hirdetes

5 legszebb magyar vár, amit mindenképp célszerű meglátogatnod!

Szandi

Magyarország gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, amelyet többek között a lenyűgöző várak és erődítmények tesznek még emlékezetesebbé. Nem csak az ország történelmét őrzik, hanem egyben különleges látványosságok is, melyek vonzzák a történelem szerelmeseit. Fedezzük fel Magyarország 5 legszebb várát! 

Hollókői vár

Legszebb magyar vár, amit érdemes meglátogatni: Budai vár 


Buda vára a Budai Várnegyed központi épülete, az egyik legismertebb és leglátogatottabb látnivaló Budapest szívében. A Budai Vár másnéven Királyi Palota, a magyar királyok történelmi székhelye volt, amely 1265-ben épült fel. Az UNESCO Világörökség részét képező épület szépsége mellett csodálatos kilátás nyílik a városra, és a Dunára. A várnegyed tele van egyéb látnivalóval, mint például a Mátyás-kút, Turul Madár szobor, ami a magyar mitológiánk része. 

Legszebb magyar vár, amit érdemes meglátogatni: Sümegi vár


Sümeg vára Magyarország leglátványosabban megőrzött erődítménye, még ma is látható a belső és külső vár, valamint a fellegvár is. Az erődítmény 1262-ben épült, az idők során egyértelműen sokat romlott az állapota, de egyike azoknak a váraknak, melyek egészen jól megőrizték középkori állapotukat. Emellett Sümeg számos kihagyhatatlan látnivalóval rendelkezik


Legszebb magyar vár,amit érdemes meglátogatni: Boldogkői vár


A Zempléni hegység lábai között, Boldogkőváralja közelében levő sziklára épült lovagvár. A vár rendelkezik egy kicsit sem mindennapi kilátóponttal, amit már sokatok biztosan látott képről vagy akár élőben. A vár gazdái gyakran cserélődtek, vendéként Balassi Bálint is megfordult, ezen a helyen írta meg egyik versét, melynek címe Borivóknak. Igaz, a vár nem rendelkezett nagy hadászati jelentőséggel, így csak lassú pusztulásba indult. Azonban az 1960-as években megkezdődött a feltárása és a rekonstrukciója, ami mára szinte már teljesen befejeződött. 

hirdetes


hirdetes
Legszebb magyar vár, amit érdemes meglátogatni: Visegrádi vár 


IV. Béla a tatárjárás után erődítmények építését követelte, hogy megvédje a települések lakosait és a kereskedelmi útvonalat. Ennek céljául és idejében épült meg a kettős várrendszer, ami szerkezetét tekintve egy fellegvárból és egy alsó várból áll. Az alsó vár legérdekesebb része a Salamon- torony. Miután a Habsburgok meghódították a várat, a végvárrendszer felbomlott, így az erődítmény szükségtelenné vált és megkezdődött a pusztulása. A területén található Nagyboldogasszony-kápolna, mely a korabeli építészet remekek egyike, valamint a Palotaház, melyben múzeum is működik, egyaránt mutatják be a vár történetét és jelentőségét. 


Legszebb magyar vár, amit érdemes meglátogatni: Hóllókői vár


A középkori vár, a Nógrád megyében a Cserhát hegyei között helyezkedik el, Hollókő településén. A vár megépítése a tatárjárás után kezdődött.  Az évszázadok alatt bizony sokat romlott az állapota, sőt a lakosság felhasználta a köveit építéseikhez, így alakult meg a kis falu Hollókő. A várrom, közel 400 méteres sziklaszakadék tetejére épült, amihez maguk bányászták a köveket. A vár rengeteg bővítésen esett át, és szintén hatalmas történelmi múlttal rendelkezik, annak ellenére, hogy ez sem volt részese hadászati jelentőségnek. Amikor a török hadsereg hadjáratot indított, és a vár közelében feltűnt a török hadsereg, a katonák azonnal elhagyták pozíciójukat.  A Hollókői vár a településsel együtt szerepel az Unesco Világörökség listáján.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Füzéri várhegy

Füzéri várhegy: a Zempléni-hegységben épült a 18. században a meredek úton... Tovább

Vácrátóti arborétum

Vácrátóti arborétum: Budapesttől nem messze találjuk meg az ország legnagyobb botanikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás