notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

12 sokak által nem ismert érdekesség a magyar nyelvről

hirdetes

12 sokak által nem ismert érdekesség a magyar nyelvről

B. Á.
12 sokak által nem ismert érdekesség a magyar nyelvről

Ázsiai eredetű nyelv

A magyar a tudomány jelenlegi állása szerint egy ázsiai eredetű nyelv, ami megmagyarázza, hogy miért nem hasonlít egyetlen közeli nemzet nyelvéhez sem (leszámítva persze az ezer év alatt átvett szavakat és kifejezéseket). A magyar az Urál-hegység vidékéről származik, és a Finnugor nyelvek családjának tagja. Külön érdekesség, hogy ennek köszönhetően a finn és az észt a két legközelebbi nyelvrokona, annak ellenére, hogy számos határ választ el minket ettől a két országtól.

Rugalmas szórendje sokaknak feladja a leckét

A magyar nyelv egyik legjellegzetesebb jellemzője, hogy egy mondat szavait többféleképpen is sorba rendezhetjük. Ez már önmagában kemény dió a magyart tanulók számára, és sokakat ott veri ki a víz, amikor megtudják, hogy még ezt is szabályok kötik.

hirdetes

Ősi nyomaira bukkanhattak Amerikában

A Yarmouth County Museum falai között őrzik azt a titokzatos eredetű kődarabot, amelynek megfejtésén már évszázadok óta dolgoznak a szakemberek. A Yarmouth Runic Stone egy méretes darab kvarcit, amelyen ősi rúnák díszelegnek, csak éppen senki sem tudja, hogy milyen nyelven íródtak. A megannyi feltételezett nyelv között az ősi magyar is szerepel, amit ha sikerülne megerősíteni, akkor bizonyítékul szolgálna, hogy a magyarok már Kolumbusz Kristóf előtt jártak az Új Világban.

hirdetes

A magyar nyelv vigyáz magára

Kialakulása óta (ami természetesen nem köthető egyetlen konkrét dátumhoz) sok más nyelvhez képest a magyar is sokat változott, azonban mindezek ellenére a mai napig nagyon hű ősi gyökereihez. A magyar nyelv manapság eredeti szavainak 68%-át őrzi és használja, míg az angol nyelv szavainak csupán a 4%-a maradt fenn.

Két szavunk van a pirosra, vagyis a vörösre (de nem mindig)

A piros és a vörös nagyon hasonlítanak egymáshoz, és sok esetben felváltva is használhatók, de – hogy még több fejfájást okozzunk a magyart tanulóknak – vannak olyan dolgok, amik mindig „pirosak” és olyanok, amik csak „vörösek” lehetnek (legalább is nyelvi szempontból).

A magyar nevek sokak szemében fordítva vannak

A Magyarországra érkező külföldiek gyakran csodálkozva tapasztalják, hogy mindenki fordítva mutatkozik be nekik. Persze, ez fordított esetben is igaz: egy angolt tanuló magyarnak például hozzá kell szoknia, hogy az angolban keresztnév áll elől, és azt követi a vezetéknév.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
17 939
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 165 499

Szótár

Csongrádi borvidék

Csongrádi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Csongrádi borvidék Magyarország... Tovább

Wass Albert

Wass Albert: a magyar irodalom egyik legvitatottabb alakja, sok fiatal kedvence mind a mai napig.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek