hirdetes

A vegán diétáról minden itt

Manapság nagyon divatos dolog vegánnak lenni. De miért lehet ez? Mi egy kicsit utána jártunk, amit a vegán diétán keresztül mutatunk be. 

Mindent itt a vegán diétáról

A vegánokat gyakran keverik a vegetáriánusokkal. Míg a vegetáriánusok kizárják a húsokat, szárnyasokat és halakat, a vegánok ezt egy lépéssel tovább viszik, és minden állati származék fogyasztását feladják. A vegánok gyakran állatjogi aktivisták, akik ezzel az étrenddel igyekeznek csökkenteni az állati eredetű anyagok felhasználását különböző termékekben. A vegán diéta éppen ezért búcsút int nem csupán a húsoknak és halaknak, hanem az állati zsírokkal árusított baboknak, savóval készült margarinnak és állati csontokból készült zselatinnak is – ez persze csupán néhány példa. A vegán diéta során főleg gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű termékek, diók, magok és egyéb növényi alapú ételek kerülnek majd a tányérodra.

Hogy hogyan alakítod a napi étrendedet, az csak rajtad múlik, de általánosságban a következőkre érdemes törekedni:

Napi 6 adag gabona alapú termék (kenyér vagy kalciumban gazdag gabonapehely)

Napi 5 adag hüvelyes étel, dió és más fehérjeforrások, mint például mogyoróvaj, tofu, krumpli vagy szójatej

Napi 4 adag zöldség

Napi 2 adag gyümölcs

Napi 2 adag egészséges zsírforrás, mint például szezámolaj, avokádó vagy kókusz

A desszerttől sem kell elbúcsúznod, ugyanis a vegán étrendben is találsz néhány finomságot muffinok vagy cobbler formájában – természetesen tojások, vaj és egyéb állati eredetű hozzávalók nélkül.

hirdetes
Mindent itt a vegán diétáról

Pont olyan egyszerű, mint búcsút inteni kedvenc fűszeres kolbászunknak, vagy a karácsonyi halászlének. Érdemes fokozatosan szoktatni magunkat ehhez a szigorú étrendhez, és jól átgondolt tervet kialakítani, hogy hosszú távon meg is tarthassuk azt.

Kényelmi szempont: a vegán diétára lehetetlen egyik napról a másikra átállni. Biztosan lesznek nehézségek a kezdeti időszakban - kreativitásra és áldozatokra lesz szükséged, ha követni akarod.

Receptek: gyakorlatilag végtelen mennyiségű vegán receptet találunk az interneten, de a vegán magazinokban is remek fogásokat ismerhetünk meg.

hirdetes

Éttermek: lehetséges, ámde körülményes lehet kiszűrni a tisztán vegán fogásokat. A legjobb, ha olyan éttermet választunk, ahol biztosan kínálnak ilyen opciókat. Ha ismerősökkel hagyományos étterembe készülünk, akkor maradjunk a kizárólag zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó ételeknél, mint például saláták.

Alkohol: az alkohol érzékeny terület, ugyanis a szeszesitalok szűrésénél használt tojáshéj, zselatin és egyéb állati származékok kizárják a fogyasztásukat. Érdemes az interneten utánanézni, hogy mely márkák kínálnak vegánbarát opciókat.

Időspórolás: a vegán diéta gondos odafigyelést igényel, ezért nem dobálhatunk be bármit a kosárba bevásárláskor. Nem igazán létezik időkímélő vegán megoldás.

Mindent itt a vegán diétáról

Jóllakottság: a vegán étrend hatalmas hangsúlyt fektet a rostban gazdag ételekre és a teljes kiőrlésű termékekre, ezért az éhségtől nem kell tartanod.

Íz: valószínűleg a legtöbb korábbi, és immáron tilos kedvencedre találni fogsz vegán alternatívát. Érdemes utána nézni, hogy mely ételek ízeit mikkel lehet helyettesíteni.

Egészség és tápérték

A vegán étrend ugyan az egészségre próbál hangsúlyt fektetni, fennáll a különböző kulcsfontosságú tápanyagok (kalcium, D-vitamin, B-12, cink és vas) hiánya is. Ezt érdemes figyelembe venni, mielőtt ezt a diétát választanánk!

Mi a testmozgás célja a Vegán diétában?

A vegán diéta első sorban a táplálkozásról szól, és nem ejt szót a testmozgásról. Ennek ellenére a szakértők napi fél óra közepesen intenzív mozgást javasolnak, függetlenül attól, hogy milyen étrend mellett dönt az ember.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rám szakadék

Rám szakadék: A szakadék vulkáni eredetű, észak-déli irányban futó egy kilométer hosszú... Tovább

Toldi

Toldi: az egyik leghíresebb magyar mű, elbeszélő költeménye, mely ismertté tette alkotóját... Tovább

Tovább a lexikonra
Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!