Mindannyian fogyasztjuk, de alig tudunk róla valamit. A legérdekesebb tényeket olvashatod most el a kávéról.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. Szeptember 24. - Gellért
Hírdetés
címkék: Ételek

A legérdekesebb tények a kávéról

Hírdetés
Hírdetés
Érdekességek a kávéról

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Sokan el sem tudják képzelni nélküle reggeleiket, mások pedig egy fárasztó napon nyúlnak a fekete italhoz éberségük fenntartása érdekében.

 

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a kávéval kapcsolatban, amelyek minden kávé-szerető számára érdekesek lehetnek. Tudod például, hogy a sok olasz név, amelyeket az itallapokon látsz mit takarnak pontosan?

 

Kíváncsi vagy arra, hogy melyek a világ legdrágább kávéi, vagy hogy mikor nyílt meg Magyarországon az első kávéház? Alább választ kapsz ezekre a kérdésekre is.

Innék egy kávét, na de melyiket válasszam?

 

A profi kávépörkölő mesterek számára bizonyára nem lesz újdonság cikkünk ezen része, azonban sokan vannak, akik - bár nagy előszeretettel fogyasztják ezt a nemes nedűt - az itallapot megtekintve mégsem tudják pontosan, hogy a kávékínálatban felsorakoztatott hangzatos olasz megnevezések mit is takarnak igazából. Most akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Hírdetés

 

Bemutatjuk a hazánkban legnépszerűbbnek számító kávéból készült italokat, hogy mostantól minden laikus is pontosan el tudjon igazodni a kávékínálat láttán.

 

Alább a teljesség kedvéért az eredeti olasz kifejezéseket veszik górcső alá - a magyar megfelelők helyett -, mivel a legtöbb kávézóban és étteremben ilyen formában találkozhatunk ezekkel a kávéfajtákkal.

 

Espresso

 

 

A lista élén az espresso (ejtsd: eszpresszó) áll, amelyet szokás rövid feketeként is emlegetni. Ezt a különleges - kávéspecialitások alapját képező - kávé típust kis csészében szolgálják fel, amelyet ízesítés nélkül pillanatok alatt szokás felhörpinteni. Erős ital, magas koffeintartalommal. Mennyiségét tekintve általában mindössze 0,3 deciliter.

Itt megemlítenénk, az espresso macchiatot (ejtsd: eszpresszó mákkjátó), amely foltos espressot jelent, a gyakorlatban pedig espressot egy kis tejhabbal megbolondítva.

 

 Capuccino

 

Ezt az italt minden bizonnyal az is ismeri, aki nem tartozik a kávé-fogyasztók népes táborába. A közkedvelt capuccino (ejtsd: kapucsínó) látványra is igen vonzó, s elsősorban azok elsőszámú kedvence, akik a lágyabb ízeket kedvelik.

 

 

Általában három deciliteres csészékben szolgálják fel, melyet egyharmadnyi espresso, valamint ugyanennyi forró tej és tejhab alkot.

 

Latte

 

A latte (ejtsd: látte) olaszul egyszerűen tejet jelent, a kávékra vonatkoztatva azonban ez a tejeskávé megfelelője. Nem kell itt semmi hóbelevancra gondolnunk; egy adag espressohoz tetszőleges mennyiségű tejet öntünk hozzá és máris készen vagyunk.

 

 

Ide tartozik a latte macchiato is, amely szintén kellemes látvány a szemnek. A „festett tej” magasabb pohárban kerül felszolgálásra. A lágy tejhabot a pohár tetejéig öntik, majd egy kevés várakozást követően egy adag espressot csurgatnak bele, melytől az ital rétegessé válik.

Nem csak a szemünket bűvöli el ez az ital, hanem az ízlelőbimbóinkat is.

 

Americano

 

Az amerikai filmekből jól ismert büfékben kapható kávé tetszőleges mennyiségű forró vízzel felöntött espressot takar. Az espresso erőteljes ízét ezáltal tompítják.

 

Melange

 

A melange (ejtsd: melanzs) nagyon hasonlít a latte macchiatora, azonban ebben a finom italban méz is található. Szintén üvegpohárban kerül felszolgálásra, hogy a kapott rétegeket jól láthassák a fogyasztói.

Általában a pohár aljára mézet öntenek, majd a latte macchiatot készítenek, azaz felhabosított tejbe csurgatják a friss espressot.

Az említett társánál a méz általi réteg miatt még mutatósabb finomságot az édesszájúaknak ajánlják.

 

 

Ristretto

 

Az espresso kistestvére a ristretto (ejtsd: risztrettó), mondhatni rövid espresso. Finom, aromás, intenzív és erős. Ezzel lehet jellemezni leginkább ezt a kávétípust. Az espressotól darálási finomságában tér el, így a végeredmény egy sűrűbb állagú espresso.

 

A kávé, népszerűsége miatt gyakorlatilag minden vendéglátó egység kínálatában elérhető bármerre is járunk, célszerű azonban több helyen is megízlelni a különböző kávéspecialitásokat, hiszen „ahány ház annyi szokás” – tartja a mondás is.

 

 

Ha szeretnétek egy jót kávézni, megkóstolni az említett kávékülönlegességeket, s mindezt diszkét árakon egy kellemes és jól megközelíthető helyen, akkor keressétek fel az Ypsilon Cafét Zuglóban, melynek kínálatát ide kattintva érhetitek el.

 

 

A következő oldalon további érdekességekről olvashattok, többek között a világ legdrágább kávéiról is.

Hírdetés
Hírdetés

Mákos nudli recepttel

Mákos nudli recepttel

2017-07-15

Ha szereted a tésztás ételeket, akkor biztos vagyok benne, hogy a nudlit is imádod! Olcsó és nem mellesleg hihetetlenül finom, most megmutatom a legjobb receptet hozzá!

Menta lekvár: nem csak finom, de a szervezet számára is igen hasznos!

Menta lekvár: nem csak finom, de a szervezet számára is igen hasznos!

2017-07-11

Egy nagyon kellemes ízvilágú készítményről beszélünk, melyet használhatunk palacsinta töltelékeként, fagylaltok vagy különböző sütemények készítéséhez. Érdemes tehát kipróbálni és élvezni az ízét!

Lecsó recept minden magyarnak!

Lecsó recept minden magyarnak!

2017-07-10

Mindenki kedvencét, a lecsót mutatom most be nektek egy kicsit közelebbről! Lecsó receptet, lecsó érdekességeket hoztam nektek, mindent elmondok, ami lecsó!


2017-07-04 Az isteni finom paprikás krumpli! RECEPT!

A magyarok egyik legnagyobb kedvencét mutatom be nektek, a cikkből kiderül az is, hogyan készíthetitek el a tökéletes paprikás krumplit, nem fogtok benne csalódni!

2017-07-20 A 10 leghíresebb magyar nemzeti étel

Magyarország konyhája az egész világon híres fűszeres, gazdag ízvilágáról. A magyar gasztronómia világának felfedezése egy ínycsiklandó utazás minden hazánkba érkező külföldi látogató számára.

2017-08-05 Szilvás gombóc recepttel

A magyarok egyik legnagyobb kedvencét mutatom be nektek, cikkünkből kiderül, hogyan készíthettek isteni finom szilvás gombócot, megéri kipróbálni! Szilvás gombóc

2017-08-25 A legérdekesebb tények a kávéról

Kíváncsi vagy arra, hogy melyek a világ legdrágább kávéi, vagy hogy mikor nyílt meg Magyarországon az első kávéház? Alább választ kapsz ezekre a kérdésekre is.

Ismét magyar város főterét választották Európa legszebbjének!

2016-ban is egy magyar város főterét választották a legszebbnek, akkor Mosonmagyaróvárra lehetünk nagyon...

Nagyon korán érkezett a havazás, nézzük, mire számíthatunk!

Amíg Magyarországon szinte megállás nélkül esett az eső, addig máshol havazásra kellett...