Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Július 18. Szerda - Frigyes
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek, Ételek, Gasztronómia, Magyar

Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Készítsétek el ti is a legfinomabb Rákóczi-túróst, mostani cikkünkben számtalan érdekességet osztunk meg ezzel a finomsággal kapcsolatban, és a tökéletes receptet is megtalálhatjátok! 

Érdekességek a Rákóczi-túrósról! 

 

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a Rákóczi-túrós nem másról, mint II. Rákóczi Ferencről kapta a nevét! Az igazság azonban ettől nagyon messze van, ugyanis a süteményt megalkotójáról, Rákóczi János szakácsmesterről nevezték el. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy Rákóczi János neve igencsak nagy névnek számított a szocialista Magyarország gasztronómiai életében. Rákóczi 1897. szeptemer 25-én látta meg a napvilágot Felsőperden, Székesfehérváron végezte el az elemi iskolát, majd Pestre került, a Mágnás Kaszinóban lett szakácstanonc. Az első világháborúban katonai szolgálatot teljesített, 1920-ban pedig visszatért a konyha világába.

Hírdetés

 

A Nemzeti Kaszinóban a neves mesterszakács, Kedvessy Nándor kezei alatt tanulta meg a szakmát, másodszakácsként. 1924-ben a konyhaművészet fővárosában, Párizsban dolgozott és tanult a legendás séf, Georges Auguste Escoffier irányítása alatt a Larue Étteremben. Hazatérése után a HÁEN Konyha konyhafőnöke lett, 1930-tól a lillafüredi Palota Szálló, 1933-tól a budapesti Gellért Szálló, majd 1953-tól 1961-es nyugdíjazásáig a Duna Szálló konyhafőnökeként dolgozott. 

 

Pályafutása során számos szakácsművészeti kiállításon vett részt, 1933-ban Bécsben, 1936-ban Berlinben, két ízben pedig Frankfurt am Mainban szerzett aranyérmet. Emellett nagy sikerrel szerepelt különböző gasztronómiai bemutatókon Londonban, Münchenben és Bonnban. Pályájának egyik csúcspontja az 1958. évi brüsszeli világkiállítás volt, ahol ő irányította a magyar szakácscsapatot. Az Atomium emlékmű közelében felépített magyar pavilon ötszáz fős étterme és bárja a világkiállítás kétszáz napja alatt telt házzal üzemelt, és elnyerte a Grand Prix-t is. Nyugdíjba vonulása után a fakanalat tollra cserélte fel, és több mint öt évtizedes pályafutásának tapasztalatait összegezve megírta a Konyhaművészet című könyvét, amely 1964-ben jelent meg. A neves cukrász és mesterszakács 1966. július 3-án hunyt el Budapesten. Most pedig jöjjön az a recept, ami szerintünk az egyik legjobb, a következő oldalon folytatom!

 

(MTI)

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Ezeket a finomságokat ettük az 1980-as években! Emlékszel még?

Ezeket a finomságokat ettük az 1980-as években! Emlékszel még?

2018-06-28

Biztos vagyok abban, hogy aki az 1970-es, ’80-as években volt fiatal, emlékszik az összes finomságra, de azért a mostani ifjúságnak is ajánlom ezt a cikket, nézzétek meg, milyen volt akkor az élet a mostani 2 500 forintos halászlé helyett!

Európa egyik legmodernebb sportlétesítménye

Európa egyik legmodernebb sportlétesítménye

2018-07-16

Budapesten pár évvel ezelőtt megépült egész Európa legmodernebb sportlétesítménye, a Groupama Aréna. Most elmondjuk nektek, miért annyira különleges!

Tippek a borok tárolásához és érleléséhez

Tippek a borok tárolásához és érleléséhez

2018-05-13

A bor abban a pillanatban romlani kezd, ahogy kihúzod a dugót a hordóból. A borok megfelelő tárolása és érlelése egy külön művészetként is felfogható – ha pedig ismered a megfelelő technikákat, akkor hosszú ideig élvezheted kiváló minőségű italaidat.


2018-04-21 A kovászos uborka a magyar konyha egyik nagy csodája!

A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. De ismered a titkos tulajdonságait is? A kovászos uborka sokféleképpen tesz jót az emberi szervezetnek, emellett azonban meglepő hatással lehet a lelkiállapotra is.

2018-04-20 Budapesten járt a világhírű szakács, Jamie Oliver

Mindenki nagy kedvence, a kertben főzicskéző szuperséf, Jamie Oliver a héten először látogatott el Budapestre, hogy részt vegyen új étterme megnyitóján a Budai várban. A Zsidai Grouppal közösen vitt éttermek száma egyel nőtt, és végre a brit sztárséf is el tudott látogatni Budapestre. A sajtótájékoztatón sok mindent megtudtunk róla és ételeiről is.

2018-04-18 Egyszerű lángos receptek otthonra

A nyár íze! Ez jut először eszébe a legtöbb embernek, amikor meghallja a lángos szót. Az egyik legkedveltebb nyári finomság, főleg, ha a Balaton partján nyaralunk éppen. Ám nem kell a magyar tengerhez utazni, hogy kényeztessük magunkat egy kis lángosozással. Otthon is egyszerűen elkészítheted ezeknek a recepteknek köszönhetően.

2018-07-05 Ezek a dolgok nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokon az 1970-es években!

Nyaralás az olcsó SZOT üdülők, a csíkos campingszékek és drága borjúcsülkök időszakában, utasellátóval és MK-27 magnóval. Nézzük, mik nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokról annó!

Titkok, melyeket eddig nem tudtál az Országházról!

Újabb és újabb dolgok derülnek ki az Országházról. Azt hihetnénk, hogy egy épület, mely már több mint 100 éve áll és tényleg minden nap...

Ilyen az, mikor utasszállítók repülnek a főváros fölött

Csodás és egyben hihetetlen felvételeket lehet találni a világhálón: hátborzongató az, mikor egy óriási utasszállító Budapest szívében a Duna...




IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.