Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 26. Csütörtök - Ervin
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek, Ételek, Gasztronómia, Magyar

Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Hírdetés
Hírdetés
Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Készítsétek el ti is a legfinomabb Rákóczi-túróst, mostani cikkünkben számtalan érdekességet osztunk meg ezzel a finomsággal kapcsolatban, és a tökéletes receptet is megtalálhatjátok! 

Érdekességek a Rákóczi-túrósról! 

 

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a Rákóczi-túrós nem másról, mint II. Rákóczi Ferencről kapta a nevét! Az igazság azonban ettől nagyon messze van, ugyanis a süteményt megalkotójáról, Rákóczi János szakácsmesterről nevezték el. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy Rákóczi János neve igencsak nagy névnek számított a szocialista Magyarország gasztronómiai életében. Rákóczi 1897. szeptemer 25-én látta meg a napvilágot Felsőperden, Székesfehérváron végezte el az elemi iskolát, majd Pestre került, a Mágnás Kaszinóban lett szakácstanonc. Az első világháborúban katonai szolgálatot teljesített, 1920-ban pedig visszatért a konyha világába.

Hírdetés

 

A Nemzeti Kaszinóban a neves mesterszakács, Kedvessy Nándor kezei alatt tanulta meg a szakmát, másodszakácsként. 1924-ben a konyhaművészet fővárosában, Párizsban dolgozott és tanult a legendás séf, Georges Auguste Escoffier irányítása alatt a Larue Étteremben. Hazatérése után a HÁEN Konyha konyhafőnöke lett, 1930-tól a lillafüredi Palota Szálló, 1933-tól a budapesti Gellért Szálló, majd 1953-tól 1961-es nyugdíjazásáig a Duna Szálló konyhafőnökeként dolgozott. 

 

Pályafutása során számos szakácsművészeti kiállításon vett részt, 1933-ban Bécsben, 1936-ban Berlinben, két ízben pedig Frankfurt am Mainban szerzett aranyérmet. Emellett nagy sikerrel szerepelt különböző gasztronómiai bemutatókon Londonban, Münchenben és Bonnban. Pályájának egyik csúcspontja az 1958. évi brüsszeli világkiállítás volt, ahol ő irányította a magyar szakácscsapatot. Az Atomium emlékmű közelében felépített magyar pavilon ötszáz fős étterme és bárja a világkiállítás kétszáz napja alatt telt házzal üzemelt, és elnyerte a Grand Prix-t is. Nyugdíjba vonulása után a fakanalat tollra cserélte fel, és több mint öt évtizedes pályafutásának tapasztalatait összegezve megírta a Konyhaművészet című könyvét, amely 1964-ben jelent meg. A neves cukrász és mesterszakács 1966. július 3-án hunyt el Budapesten. Most pedig jöjjön az a recept, ami szerintünk az egyik legjobb, a következő oldalon folytatom!

 

(MTI)

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

A kovászos uborka a magyar konyha egyik nagy csodája!

A kovászos uborka a magyar konyha egyik nagy csodája!

2018-04-21

A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. De ismered a titkos tulajdonságait is? A kovászos uborka sokféleképpen tesz jót az emberi szervezetnek, emellett azonban meglepő hatással lehet a lelkiállapotra is.

Budapesten járt a világhírű szakács, Jamie Oliver

Budapesten járt a világhírű szakács, Jamie Oliver

2018-04-20

Mindenki nagy kedvence, a kertben főzicskéző szuperséf, Jamie Oliver a héten először látogatott el Budapestre, hogy részt vegyen új étterme megnyitóján a Budai várban. A Zsidai Grouppal közösen vitt éttermek száma egyel nőtt, és végre a brit sztárséf is el tudott látogatni Budapestre. A sajtótájékoztatón sok mindent megtudtunk róla és ételeiről is.

A legjobb tavaszi-nyári gasztronómiai fesztiválok Magyarországon

A legjobb tavaszi-nyári gasztronómiai fesztiválok Magyarországon

2018-03-11

Te is imádod a magyar ételeket? Szeretsz újdonságokat kóstolni? Akkor mindenképpen meg kell ismerned a legjobb tavaszi gasztronómiai fesztiválokat, ahol mindenkinek ott a helye, aki imádja a magyar konyhát!


2018-04-12 Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Készítsétek el ti is a legfinomabb Rákóczi-túróst, mostani cikkünkben számtalan érdekességet osztunk meg ezzel a finomsággal kapcsolatban, és a tökéletes receptet is megtalálhatjátok!

2018-02-27 Borjú bécsi, ahogy még soha nem etted!

A magyar konyha fontos étele a rántott hús. Ha körül nézünk aháztartásokban, akkor láthatjuk, hogy a legtöbb vasárnapi ebéd során ott a panírozott hús sertésből, csirkéből vagy borjúból. Az igazi ínyencek ez utóbbira szavaznak, ahogy tették ezt már évszázadokkal ezelőtt is: így született meg a Borjú bécsi, amit most te is könnyen elkészíthetsz!

2018-02-22 A tökéletes házi gyros titka!

A gyrost mindenki szereti, ebben biztos vagyok, viszont sokan nem készítettek még! Én bevallom, hogy sokkal jobban szeretem azt, amit otthon eszek, mint amit a sarki kis bódéban kapok, ráadásul nem csak finomabb az otthoni, hanem egészségesebb is!

2018-02-17 Készítsünk isteni finom körömpörköltet!

Vacsorára egy kicsit nehéz étel, de ebédnek annál jobb! A férfiak egyik kedvenc ételét mutatom be nektek, nézzük, hogyan készül az isteni finom körömpörkölt!

Pünkösdi programok 2018

Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani mindenki számára, ezért most elhoztuk a legjobb pünkösdi programokat! Töltsétek az ünnepet ti is vidáman,...

A világ legszebb kávéházai - köztük egy magyar is!

Miután az európai kávéházak a kortárs művészek közkedvelt találkozóhelyeivé váltak a XIX. és XX. században, igazi kulturális intézményekké...




IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.