hirdetes

10 érdekesség a Macskafogó filmről

Bettina

Kinek volt a kedvence a Macskafogó? Akik látták és szeretik, azok imádni fogják ezt a cikket, hiszen 10 érdekességet tudhatunk meg róla!

Macskafogó

1. Az hogy a film megszülethetett, egy Magyarországról származó, Joseph Sefel nevű úriembernek köszönhető, aki kint meggazdagodott és úgy érezte, valamit vissza kell adnia a szülőhazának. A pécsi balett anyagi támogatását javasolták neki a minisztériumban, de végül a Pannónia Filmstúdiót választotta.

2. A Macskafogót Ternovszky Béla rendezte. Szerinte nagy a valószínűsége, hogy a Walt Disney kavart be, ezért nem forgalmazhatták Amerikában csak VHS kazettán a Macskafogót. Tarthattak a konkurenciától, amely Angliában kilenc hétig volt a legnézettebb 10 film között. Ternovszky a János vitéz esetét említette, amelynek jogait tengerentúli kizárólagossággal vették meg, majd szépen betették egy szekrény aljába a kópiát.

3. A Macskafogó nem csak itthon, de határon túl is sikert aratott. A keleti blokk országai közül a Szovjetunióban, Csehszlovákiában és Bulgáriában is népszerű volt, a „züllött nyugatiak” közül pedig az Egyesült Államokban és Hollandiában is imádták. Amerikában Cat City néven futott.

hirdetes

4. Az alkotók a nevekkel is viccelődtek, a macskaszindikátus vezérét Giovanni Gattónak hívták. Mindez olaszra fordítva Macska János vagyis macskajancsi.

5. Nem filmnek indult először… A Macskafogó forgatókönyvét Nepp József írta, a nyolcvanas évek elején. Eleinte csak egy zenei kliphez készültek el a figurák, utána mondta jó barátjának, Ternovszky Bélának, hogy ebben egy egész estés rajzfilmet érez. Igaza is lett!

hirdetes

6. 1986. október 2-án mutatták be először a rajzfilmet. Érdekes volt, hogy nehézen tudták bekategorizálni, hiszen egyszerre krimi és sci-fi és vígjáték is.

7. A filmben elhangzó Miu mi újság? betétdal tette híressé az addig jobbára vokálozó Postásy Júliát. Érdekesség, hogy hasonló sikert ért el 11 évvel később, amikor felénekelte a Miniszter félrelép című filmben a Puszi-nyuszi című számot.

8. A szinkronhangokról is érdemes megemlékezni. A főhős Nick Grabowskinak Sinkó László – Sinkovits Imre testvére – adta a hangját, zseniálisan. Sinkó amúgy is elvarázsolt mindenkit, sokat lendített a Másfél millió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozaton is, hogy ő volt a mesélő. Fritz Teufel hangja Benedek Miklósé volt (ragyogóan hozta), a sokszor megfenyített Safraneknek pedig Haumann Péter adta a hangját. És ne feledkezzünk el a Giovanni Gattót megszólaltató Körmendi Jánosról sem.

9. A rajongók vágtak bele a rajzfilm digitális felújításába, amit a Magyar Nemzeti Filmarchívum fejezett be idén és így a mozik 34 év elteltével újra vetítik a Macskafogót! Mondani sem kell, nem üres széksorok előtt! A Macskafogó máig hatalmas sikernek számít!

10. A Macskafogó máig hatalmas sikernek számít! A Pappa Pia című 2017-ben megjelent magyar filmben is elénekelték a Miu Mi ujság című dalt! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Kuvasz

Kuvasz: Egyike a 9 magyar kutyafajtának, melyeket világszerte elismernek. A kuvasz a magyar... Tovább

Gyilkos-tó

Gyilkos-tó: Erdély egyik fő látványossága, melyhez ezernyi legenda csatolható. A Gyilkos-tó... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!