hirdetes

A Nyugat íróinak kedvenc Béke Szállodája idén ünnepli 110. születésnapját!

ZH

A Radisson Blu Béke Hotel a Nyugat-Barátok Köre kedvenc találkozó helye volt, és több ismert magyar költőnk választotta az idén 110 éves hotelt különböző társasági estek és titkos légyottok szervezésére, de bizonyára sok mindenről tudna még mesélni, ha tudna.

Béke Hotel

110 éves a Magyar Béke Hotel


Az 1913 májusában megnyitott az akkor még Britannia Szállóként nevezett Béke Hotel, amely idén jubileumát megünnepelve számtalan érdekes történetet tudna elmesélni az elmúlt évszázadból. A Nyugat-Barátok Köre társasága állandó törzshelyeként is ismertté vált Móricz Zsigmondnak hála, valamint az is kiderült, hogy Móra Ferenc több titkos találkozót is lebonyolított a szálló 150-es szobájában, de a Korda házaspár is itt házasodott. A nyitás óta a rejtélyes Mr. Foster figyeli a szálló mindennapjait és történéseit, idézzünk hát fel ezek közül néhány érdekesebbet tisztelegve ezelőtt a 110 év előtt!

A Radisson Blu Béke Hotel idén 110 éves

A Béke Hotel sok nemes esemény helyszínéül szolgálhatott az elmúlt 110 évben, túlélte a háborúkat, titkos szerelmeknek falazott, rengeteg bálon vehettünk itt részt és csodálhatjuk a különleges építészeti látványát. 

A jubileum alkalmából az elkövetkezendő 4 hónapban pedig lehetőségünk van minden titkos és nem titkos izgalmas történetet megismernünk, hogyha ellátogatunk a Béke Szálloda által szervezett zártkörű eseményekre, mint például a Zsolnay Kávéházban tartandó hétfogásos vacsora estre, ahol Tóth Zoltán séf, a szálloda emblematikus alakjaiból inspirálódott, vagy egy klasszikus teadélutánra, ahol a Britannia Szálló múltját idézik meg. 


  

Az egykori Britannia Szálló, a megtestesült luxus

A Béke Szálloda története egészen 1913-ig nyúlik vissza, amikor a nyugati utazásaiból visszatért Fábri Henrik, kávékereskedő megnyitotta a Britannia Szálló névre hallgató hotelt közel a Nyugati pályaudvarhoz. A szálloda helyszínéül egy Teréz körúti lakóházat választott, amely központi elhelyezkedése miatt elég forgalmas, és a környék még nem rendelkezett magas színvonalú szállóval, ami elég potenciális ok volt az üzletember számára.

A lakóházat egy igazi luxus szállóvá alakították központi fűtéssel és porszívóval ellátva, ahol minden szobához akkor még különlegességnek számító saját fürdőszoba tartozott, a lakberendezés luxusa pedig perzsaszőnyegeken, velencei csillárokon és hatalmas tükrök használatában nyilvánult meg, amik természetesen vonzották az arisztokráciát, és hamarosan a törzshelyükévé is vált.

hirdetes

A gazdasági válság azonban Fábrin is túltett, így a 20-as években kénytelen volt eladni a szállót a szállodabizniszben már jártas Németh Aladárnak, aki feleségével a népszerű debreceni Aranybikát is üzemelte. Elkezdték a közösségi tereket úgy átalakítani, hogy vonzóbb legyen a polgárság számára, például az alagsorban kialakították a Szondi sörözőt, a lakberendezéshez pedig több művészeti elemet is hozzátéve, különböző Haranghy Jenő alkotásokat is beszereztek.

Az Iparművészeti Főiskola tanára, Haranghy Jenő számos üvegablakával, mozaikjával és festményével díszítették a sörözőt és az éttermet, és később a hotel minden terére átterjedt a művész keze, ami hamarosan olyan művészeti különlegességgé vát, hogy az emberek csak Haranghy Múzeumnak kezdték becézni a szállót. Az 1937-ben megnyitott Kupolaterembe 14 Shakespeare-mű illusztrációját festette a falakra, amelyek mindegyikén elrejtette a feleségét. A terem legkülönlegesebb eleme, az általa tervezett üvegtető, amely szétnyitható volt, hogy a bálozók a csillagos ég alatt táncolhassák át az éjszakát az üvegből készült táncparketten. 

hirdetes

Az első mélygarázs Budapesten is a Béke Szállodában volt először, ami ráadásul a kupolaterem alatt helyezkedett el, így a napfény a szétnyitható tetőből egyenesen az autókhoz is lejutott. Sajnos az évek során a kupola nem bírta a folyamatos bővítéseket és átalakításokat, majd a 80-as években konkrétan felrobbantották a termet, hogy kibővíthessék a nézőszámot, ami az üvegtető statikájának romlásához vezetett. A robbantás előtt az üvegtetőt apró ezernyi darabra szedték szét, majd a jelenlegi helyén, a Zsolnay Kávéházban szerelték újra össze, ahol most is láthatjuk felfüggesztve a tulipánokkal és négy ősi elemmel díszített üvegkupolát.

A társasági élet központjává vált a luxus Béke Szálló

Több neves költőnk és művészeink is visszatérő vendégei voltak az akkori Britannia Szállónak – Móricz Zsigmond általános mindig ide szervezte a Nyugat-Barátok Köre gyűléseit a sárgaterembe, így Kosztolányi, Szabó Lőrinc és Karinthy is sűrűn töltötte itt az idejét, valamint Babits, Bartók és József Attila is látogatta ezeket az eseményeket.

Akkoriban mindennapra más tematikát szerveztek a szálloda dolgozói – a hétfő a pszichológusoké, a kedd a költőké, a szerda a színházé, a csütörtök Nagy Endre konferanszié napja volt, a péntek pedig a képzőművészeteket vonzotta, hétvégére pedig először női napot szerveztek szombaton, azonban ezt Móricz beszüntette a férfiak panaszkodása miatt és inkább az irodalomnak adta át a szombati napot.

Móra Ferenc is ikonikus alakjává vált a szállónak, akiről még egy szobát is elneveztek, hiszen rendszeresen itt rendezte le munkaügyeit és titkos légyottjait a 150-es szobában. Mivel Móra családos ember volt, ezért a nála 20 évvel fiatalabb Kalmár Ilonával fűződő szerelmének titkát a Britannia Szálló őrizte.

A Britannia Szálló a háború után


A szállodát a II. világháború alatt a Vörös Hadsereg elfoglalta, hogy a szovjet főparancsnok itt élhessen családjával, de érdekességként meg kell említeni, hogy fizettek érte, hogy itt élhessenek. Ebből kifolyóleg Németh Aladár a pénzt be tudta fektetni a szállóba, és rengeteg új bútort és kiegészítőt tudott beszerezni, amit a pincében gyűjtött össze, hogy a háború után meg tudja kezdeni a felújításokat, viszont közbe szólt az 1949-es államosítás.

A Béke Szálló nevet a szobjet csapatok kivonulása után vette fel, majd az 1960-as évekre a szálloda kezdte visszanyerni rendszeres látogatóit, és újra társasági rendezvények helyszínévé válhatott. 

Azóta a Radisson Blu Béke Hotel már több felújításon is átesett, 2022 óta már 247 szobában és 8 lakosztályban élvezhetjük ki a Hotel által nyújtott luxust. Ha kedvet kaptál Te is a Hotel titkainak megismeréséhez, akkor látogass el a 110 éves hotel ünnepségsorozatára!
 

Forrás: Welovebudapest.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bocskai viselet

Bocskai viselet: A Bocskai ruha a két világháború közötti időszakban kialakított társasági... Tovább

Kajak-kenu

Kajak-kenu: az egyik legtradícionálisabb magyar sport. 1936 óta olimpiai szám. Azért számít... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Történelem Utazás