Arany János, a balladák magyar Shakespeare-je

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. December 11. Hétfő - Árpád
Hírdetés
 | Szerző: SZ.F.
címkék: Érdekességek, Magyar, Magyar történelem, Magyarország, Magyarság

Arany János, a balladák magyar Shakespeare-je

Hírdetés
Hírdetés
Arany János, a balladák magyar Shakespeare-je

Magyarország művészettörténetének egyik legtermékenyebb alakjaként Arany János nevét és balladáit minden magyar ismeri. Elevenítsük fel egy kicsit az iskolai emlékeket és vizsgáljuk meg közelebbről az egyik legjellegzetesebb magyar költő életét és munkásságát.

A kezdetek

 

Arany János az egykor történelmi Magyarország, ma pedig Románia területén található Nagyszalontán született 1817-ben. János tíz gyermek egyike volt, és egy azon kettő közül, akik megérték a felnőttkort.

 

Arany már fiatal korában érdeklődött a tanítás iránt, 14 éves korában pedig tanítósegédnek állt, hogy szüleit támogathassa. Miután a Debreceni Református Kollégium falai között német és francia nyelvet tanult, rövid időre egy színjátszó csoporthoz is csatlakozott.

Hírdetés

 

Későbbi karrierje során újságszerkesztői és tanári pályára terelte – mindez az előtt történt, hogy a ma jól ismert, egyik legnagyobb magyar költővé vált volna. A következő oldalon folytatom! 

 

Hírdetés
Hírdetés

Magyar feltalálók kvíz

Magyar feltalálók kvíz

2017-12-01

Számtalan nagyszerű, világmegváltó találmány fűződik magyar feltalálók nevéhez. A következőkben egy kvíz segítségével tesztelheted, hogy mennyire ismered őket!

Ilyen volt az 1986-87-es igazi nagy tél!

Ilyen volt az 1986-87-es igazi nagy tél!

2017-12-06

1987 január 12-én arra ébredt az ország, hogy szinte teljesen járhatatlanná váltak az utak. 3 napig egyfolytában hullt a hó. A több mint 100 éves hidegrekord is megdőlt.

Retro édesség kvíz - Te felismered még őket?

Retro édesség kvíz - Te felismered még őket?

2017-12-01

Egyszerűen imádtuk ezeket az édességeket, de vajon mennyire emlékszel még közül? Összegyűjtöttük a legkedveltebb retro édességeket!


2017-11-27 Mátyás, az igazságos

Mátyás, a néhai magyar király nevét mindenki ismeri, kevesen tudják azonban, hogy az uralkodó származása már rég óta heves vita tárgyát képezi a magyar és román nép között.

2017-11-28 Ilyen volt az 1987-es nagy havazás

Ma már elég, hogyha leesik egy-két centi hó, és máris megáll az élet, a vonatok késnek, mint mindig, a gépjárművek döcögnek. Nem tudom, mi lenne, ha megismétlődne az 1987-es havazás.

2017-11-25 Attila, a hun király legendája

Attila már csak azért is különleges történelmi alak, mert élete történetének két verziója van – egy történelmi és egy színes legendákkal tarkított változat, amely évszázadokkal az ő ideje után született.

2017-11-15 Luca-napi hagyományok Magyarországon

Luca-napi babonák, Luca-napi népszokások, Luca-napi hiedelmek, Luca-napi hagyományok Magyarországon. Ismerd meg a Luca-napi népszokásokat Magyarországon!

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod?

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod? Én is. Vagyis találtam eddig. De amit mutatok, az téged is meglep majd! Na nem egy kamu csoda módszerbe...

Pár szem krumpli kell a magyarok egyik nagy kedvencéhez!

A magyarok egyik legnagyobb kedvence, amit biztos vagyok benne, hogy te is nagyon szeretsz! Nem kell hozzá sok minden, most pedig meg is mutatom nektek a...