hirdetes

2019 – A brutális természeti katasztrófák éve – És még nincs vége…

Bohács Ádám

Extrém hideg, majd extrém meleg, brutális viharok, földrengések, rengeteg áldozat – és még csak július van…Be kell látnunk, hogy az idei év a természeti katasztrófák éve, és ez mind a mi hibánk…Nézzük, mit okoztunk magunknak 2019-ben, a legsúlyosabb természeti katasztrófákat mutatjuk most meg! 

2019-ben történt természeti katasztrófák

Természeti katasztrófa 2019 – Extrém hideg

Az Amerikai Egyesült Államokban, 2019. januárjában olyan hideg volt, hogy az embereknek nem ajánlották, hogy 10-15 percnél több időt a szabadban töltsenek. Az északi területeken -33 Celsius fokot mértek, Chicago-ban például hidegebb volt, mint az Antarktiszon. A hőérzet pedig sokkal rosszabb volt, a szél miatt -50 fokosnak érezték a levegőt. Embereket raboltak ki, szokatlan módon vastag kabátjaik miatt, több mint 1100 repülőt töröltek, iskolák és boltok ezreit zárták be. Az Egyesült Államok területének 75 százalékában lévő extrém hideg legalább 14 halálos áldozatot követelt. 

Természeti katasztrófa 2019 – Vulkánkitörések

Május 30.-án Európa egyik leghíresebb vulkánja, az Etna hallatott magáról. A kráter fala megrepedt, láva és füst ömlött a vulkánból, a kitörést hangos robbanások kísérték. Az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, ilyen kitörés sajnos minden évben előfordul az esetében, a kitörés szerencsére nem veszélyeztette az embereket. 

hirdetes

Az olaszországi Stromboli kitörése miatt a turisták a tengerbe vetették magukat. 2019. július elején a Stromboli tüzes rögöket lőtt a magasba, a szigetet sűrű füst és hamufelhő lepte be pillanatok alatt. A turistákat evakuálni kellett, és a lakosok többsége is úgy döntött, hogy elhagyja a szigetet. A Stromboli a világ egyik legaktívabb vulkánja, legpusztítóbb kitörése 1930-ban volt, 2002-ben pedig cunamit okozott a tengeren. A július 3.-ai kitörés során egy szicíliai férfi életét vesztette, ő éppen a vulkánon kirándult, többen pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. 

hirdetes

Az indonéziai Sinabung vulkán 2010 és 2014 után 2019-ben is kitört, érdekesség, hogy 2010 előtt négyszáz évig szunnyadt. A hamufelhő hét kilométeres magasságba lőtt ki, le kellett zárni a krátert öt kilométeres körzetben, a hegy lábánál élők nem voltak biztonságban, sérültekről és károkról nem érkezett még jelentés. Ezzel pedig koránt sincs vége a természeti katasztrófáknak, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Palotás

Palotás: Tradícionális magyar táncfajta. A magyar táncok kiforrásának ideje a 16. századra... Tovább

Floppy lemez

Floppy lemez: a mai gyerekek már nem tudják, hogy mi ez. Úgy néznek rá, mint egy VHS... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld Magyarország