hirdetes

10 híres találmány, amiről nem is tudtad, hogy magyar

Rékka

Ma már minden nap újabb és újabb találmányok kerülnek napvilágra, a legtöbbjükről nem is hallunk, vagy mire elér hozzánk a híre, már van egy újabb verzió. Azonban ezt a hihetetlen mértékű fejlődést olyan emberek indították el, akik találmányaikkal meg akarták változtatni a világot. Mutatok 10 találmányt, amiről talán nem is tudtad, hogy magyar feltaláló keze munkája!

Te tudtad ezekről a találmányokról, hogy magyar?

1. híres magyar találmány – Holográfia

A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló képrögzítő eljárás, mellyel a tárgy struktúrájáról tökéletes térhatású, azaz háromdimenziós (3D-s) kép hozható létre. A holográfiát Gábor Dénes brit állampolgárságú magyar fizikus találta fel 1947-ben, ezzel a képrögzítés egy olyan módját fedezve fel, ami több információ visszaadását tette lehetővé, mint bármelyik másik akkori eljárás. A holográfia kidolgozásáért 1971-ben Nobel-díjat kapott.

2. híres magyar találmány – Gömböc

A gömböc egy konvex, homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van. Az instabil egyensúlyi helyzet tulajdonképpen a stabil fejjel lefelé – itt még meg is tudna állni, azonban a legkisebb erő is kibillentené. Ezt a különleges testet Várkonyi Péter és Domokos Gábor, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói fedezték fel 2007-ben. A gömböc megalkotása konstruktív módon bizonyította Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtését, mely szerint létezik olyan homogén, konvex test, melynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. Az ilyen tulajdonsággal bíró testet úgy is nevezzük, hogy mono-monostatikus.

hirdetes

3. híres magyar találmány – Nukleáris fegyver

A nukleáris fegyver olyan fegyver, amelynek az energiája atommag-átalakulásból származik. Két típusa kétféle magátalakulást használ fel: az atombomba esetén maghasadás, míg hidrogénbomba esetén magfúzió következtében az atommag kötési energiája szabadul fel. Mivel a hasadáson és a fúzión alapuló bombák közös jellemzője, hogy az atommag átalakítása révén szabadítanak fel energiát, a legpontosabb közös elnevezés e robbanóanyagok formáira a „nukleáris fegyver”. Az atombombát az Egyesült Államokban a Manhattan terv keretein belül fejlesztette ki egy kutatócsoport az új-mexikói Los Alamosban. A Manhattan terv Szilárd Leó kezdeményezésére indult 1939-ben, elsődlegesen a német atomprogramtól való félelem miatt. A projekt vezetője Robert Oppenheimer lett. A munkában amerikai, olasz és angol tudósok mellett Teller Ede és Neumann János is részt vett.

hirdetes

4. híres magyar találmány – Kocsi

A kocsi lóvontatású jármű, eredetileg a szekérnek a 15. században Kocs községben kialakult változata. Könnyű, finom kidolgozása révén gyors és viszonylag kényelmes volt, ezért Európa-szerte híressé vált. Ez az oka annak is, hogy a „kocs” valamilyen formában azon kevés magyar szavak közé tartozik, melyek beépültek a nyugati nyelvekbe. Az egyik legelső magyar ipari úttörő Kölber Jakab (1787–1843), kocsigyáros volt, aki Pesten már 1813-tól gyártott kocsikat.

5. híres magyar találmány – Rubik-gömb

Ki ne ismerné a Rubik-kockák. Na de a Rubik-gömböt? A Rubik-gömb egy 2009-ben megjelent három-dimenziós mechanikus logikai játék, amelynek feltalálója Rubik Ernő, a kocka szellemi atyja. A gömb abban különbözik Rubik korábbi játékaitól, hogy nem a logikai algoritmusokra, hanem a kézügyességre helyezi a hangsúlyt. A játék három üreges gömbből áll. A játékos célja, hogy hat különböző színű golyó mindegyikét eljuttassa a legbelső gömbből a legkülső gömbön található egyező színű rekeszbe. Ehhez a golyókat a középső gömbön keresztül kell mozgatni, amelyen csak két lyuk található.

Még nincs vége, a következő oldalon további találmányok várnak rád!

Forrás: Fortepan / Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Korunk egyik legnagyobb,... Tovább

Béres csepp

Béres csepp" és a "Béres csepp: nemzeti értékünk, hungarikumunk . A magyar tudáshoz... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!