Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Nézd meg, hogy hogyan néz ki ma a zalaegerszegi Ruhagyár!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Június 18. Hétfő - Levente
Hírdetés
 | Szerző: LK
címkék: Érdekességek, Magyar, Magyarság, Retró

Így néz ki ma belülről a zalaegerszegi Ruhagyár

Hírdetés
Hírdetés
Nézd meg, hogy hogyan néz ki ma a zalaegerszegi Ruhagyár!

Több ezer embernek adott munkát a zalaegerszegi Ruhagyár, ahova egyszerűen imádtak bejárni az alkalmazottak. A kiváló minőségű ruhákat gyártó cég telephelyét ma már hajléktalanok lakják. 

18 millió forintból épült meg Közép-Európa legnagyobb ruhagyára Zalaegerszegen. 1951. augusztus 21-én kezdődött meg a termelés a gyárban, a mai Platán soron találhat épületben. Több ezer embert foglalkoztattak itt, számos család megélhetése függött az üzemtől. A gyár három telephelyen, Zalaegerszegen, Sümegen és Lentiben is működött. A dolgozóknak olyan munkakörülményeket biztosítottak, amit bárki megirigyelt volna. Az üzem férfikabátok gyártásával kezdte meg működését, később már zakók, téli kabátok, valamint nadrágok és készültek a Ruhagyárban, ZA-KÓ néven pedig a hazai piacon kívül külföldön is hódítottak a cég termékei.

Hírdetés

 

A kiváló minőségnek is köszönhetően a 90-es években már a hazai divatipar egyik fő szereplője volt a ZA-KÓ. A Ruhagyár egy olyan munkahely volt, ahova egyszerűen imádtak bejárni a dolgozók, hiszen a munkakörülmények elég kedvezőek voltak számukra: a munkásszállón kívül üdülőt is biztosítottak az alkalmazottaknak, valamint számtalan szabadidős foglalkozást kínáltak, ráadásul még saját énekkara is volt az üzemnek.

 

A fotókat készítette: Szukics Norbert Photographer

 

2002 decemberében már látható volt, hogy a Ruhagyár nem megy túl jól, hiszen a ZA-KO Rt. nem fizette ki dolgozók novemberi bérét a nagy adósságok felhalmozása miatt. A kétezres években a Ruhagyár veszteséges lett, végül a csőd miatt 2003-ban végleg be kellett zárni.

 

A Ruhagyár több mint 4 hektáros területe kezdetben sok érdeklődőt vonzott, szó volt lakótelep építéséről a területen, de bevásárlóközpontot is szerettek volna az üzem helyére, ám ezekből a tervekből egyik sem valósult meg. Az egykor több ezer embernek munkát adó cég helyszíne, ma már csak egy romos épület, ahol hajléktalanok élnek. Szinte hihetetlen, hogy valaha ez volt az a hely, ahova boldogan mentek dolgozni az alkalmazottak – többek között a nagymamám is, aki több mint 30 évet töltött el szeretett munkahelyén, a Ruhagyárban.

 

 

Nézd meg Szukics Norbert Ruhagyárban készült fotóit a következő oldalon! 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Titkok és összefüggések Magyarországról

Titkok és összefüggések Magyarországról

2018-06-17

Minden magyar embernek ismernie kellene ezeket a titkokat és összefüggéseket, mivel Magyarországgal kapcsolatos az összes, érdekesebbnél érdekesebbek!

Amit az Országházról tudni illik

Amit az Országházról tudni illik

2018-06-14

A gyakran (tévesen) Parlamentként emlegetett épület valójában az Országház nevet viseli. A Budapest szívében elhelyezkedő épület a világon a harmadik legnagyobb ilyen jellegű építmény. Látványos kupolaszerkezetével az Országház 96 méter magas és összesen 691 szobát rejteget falai között.

A világ legszebb Parlamentje a miénk!

A világ legszebb Parlamentje a miénk!

2018-06-07

Kevesen tudják, hogy Magyarország rendelkezik a világ egyik legszebb Parlamentjével, ráadásul a világ egyik legnagyobb Parlamentjével is egyben. Be is mutatjuk nektek a csodás épületet.


2018-06-16 A legszebb budapesti templomok

A most következő cikkben bemutatjuk nektek a legeslegszebb budapesti templomokat, mindegyik egyedülállóan szép, látványosságnak sem utolsó! Ismerd meg mindet!

2018-06-17 Ezeket a helyeket ne hagyd ki, ha Zalaegerszegen jársz

Zalaegerszeg Zala megye székhelye, megyei jogú város. Egyike Magyarország legvirágosabb, legzöldebb városainak. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a helyek, amiket nem hagyhatsz ki, ha Zalaegerszegre látogatsz!

2018-03-24 Magyar e-sportoló nyerte a V4 Future Sports Festival FIFA versenyét

Először került megrendezésre nagyszabású e-sport rendezvény Magyarországon, és úgy tűnik, hogy elég nagy sikere lett az eseménynek. Ráadásul egy magyar fiú nyerte a fesztivál FIFA versenyét!

2018-04-11 A legmenőbb retró társasjátékok, amikkel még ma is bármikor játszanánk

A társasjátékozás gyerekkorát idézheti fel mindenkiben. Amikor összeült a család egy jót társasozni, akkor ott kő kövön nem maradt. A legtöbben szép emlékeket őrzünk róla, így rendkívül jó hír, hogy egyre jobban tér vissza a szórakozás eme formája. Most elhoztuk nektek a legmenőbb retró társasjátékokat, amik tuti, hogy visszakerülnének a polcaidra.

Titkok és összefüggések Magyarországról

Hazánk a Kárpát-medencében pontosan Európa szívében fekszik. Mindegy, hogy az ember keletről, vagy nyugatról jön, ezen a területen át kell haladnia....

Ezeket a helyeket ne hagyd ki, ha Zalaegerszegen jársz

Zalaegerszeg Zala megye székhelye, megyei jogú város. Egyike Magyarország legvirágosabb, legzöldebb városainak. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.