Attila, a hun király legendája

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. December 11. Hétfő - Árpád
Hírdetés
 | Szerző: Sz. F.
címkék: Érdekességek, Magyar, Magyar történelem

Attila, a hun király legendája

Hírdetés
Hírdetés
Attila, a hun király legendája

Az Attilát sokan tartják az egyik legszebb magyar férfinévnek. A legendás Attila természetesen a magyar történelem egyik leghíresebb alakja volt, így egyáltalán nem meglepő, hogy neve a mai napig is fennmaradt, és külön névnapot is kapott az ortodox keresztény névnaptárban. A helyzet azonban az, hogy Attila nem volt sem magyar, sem keresztény.

Attila már csak azért is különleges történelmi alak, mert élete történetének két verziója van – egy történelmi és egy színes legendákkal tarkított változat, amely évszázadokkal az ő ideje után született. Habár a meséket sokan érdekesebbnek találják az igazságnál, mi most a valódi Attilláról szeretnénk szót ejteni.

 

Az igazi Attila-történet

Történetünk (pontosabban Attila igazi története) Belső-Ázsiában történik, a nomád hunok korában, valamikor az V. század elején. A hunok ekkoriban többnyire törzsek leigázásával töltötték mindennapjaikat. Mint minden más nomád törzsnek, nekik is egyetlen céljuk volt – hatalmuk megerősítése és megőrzése portyázás és fosztogatás segítségével. Mindezt egyedi, a többi törzs számára ismeretlen harcmodoruk és fejlett harcászati módszereik tették lehetővé.

Hírdetés

 

A hunok közé született 406-ban Attila is, Mundzuk nagykirály fiaként, de a hatalom csak 28 éves korában került a kezébe, miután édesapja öccsével, Rugával egy villámcsapás végzett. Eredetileg Attila idősebb testvérére, Bledára szállt az uralkodói cím, de a hun hagyomány szerint megosztottan gyakorolhatták hatalmukat. Mindez Bleda ismeretlen körülmények között bekövetkezett haláláig tartott, 445-ig.

 

11 éves közös uralkodásuk során jelentős csapást mértek a Balkán vidékre, nem kevés fejfájást okozva ezzel a Bizánci (Keletrómai) Birodalomnak. A hunok végül egészen Konstantinápolyig nyomultak, majd három békeegyezménnyel később gazdagon vonulhattak vissza. A következő oldalon folytatom! 

 

Hírdetés
Hírdetés

Ilyen volt az 1986-87-es igazi nagy tél!

Ilyen volt az 1986-87-es igazi nagy tél!

2017-12-06

1987 január 12-én arra ébredt az ország, hogy szinte teljesen járhatatlanná váltak az utak. 3 napig egyfolytában hullt a hó. A több mint 100 éves hidegrekord is megdőlt.

Zseniális magyar rövidfilm - A Szalontüdő

Zseniális magyar rövidfilm - A Szalontüdő

2017-12-09

Egy megtörtént eset, egy remek novella, egy kiváló rendező és fantasztikus színészek. Mindez 7 percbe sűrítve. Remek példa arra, hogy a élet a legnagyobb tanár. Te mit gondolsz?

Ilyen volt az 1987-es nagy havazás

Ilyen volt az 1987-es nagy havazás

2017-11-28

Ma már elég, hogyha leesik egy-két centi hó, és máris megáll az élet, a vonatok késnek, mint mindig, a gépjárművek döcögnek. Nem tudom, mi lenne, ha megismétlődne az 1987-es havazás.


2017-11-27 Mátyás, az igazságos

Mátyás, a néhai magyar király nevét mindenki ismeri, kevesen tudják azonban, hogy az uralkodó származása már rég óta heves vita tárgyát képezi a magyar és román nép között.

2017-11-25 Attila, a hun király legendája

Attila már csak azért is különleges történelmi alak, mert élete történetének két verziója van – egy történelmi és egy színes legendákkal tarkított változat, amely évszázadokkal az ő ideje után született.

2017-11-28 Egy magyar volt az elsüllyedt Titanic hőse!

A Titanic tragikus balesetéről biztosan hallott már mindenki, azt viszont csak nagyon kevesen tudják, hogy egy magyar orvos, nevezetesen Doktor Lengyel Árpád mentette meg a hajószerencsétlenség túlélőit!

2017-11-29 Amit a szódavízről tudni illik

Tudtátok, hogy mint sok minden más, a szódavíz is magyar találmány? Most mindent megtudhatsz a szódavízről, ismerkedj meg közelebbről ezzel a magyar találmánnyal!

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod?

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod? Én is. Vagyis találtam eddig. De amit mutatok, az téged is meglep majd! Na nem egy kamu csoda módszerbe...

Pár szem krumpli kell a magyarok egyik nagy kedvencéhez!

A magyarok egyik legnagyobb kedvence, amit biztos vagyok benne, hogy te is nagyon szeretsz! Nem kell hozzá sok minden, most pedig meg is mutatom nektek a...