hirdetes

15 dolog, amit a külföldiek meglepőnek találnak Magyarországban

SZ.F.

Sok mindenen meglepődnek a külföldiek, hogyha Magyarországra érkeznek, mostani cikkünkben mégis kiemelünk 15 dolgot, amit végképp érdekesnek találtak az idelátogató emberek!

Ezeken lepődnek meg a külföldiek

Magyarország szerény mérete ellenére számos kulturális és természeti kinccsel rendelkezik. Többek között ezek a sajátosságok teszik olyan népszerűvé hazánkat a külföldi turisták köreiben, akik évről-évre csodálkozva járnak-kelnek településeink utcáin, a Balaton partján, vagy az Alföld puszta, de cseppet sem kihalt területein.

Habár számos külföldi látogató valamelyest felkészülten érkezik hozzánk, még sok visszatérő távoli vendég számára is tartogat újabb és újabb meglepetéseket az ország, amire mi magyarok otthonunkként tekintünk. Ezek a dolgok számunkra teljesen hétköznapiak, azonban elég csak rápillantani egy határon túlról érkező arcára, amikor először belekóstol a pálinkába, és máris láthatjuk, hogy ilyet a világon máshol még nem kóstolt azelőtt.

Lássunk néhány érdekességet Magyarországról, amik igazi meglepetésként érhetik külföldről érkező vendégeinket, a következő oldalon folytatom! 

Ezeken lepődnek meg a külföldiek

1. Tengerparti élmények, tenger nélkül

A közel 600 négyzetkilométeres területű Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. Mérete a „magyar tenger” becenevet érdemelte ki számára, és évről-évre rengetegen érkeznek a partjára némi felfrissülés reményében. Hévíz nem messze található kénes termálvize képes enyhíteni a különböző reumás fájdalmakat.

2. Magyarország a termálvíz birodalma

A temérdek mennyiségű forrásnak köszönhetően Magyarországon több mint 450 nyilvános gyógyfürdő található. A jelentős fürdőkultúra már a rómaiak kora óta létezik az ország területén, ráadásul állítólag nem létezik jobb gyógyír a másnaposságra a gyógyfürdőzésnél. A külföldiek biztosan elmosolyodnak amikor megtudják, hogy mi magyarok gyakran „macskajajként” emlegetjük ezt a kellemetlen állapotot.

3. A magyarok rendkívül leleményesek

A rengeteg említésre méltó találmány közé tartozik a Rubik-kocka (Rubik Ernő, 1974), a kriptonégő (Bródy Imre, 1937) és a golyóstoll is (Bíró László, 1938).

4. A Nobel-díjasok hazája

hirdetes

Magyarország jelenleg 13 Nobel-díjjal büszkélkedhet. Nem kis teljesítmény ez egy ilyen méretű országtól, így a külföldi látogatók kifejezetten nagy meglepetéssel fogadják ezt a tényt.

5. Van egy szobor, ami hatalmas íróvá tehet

A legenda szerint Anonymus szobra – amely Budapest Városligetében található – állítólag nagy íróvá tesz bárkit, aki megérinti a szobor kezében tartott tollat. Bármennyi igazságalapja is van ennek az állításnak, az íróeszköz fényes felületéből arra következtehetünk, hogy a mai napig sokan hisznek benne.

Ezeken lepődnek meg a külföldiek

6. A világ egyik legelső borrégiójának otthona

Tedd félre azt a pohár Bordeaux-t. III. Károly jóvoltából a Tokaj-Hegyalja borrégió már 1737 óta papíron is létezik – ráadásul itt már az V. században is készítették ezeket a nemes italokat.

7. A legendás szabadulóművész szülőföldje

Weisz Erik, közismertebb nevén Harry Houdini Budapesten született 1874-ben. A férfi lélegzetelállító mutatványaival írta be magát a szabadulóművészet történelmébe. Egyik első ilyen veszélyes attrakciója során bilincseiből és kényszerzubbonyából kiszabadulva élte túl a rettegett kínai víztartálytortúrát.

hirdetes

8. A pálinka mindent gyógyít

Hatalmas sértés visszautasítani az érkező vendégeknek felkínált pálinkát, a legtöbben erre csupán értetlen pislogással reagálnak. A magyar nagymamák jól tudják, hogy a pálinka minden kínra gyógyszerként hat – fejfájás, szorongás, torokfájás. Kevés pálinka gyógyszer, sok pálinka ellenszer.

9. Nem illik sörrel koccintani

A legenda szerint amikor 1848-as forradalmat leverték, és a 13 aradi vértanút kivégezték, az osztrák tisztek minden egyes kivégzés után sörrel koccintottak. A magyarok ezért megfogadták, hogy az elkövetkező 150 évben nem koccintanak sörrel. A 150 év azóta letelt ugyan, de a szokás ez idő alatt szerves részévé vált a magyar kultúrának. Bármi mással is koccintson az ember, a szemkontaktust illik megtartani közben.

10. A vízilabda a nemzeti sport

A világtörténelem leghíresebb vízilabda-mérkőzése Magyarország és a Szovjetunió között zajlott az 1956-os melbourne-i olimpián, ahol Magyarország 4-0-ra vezetett, mielőtt a mérkőzést megszakították volna a botrány elkerülése végett.

Ezeken lepődnek meg a külföldiek

11. A világ legjobb női sakkjátékosa szintén magyar

Polgár Judit 1991-ben 15 évesen érdemelte ki az előkelő nagymesteri megnevezést, ami világrekordnak számított. Mi sem bizonyítja jobban a magyarok rajongását a sakk iránt, mint a fürdőkben megtalálható úszó táblák, amiken akár a vízben is játszhatnak egy meccset az ellenfelek.

12. A 96-os szám rendkívül fontos

A magyarok honfoglalása 896-ban történt, azonban nem ez a nemzet egyetlen jelentős 96-os száma. Budapest első metrója az ország fennállásának ezredik évfordulóján, az 1896-os millenniumi ünnepségeken került átadásra. A törvény szerint Budapest épületei nem lehetnek 96 lábnál magasabbak, a magyar nemzeti himnuszt pedig 96 másodperc alatt kell elénekelni a megfelelő tempó mellett.

13. A paprika az élet egyik esszenciája

A magyar konyha alapját képező paprikából évente több mint 1000 tonnát termelnek hazánkban. Annyira jelentős ez a fűszer, hogy még két hivatalos múzeumot is nyitottak neki (Szeged, Röszke) – itt nem csak betekintést nyerhetünk a paprikatermelés rejtelmeibe, de meg is kóstolhatjuk a finomabbnál finomabb fűszereket.

14. Innen származik az angol „coach” szó

Az angol nyelvet beszélő külföldiek mindig meglepődve értesülnek róla, hogy a coach („kocsi”, „vagon”, vagy „edző”) szó valójában magyar eredetű. A magyar Kocs település nevéből származik.

15. Budapesten található Európa első metrója

Az 1896 óta működő metróvonal a világ második legrégebbi elektromosan működtetett metrója, amelyet csak a londoni metró előz meg korban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátra

Mátra: Országunk első számú hegye. A Mátra az Északi-középhegység egyik, vulkanikus... Tovább

Hűvösvölgy

Hűvösvölgy: Budapest egyik városrésze a II. kerületben, amely közkedvelt kirándulóhely,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar