Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Attila, a hun király legendája

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Május 21. Hétfő - Konstantin
Hírdetés
 | Szerző: Sz. F.
címkék: Érdekességek, Magyar, Magyar történelem

Attila, a hun király legendája

Hírdetés
Hírdetés
Attila, a hun király legendája

Az Attilát sokan tartják az egyik legszebb magyar férfinévnek. A legendás Attila természetesen a magyar történelem egyik leghíresebb alakja volt, így egyáltalán nem meglepő, hogy neve a mai napig is fennmaradt, és külön névnapot is kapott az ortodox keresztény névnaptárban. A helyzet azonban az, hogy Attila nem volt sem magyar, sem keresztény.

Attila már csak azért is különleges történelmi alak, mert élete történetének két verziója van – egy történelmi és egy színes legendákkal tarkított változat, amely évszázadokkal az ő ideje után született. Habár a meséket sokan érdekesebbnek találják az igazságnál, mi most a valódi Attilláról szeretnénk szót ejteni.

 

Az igazi Attila-történet

Történetünk (pontosabban Attila igazi története) Belső-Ázsiában történik, a nomád hunok korában, valamikor az V. század elején. A hunok ekkoriban többnyire törzsek leigázásával töltötték mindennapjaikat. Mint minden más nomád törzsnek, nekik is egyetlen céljuk volt – hatalmuk megerősítése és megőrzése portyázás és fosztogatás segítségével. Mindezt egyedi, a többi törzs számára ismeretlen harcmodoruk és fejlett harcászati módszereik tették lehetővé.

Hírdetés

 

A hunok közé született 406-ban Attila is, Mundzuk nagykirály fiaként, de a hatalom csak 28 éves korában került a kezébe, miután édesapja öccsével, Rugával egy villámcsapás végzett. Eredetileg Attila idősebb testvérére, Bledára szállt az uralkodói cím, de a hun hagyomány szerint megosztottan gyakorolhatták hatalmukat. Mindez Bleda ismeretlen körülmények között bekövetkezett haláláig tartott, 445-ig.

 

11 éves közös uralkodásuk során jelentős csapást mértek a Balkán vidékre, nem kevés fejfájást okozva ezzel a Bizánci (Keletrómai) Birodalomnak. A hunok végül egészen Konstantinápolyig nyomultak, majd három békeegyezménnyel később gazdagon vonulhattak vissza. A következő oldalon folytatom! 

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Híres magyar költők - Te felismered őket?

Híres magyar költők - Te felismered őket?

2018-04-29

Az évek során számtalan magyar költő műveit ismerhettük meg. De vajon a csodálatos műveiken kívül őket is ismerjük? A következőkben letesztelheted, hogy mennyire ismered a magyar költőket!

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

2018-05-16

Annyira jó volt látni szinte minden kertben, ahogy tüsténkednek az emberek, mindenki rohant a kertészetekbe, halomszámra vették a virágokat, hogy pár órával később már a saját otthonukat díszítsük ezekkel a szépségekkel.

Egy magyar falu, amelynek a világ minden tájáról csodájára járnak

Egy magyar falu, amelynek a világ minden tájáról csodájára járnak

2018-05-15

Egy magyar falu, melynek csodájára járnak a világ minden tájáról. Méltán lehetünk büszke erre a falucskára, hihetetlen munkával nagyszerű körülményeket hoztak létre.


2018-04-27 Május 1 a munka ünnepe - egy kis történelmi háttér

Miről is szól május 1, a Munka Ünnepe? A következő cikkben elmondjuk kialakulásának történetét, visszamegyünk az időben, tarts velünk te is és ismerd meg ezt az ünnepet te is.

2018-04-25 A székelykapu

Mostani cikkünkben a nem mindennapi szépséggel rendelkező székelykapukat mutatjuk be nektek, ismerjétek meg ti is ezeket a valóban mesés műremekeket!

2018-04-27 Létezik egy kisváros Erdélyben, ahol lépten-nyomon aranyra bukkansz!

Egy erdélyi kis csodavárost mutatok most be nektek, itt tényleg mindenhol aranyra bukkanhatsz, még annyira nem is kell keresned, akkor is megtalálod! Ez a város pedig nem más, mint Felsőbánya!

2018-04-28 Eger látványosságai

Egy magyarországi körútnak számtalan állomása lehet attól függően, hogy milyen jellegű dolgokat szeretne felfedezni az ember. Vannak települések, ahol történelmi kincsek várják az érdeklődőket, máshol a borkultúra erős, rengeteg hely pedig természeti szépsége miatt került fel sokak listájára.

Így hosszabbíthatod meg az életedet akár 15 évvel

Valószínűleg minden ember sokáig szeretne élni, de persze nem mi döntjük el, hogy ez pontosan mennyi idő is lesz. Nagyban szerepet játszik a genetika...

A Csíksomlyói búcsú története – Itt a helye minden magyarnak!

Minden évben megrendezésre kerül a sokak által már ismert Csíksomlyói búcsú, a most következő cikkben bemutatjuk nektek a történetét,...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.