Mindannyian fogyasztjuk, de alig tudunk róla valamit. A legérdekesebb tényeket olvashatod most el a kávéról.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. November 20. Hétfő - Jolán
Hírdetés
címkék: Ételek

A legérdekesebb tények a kávéról

Hírdetés
Hírdetés
Érdekességek a kávéról

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Sokan el sem tudják képzelni nélküle reggeleiket, mások pedig egy fárasztó napon nyúlnak a fekete italhoz éberségük fenntartása érdekében.

 

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a kávéval kapcsolatban, amelyek minden kávé-szerető számára érdekesek lehetnek. Tudod például, hogy a sok olasz név, amelyeket az itallapokon látsz mit takarnak pontosan?

 

Kíváncsi vagy arra, hogy melyek a világ legdrágább kávéi, vagy hogy mikor nyílt meg Magyarországon az első kávéház? Alább választ kapsz ezekre a kérdésekre is.

Innék egy kávét, na de melyiket válasszam?

 

A profi kávépörkölő mesterek számára bizonyára nem lesz újdonság cikkünk ezen része, azonban sokan vannak, akik - bár nagy előszeretettel fogyasztják ezt a nemes nedűt - az itallapot megtekintve mégsem tudják pontosan, hogy a kávékínálatban felsorakoztatott hangzatos olasz megnevezések mit is takarnak igazából. Most akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Hírdetés

 

Bemutatjuk a hazánkban legnépszerűbbnek számító kávéból készült italokat, hogy mostantól minden laikus is pontosan el tudjon igazodni a kávékínálat láttán.

 

Alább a teljesség kedvéért az eredeti olasz kifejezéseket veszik górcső alá - a magyar megfelelők helyett -, mivel a legtöbb kávézóban és étteremben ilyen formában találkozhatunk ezekkel a kávéfajtákkal.

 

Espresso

 

 

A lista élén az espresso (ejtsd: eszpresszó) áll, amelyet szokás rövid feketeként is emlegetni. Ezt a különleges - kávéspecialitások alapját képező - kávé típust kis csészében szolgálják fel, amelyet ízesítés nélkül pillanatok alatt szokás felhörpinteni. Erős ital, magas koffeintartalommal. Mennyiségét tekintve általában mindössze 0,3 deciliter.

Itt megemlítenénk, az espresso macchiatot (ejtsd: eszpresszó mákkjátó), amely foltos espressot jelent, a gyakorlatban pedig espressot egy kis tejhabbal megbolondítva.

 

 Capuccino

 

Ezt az italt minden bizonnyal az is ismeri, aki nem tartozik a kávé-fogyasztók népes táborába. A közkedvelt capuccino (ejtsd: kapucsínó) látványra is igen vonzó, s elsősorban azok elsőszámú kedvence, akik a lágyabb ízeket kedvelik.

 

 

Általában három deciliteres csészékben szolgálják fel, melyet egyharmadnyi espresso, valamint ugyanennyi forró tej és tejhab alkot.

 

Latte

 

A latte (ejtsd: látte) olaszul egyszerűen tejet jelent, a kávékra vonatkoztatva azonban ez a tejeskávé megfelelője. Nem kell itt semmi hóbelevancra gondolnunk; egy adag espressohoz tetszőleges mennyiségű tejet öntünk hozzá és máris készen vagyunk.

 

 

Ide tartozik a latte macchiato is, amely szintén kellemes látvány a szemnek. A „festett tej” magasabb pohárban kerül felszolgálásra. A lágy tejhabot a pohár tetejéig öntik, majd egy kevés várakozást követően egy adag espressot csurgatnak bele, melytől az ital rétegessé válik.

Nem csak a szemünket bűvöli el ez az ital, hanem az ízlelőbimbóinkat is.

 

Americano

 

Az amerikai filmekből jól ismert büfékben kapható kávé tetszőleges mennyiségű forró vízzel felöntött espressot takar. Az espresso erőteljes ízét ezáltal tompítják.

 

Melange

 

A melange (ejtsd: melanzs) nagyon hasonlít a latte macchiatora, azonban ebben a finom italban méz is található. Szintén üvegpohárban kerül felszolgálásra, hogy a kapott rétegeket jól láthassák a fogyasztói.

Általában a pohár aljára mézet öntenek, majd a latte macchiatot készítenek, azaz felhabosított tejbe csurgatják a friss espressot.

Az említett társánál a méz általi réteg miatt még mutatósabb finomságot az édesszájúaknak ajánlják.

 

 

Ristretto

 

Az espresso kistestvére a ristretto (ejtsd: risztrettó), mondhatni rövid espresso. Finom, aromás, intenzív és erős. Ezzel lehet jellemezni leginkább ezt a kávétípust. Az espressotól darálási finomságában tér el, így a végeredmény egy sűrűbb állagú espresso.

 

A kávé, népszerűsége miatt gyakorlatilag minden vendéglátó egység kínálatában elérhető bármerre is járunk, célszerű azonban több helyen is megízlelni a különböző kávéspecialitásokat, hiszen „ahány ház annyi szokás” – tartja a mondás is.

 

 

Ha szeretnétek egy jót kávézni, megkóstolni az említett kávékülönlegességeket, s mindezt diszkét árakon egy kellemes és jól megközelíthető helyen, akkor keressétek fel az Ypsilon Cafét Zuglóban, melynek kínálatát ide kattintva érhetitek el.

 

 

A következő oldalon további érdekességekről olvashattok, többek között a világ legdrágább kávéiról is.

Hírdetés
Hírdetés

Variációk kevert tésztára – ezután mindig ezt fogod készíteni

Variációk kevert tésztára – ezután mindig ezt fogod készíteni

2017-10-13

Akár minden hétvégén más hozzávalókkal készítheted ezt a finom sütit. A családot tuti leveszed a lábáról, ha nekiállsz. Szerintünk.

Érdekességek a gulyásról – a magyar kedvenc története

Érdekességek a gulyásról – a magyar kedvenc története

2017-10-12

Nagyon sok érdekességet osztok meg most veletek a magyarok egyik legnagyobb kedvencéről, ami nem más, mint a gulyás! Cikkünkben a pincegulyás receptje is megtalálható!

Gulyás

Gulyás "külföldi" módra :D

2017-10-11

Ez a "gulyás recept" egy népszerű, külföldi oldalon található. Számtalan országban próbálják elkészíteni a magyar gulyást... De ez a recept mindegyiken túltesz! :D


2017-10-03 A tökéletes fasírt receptje

A fasírtot szerintem mindenki szereti, nem véletlen ez, ugyanis hihetetlenül finom, nem mellesleg könnyedén elkészítheti bárki a következő recept alapján!

2017-10-20 A tökéletes császármorzsa receptje!

A császármorzsát külföldön és itthon is nagyon sokan szeretik, azonban csak kevesen ismerik a tökéletes receptjét! Készítsétek el a tökéletes császármorzsát!

2017-10-24 A magyar szalámi története

Az évek alatt valóban világhírsnévre tett szert a magyar szalámi, mostani cikkünkben bemutatjuk nektek a téliszalámi történetét, érdemes megismerned neked is!

2017-11-10 Gyerekkorunk nagy kedvence - Készítsünk túrós batyut!

Sokunk nagy kedvence volt régen és ma is, viszont manapság már nem olyan finom sajnos, mint annó! Éppen ezért mutatom nektek egy nagyon szuper túrós batyu receptet!

Undorodom ezektől a "politikusoktól!" Gulyás Márton elmész te a francba!

Ki a fene az a Gulyás Márton, és miért teheti tönkre mások megélhetését önérdekből? Legyen már elég a megélhetési politikusokból! Takarodjatok!  

Így készül a nagyi gyógyító tyúkhúslevese

Ha vasárnapi ebédről vagy fejfájásról, esetleg gyomorpanaszokról van szó, akkor sokan azonnal a nagyi csirkehúslevesére gondolunk. Ahány ház, annyi...