hirdetes

10 híres találmány, amiről nem is tudtad, hogy magyar

Rékka
Te tudtad ezekről a találmányokról, hogy magyar?

6. híres magyar találmány – Számítógép

A számítógép nem egyetlen ember találmánya, számos nagy koponya dolgozott rajta évtizedekig, fejlesztették, javították a korábbi verziók hibáit. Azonban Neumann János magyar születésű matematikus nevét mindenképp érdemes kiemelni, munkássága ugyanis nagymértékben hozzájárult a ma ismert számítógépek létrejöttében. Nevéhez fűződnek a Neumann-elvek, ezek matematikai szemszögből fogalmaznak meg általános irányelveket, miszerint: a programot és az adatokat nem kell megkülönböztetni, a gép szempontjából mindkettő bemenő adat. További Neumann-elv a belső programvezérlés, illetve a folyamatábra, mint formalizmus bevezetése, végül pedig a gépi kódú programozás.

7. híres magyar találmány – Flommer Stop

A Frommer Stop egy olyan pisztoly, amelyet Frommer Rudolf tervezett és a Fémáru-, Fegyver- és Gépgyár gyártott. A fegyvert 1912 és 1945 között több verzióban gyártották, M12 jelzéssel a hadsereg is rendszeresítette. A fegyverből hozzávetőleg 350-360 000 darabot gyártottak.

hirdetes

8. híres magyar találmány – A Török

hirdetes

A Török Kempelen Farkas legendás sakkozógépe volt, a 18. század nagy szenzációja, automata, amelynek működését később azzal magyarázták, hogy egy ember volt benne elrejtve. A gépet Kempelen azért készítette, hogy elkápráztassa vele Mária Terézia királynőt. A Török túlélte Kempelent, végigtúrázta Európát és Észak-Amerikát és szinte mindig nyert, míg 1854-ben Philadelphiában egy tűzben megsemmisült. Hosszú útja során legyőzte többek közt Napóleont és Benjamin Franklint is. Bár korábban is sokan sejtették, hogy a gép titka a benne elrejtett emberi kezelő, ám eme titkot csak 1857-ben próbálta leleplezni nyíltan a The Chess Monthly című rövid életű lap.

9. híres magyar találmány – Villanymotor

Az elektromos energia mechanikus energiává való átalakítását Michael Faraday angol tudós dolgozta ki 1821-ben. Azonban az első villanymotort Jedlik Ányos magyar születésű feltaláló készítette el 1825-ben. Jedlik mindjárt háromféle forgókészüléket is kigondolt: az elsőben a multiplikátor-tekercs áll, benne forog az elektromágnes; a másodikban az elektromágnes áll és körülötte forog a multiplikátor-tekercs; a harmadikban a multiplikátort elektromágnes helyettesíti: az egyik elektromágnes forog a másik szilárdan álló elektromágnes felett. Kivitelét tekintve pedig arra jutott, hogy két mód lehet: az állótekercs és a forgótekercs sorba vannak kötve, valamint az állótekercs és a forgótekercs párhuzamosan vannak kötve.

10. híres magyar találmány – Flavatar

A Flavatar – Magical Flowers a növényvilág olyan egyedi fejlesztése, amelynél a vágott virágokat és cserepes növényeket egy speciális növényi alapú anyaggal külsőleg kezeljük, és ez által fénylenek a sötétben. A felületi kezelés eredményeképp a fénykibocsátás szabad szemmel jól látható, de azt csupán sötétben érzékeljük. Magyarul: sötétben világító virágok. Ráadásul magyar találmány!

Forrás: Fortepan / Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Túró Rudi

Túró Rudi: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokak kedvence ez a kakaós masszával... Tovább

Bodrogzug

Bodrogzug: A Tisza és a Bodrog által közrefogott ártéri síkság, amely rendszeresen víz alá... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!