hirdetes

12 sokak által nem ismert érdekesség a magyar nyelvről

B. Á.

Beleszületünk, anyanyelvként beszéljük, és sok mindent természetesen elsajátítunk benne, így ritkán gondolkodunk el rajta, hogy mennyire különleges és érdekes nyelv is a magyar. Annak ellenére, hogy már egy évezrede itt vagyunk Európa szívére, nyelvünk egyetlen másik közeli nemzetéhez vagy népcsoportéhoz sem hasonlítható, és olyan sajátosságai vannak, amiken egy külföldi tényleg csak a fejét vakargatja. Íme 13 érdekesség a magyar nyelvről!

12 sokak által nem ismert érdekesség a magyar nyelvről

A magyar a világ egyik legnehezebb nyelve

Ami nekünk meg sem kottyan, az a legtöbb idegen ajkú nyelvtanulónak komoly fejfájást okoz. Tény, hogy az anyanyelvével mindenki előnyben van, de a magyar még így is a világ egyik legegyedibb és legnehezebben elsajátítható nyelve.

Mindössze 13 millióan beszélik világszerte

Hazánkban 9,77 millió fő országa (2019-es adatok szerint), azonban nem csak a határainkon innen beszélik a magyar nyelvet. A világon több helyen is találkozhatunk vele, habár a magyarul beszélők nagy része a szomszédos országokra összpontosul. Persze távolabbi helyeken, még az Egyesült Államokban is több ezer magyar ajkúval futhatunk össze.

Már a betűink is képesek összezavarni az idegen nyelvűeket

Sok európai nyelvhez hasonlóan a magyarnak is vannak különlegesnek tűnő betűi, amelyek összezavarhatják a nyelvet tanulókat. Nem elég, hogy ábécénk 44 betűből áll, egyesek kiejtése élesen eltér attól, ahogyan például egy angol használja őket. A „J” és „LY” közötti különbségről pedig inkább ne is beszéljünk…

hirdetes

Leghosszabb szavával előszeretettel ijesztgetik a magyart tanulókat…

A legtöbben már biztosan ismerik, de ha a magyar nyelv érdekességeiről van szó, akkor ez semmiképpen nem maradhat ki közülük. A magyar nyelv leghosszabb szava nem más, mint a hírhedt „megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért”, amiről mindenki tudja, hogy, habár egy teljesen értelmes és szabályos szó, soha sehol nem jelenik meg (kivéve, ha a magyar nyelv különleges jellemzőire terelődik a téma).

…azonban ennél hosszabb szavakat is lehetne alkotni vele

A magyar egy úgynevezett agglutináló nyelv, ami azt jelenti, hogy a szavakhoz különböző elemek (toldalékok) adhatók hozzá. Ezektől a szavak nem csak hosszabbakká válnak, hanem jelentésük is megváltozik. Elméletileg akár 100 betűs szavak is alkothatók a magyarban, azonban ezeknek már alig van bármilyen értelmük.

hirdetes

14 magánhangzója nagyban megnehezíti elsajátítását

Míg az angol nyelv összesen 5 magánhangzót használ (a, e, i, o, u), addig a magyar közel háromszor ennyivel képes kifejezni magát. A legtöbb idegen nyelvűnek rengeteg gyakorlásra van szüksége, hogy megfelelően tudja használni a különböző magánhangzókat, főleg mivel mindegyiknek van egy hosszabb vagy ékezetes alakja is. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni páros kolbász

Debreceni páros kolbász: Hungarikum. A debreceni páros kolbász alapból marha és... Tovább

Székely zászló

Székely zászló: A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hivatalos zászlója és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek