hirdetes

Pécs városának jelképe: a legendás Zsolnay-kút és a Bikafej

VN

Ha Pécs, akkor Zsolnay, na meg a legendás Zsolnay-kút, ami nem maradhat ki egyetlen városlátogatásból, utazós könyvből, vagy képeslapról sem. De vajon mit kell tudni erről a bikáról? 

Zsolnay bikás kút

A legendás bikafej

A bikafej eredetének kutatásához jóval előbbre kell visszaugranunk, mint a Zsolnay gyár ideje. Az eredeti bikafej ugyanis annak a nagyszentmiklósi kincsnek a része, amely még Attila korából származik. A nagyszentmiklósi kincset 1799-ben találták Temes megyei Nagyszentmiklós határában. A kincs 23 aranyedényből áll, összsúlyuk majdnem 10 kg. Előkerülése óta eredete heves viták tárgya volt, mivel az edények többségét nem egyazon időben és műhelyben készíthették. Valószínűleg az avar fejedelmi kincstár része lehetett, melyet a kaganátus végnapjaiban rejthettek el. Ennek a része néhány csodaszép bikafejes ivócsanakja, melynek magassága 10,6 centiméter, hossza 12,2 centiméter, súlya 283 gramm, űrtartalma pedig 2 deciliter. A ragadozó-bika keverék fantázialény hátraforduló feje a csanakból ivóra néz.

hirdetes

Zsolnay bikafej

De hogyan jön mindehhez a Zsolnay? Zsolnay Vilmos fia, többször is Közel-Keleten járt, új kereskedelmi kapcsolatok végett, de egyben a keleti mintákat is gyűjtötte, ami mintákat leányai is tanulmányoztak többek közt Bécsben, a mintakönyvekben és nemsokára alkalmazták is a gyár készítményein. A keletről származó, Magyarországon megtalált kincs megragadta a tekintetüket, és úgy döntöttek, hogy felhasználják. Több helyen is megtalálható ez a motívum, többek között az ikonikus Zsolnay-kúton is.

A Zsolnay- kút Pécs jelképe

Zsolnay Vilmos emlékére fia, Zsolnay Miklós 1908-ban felajánlotta, hogy díszkutat ajándékoz Pécs városának. A kút elkészítésével 1909-ben Pilch Andort bízták meg, ami 1912-ben el is készült a pécsi Zsolnay Gyárban, de elhelyezése még sokáig váratott magára, ugyanis a világháború fosztogatói elől úgy eldugták, hogy majdnem két teljes évtized múlva találtak rá, egy iskola pincéjében, ezért csak 1930-ban került a város főterére. Arra a helyre állították fel a díszkutat, ahol a törökök idején az ún. „kádi csorgója” állt. Ez olvasható rajta: 

hirdetes
„Zsolnay Vilmos emlékkútja legyen örök szemtanúja Pécs város virulásának lakói boldogságának”

Nézd meg a többi csodaszép Zsolnay kincset is ebben a galériában! Egyszerűen csak kattints a képre, és lapozz, ne felejtsd el likeolni sem kedvenceidet! 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Körözött

Körözött:  Reggelik, tízóraik és vacsorák kihagyhatatlan kelléke.Gyorsan... Tovább

A forint pénzrendszer

A forint pénzrendszer: 1946. július 19-én a Magyar Köztársaság Kormánya a 9000/1946 ME. Sz.... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság Történelem Utazás