Nézd meg, hogy hogyan néz ki ma a zalaegerszegi Ruhagyár!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Március 22. Csütörtök - Beáta
Hírdetés
 | Szerző: LK
címkék: Érdekességek, Magyar, Magyarság, Retró

Így néz ki ma belülről a zalaegerszegi Ruhagyár

Hírdetés
Hírdetés
Nézd meg, hogy hogyan néz ki ma a zalaegerszegi Ruhagyár!

Több ezer embernek adott munkát a zalaegerszegi Ruhagyár, ahova egyszerűen imádtak bejárni az alkalmazottak. A kiváló minőségű ruhákat gyártó cég telephelyét ma már hajléktalanok lakják. 

18 millió forintból épült meg Közép-Európa legnagyobb ruhagyára Zalaegerszegen. 1951. augusztus 21-én kezdődött meg a termelés a gyárban, a mai Platán soron találhat épületben. Több ezer embert foglalkoztattak itt, számos család megélhetése függött az üzemtől. A gyár három telephelyen, Zalaegerszegen, Sümegen és Lentiben is működött. A dolgozóknak olyan munkakörülményeket biztosítottak, amit bárki megirigyelt volna. Az üzem férfikabátok gyártásával kezdte meg működését, később már zakók, téli kabátok, valamint nadrágok és készültek a Ruhagyárban, ZA-KÓ néven pedig a hazai piacon kívül külföldön is hódítottak a cég termékei.

Hírdetés

 

A kiváló minőségnek is köszönhetően a 90-es években már a hazai divatipar egyik fő szereplője volt a ZA-KÓ. A Ruhagyár egy olyan munkahely volt, ahova egyszerűen imádtak bejárni a dolgozók, hiszen a munkakörülmények elég kedvezőek voltak számukra: a munkásszállón kívül üdülőt is biztosítottak az alkalmazottaknak, valamint számtalan szabadidős foglalkozást kínáltak, ráadásul még saját énekkara is volt az üzemnek.

 

A fotókat készítette: Szukics Norbert Photographer

 

2002 decemberében már látható volt, hogy a Ruhagyár nem megy túl jól, hiszen a ZA-KO Rt. nem fizette ki dolgozók novemberi bérét a nagy adósságok felhalmozása miatt. A kétezres években a Ruhagyár veszteséges lett, végül a csőd miatt 2003-ban végleg be kellett zárni.

 

A Ruhagyár több mint 4 hektáros területe kezdetben sok érdeklődőt vonzott, szó volt lakótelep építéséről a területen, de bevásárlóközpontot is szerettek volna az üzem helyére, ám ezekből a tervekből egyik sem valósult meg. Az egykor több ezer embernek munkát adó cég helyszíne, ma már csak egy romos épület, ahol hajléktalanok élnek. Szinte hihetetlen, hogy valaha ez volt az a hely, ahova boldogan mentek dolgozni az alkalmazottak – többek között a nagymamám is, aki több mint 30 évet töltött el szeretett munkahelyén, a Ruhagyárban.

 

 

Nézd meg Szukics Norbert Ruhagyárban készült fotóit a következő oldalon! 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Magyar színésznők, akiket sohasem feledünk - 1. rész

Magyar színésznők, akiket sohasem feledünk - 1. rész

2018-03-18

Magyarországon számtalan tehetséges és gyönyörű színésznőt láthattunk a színpadon vagy éppen a vásznon. Vannak azonban közöttük is kiemelkedőek, akik olyat alkottak, amit sohasem fogunk elfeledni.

Magyar énekesek, akiket a tehetségkutatók által ismertünk meg

Magyar énekesek, akiket a tehetségkutatók által ismertünk meg

2018-03-20

Magyarországon számtalan tehetségkutató műsor létezett az elmúlt évek során. Sokan kapnak lehetőséget arra, hogy megmutassák magukat egy ilyen műsorban, ám nehéz a verseny befejeztével megtartani a népszerűséget és az érkelődést.

A legnagyobb erdélyi magyar író-Wass Albert

A legnagyobb erdélyi magyar író-Wass Albert

2018-03-20

Költeménye, könyvei többnyire a magyarságról szólnak, a magyarokat szólítja meg, mindegyikben rengeteg érdekes, elgondolkodtató üzenetet találhatunk, még a mai napra is érvényesek lehetnek. Az ő életét mutatjuk be nektek, hogyha már tanulni nem lehet róla, akkor innen megtudhatjátok, ki is volt Wass Albert.


2018-03-21 Magyar divatmárkák, amiket érdemes megismerned

Habár viszonylag ritkán hallunk erről, Magyarország igenis gazdag, színes és változatok designok otthona, ha a divatról van szó. Egyes divattervezőink nevét hazánkban is ismerik, azonban néhányuk a határon túl is hódít alkotásaival.

2018-03-15 Top 5 retró bringa – Ismerd meg a Csepel biciklik nagyágyúit

Talán még neked is volt Csepel biciklid, de az biztos, hogy hallottál róla. Top 5 retró bringa, amiket neked is tudnod kell – Ismerd meg a Csepel biciklik nagyágyúit, és hogy mivel kerekeztek a szüleid! Tudd meg régen mire spóroltak a srácok autó helyett: szuper magyar retró bringák. Szerezz be egyet akár ma is.

2018-03-19 Híres filmek, amiket Magyarországon forgattak

Az utóbbi években többször is olvashattunk híreket arról, hogy XY világsztár forgat hazánkban. Rengeteg nemzetközi filmcsillag fordult már meg nálunk munkaügyben, azonban mi is büszkélkedhetünk egy olyan filmsztárral, „aki” világszerte híres.

2018-03-15 Magyar művészek, akikre büszkék lehetünk

Magyarország nem csak feltalálóiról, a pálinkáról és a fürdőiről híres. Nemzetünk fennállása során számos hihetetlenül tehetséges művészt kapott tőlünk a világ, akik különféle médiumokon keresztül fejezték ki mindazt, amit elméjük és szívük diktált nekik.

Tóth Gabi új párja már családra vágyik!

Tóth Gabi és új párja alig egy hónapja jelentették be, hogy hivatalosan is egy párt alkotnak, máris komoly kapcsolat sejthető a pár között.

Magyar divatmárkák, amiket érdemes megismerned

Habár viszonylag ritkán hallunk erről, Magyarország igenis gazdag, színes és változatok designok otthona, ha a divatról van szó. Egyes divattervezőink...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.