemben állították helyre a villát, visszaadva annak régi fényét. Az épület sokáig irodaházként működött, két éve azonban az a döntés született, hogy kiállítóközponttá alakítják, hogy itt mutassák be a gazdag kollekció legszebb darabjait - fűzte hozzá.

hirdetes
   

Milyen kiállítást láthatunk a városligeti villában?

Szabó András elmondása szerint gyűjteménye egyik legjelentősebb része a több mint ezer darabos Zsolnay-kollekció, amelyből a villában mintegy ötszáz alkotás látható. Ezt egészíti ki a "Balaton festőjeként" ismert Egry József képeinek mintegy száz darabos gyűjteménye, valamint a Rippl-Rónaitól a nagybányai festőiskola mesterein át a kortárs szentendrei alkotókig terjedő válogatás, amelyekbe szintén betekintést kínál a ResoArt Villa kiállítása - közölte Szabó András. Mint a ResoArt Alapítvány munkatársai elmondták, a ház négy termét elfoglaló Zsolnay-kiállítás a gyár sikertörténetét mutatja be az 1870-es évektől az 1920-as évek végéig, végigkövetve, hogyan vált a Zsolnay kis pécsi manufaktúrából világhírű vállalattá. 
   

Hogyan látogatható a városligeti villa, és kiállításai?

Költő Magdolna, a ResoArt Alapítvány kuratóriumának elnöke hozzátette, hogy a villa előzetes bejelentkezés után, vezetéssel látogatható, illetve egy, a városligeti Millennium Házától induló szecessziós séta keretében is megtekinthető. Emellett az épület egyedi rendezvényhelyszínként is megnyitja kapuit. A villa egyébként tényleg csodaszép, és nagyon különleges. Mint elmondta, a villaépületen a szecesszió magyaros irányvonala keveredik a korszak uralkodó nemzetközi stílusjegyeivel. A homlokzatot dús ornamentika díszíti, a különleges alakú, ólomüveg ablakokat pávák, oroszlánfejek és burjánzó indák szegélyezik, az oromfalon pedig a festészet, a szobrászat és a műépítészet allegorikus figurái láthatók. A homlokzattal harmonizáló, kovácsoltvas kerítés Jungfer Gyula alkotása. A házba belépve megcsodálható a Róth Miksa műhelyében készült, hatalmas üvegablak, amely javarészt eredeti állapotban vészelte át az elmúlt század viszontagságait, az emeletre felvezető színes, kovácsoltvas lépcsőkorlát pedig Hochmann József lakatosmester munkája. A ResoArt Villa kiállítására és a vezetett épületsétákra a Liget Budapest jegyrendszerében lehet időpontot foglalni IDE kattintva

hirdetes
   

Forrás: Forrás: MTI, Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Papp László

Papp Laci: Papp László (közismert nevén Papp Laci), háromszoros olimpiai bajnok magyar... Tovább

Székelyudvarhely

Székelyudvarhely megyei jogú város Romániában Hargita megyében. Szokás a legmagyarabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!