hirdetes

2 San Diego-i majom elkapta a koronavírust

Bettina

Két állatkerti majom elkapta a koronavírus fertőzést. Reméljük, hogy mihamarabb meggyógyulnak és újra társaikkal lehetnek. 

Koronavírus fertőzött lett 2 állatkerti majom

Koronavírus fertőzött lett 2 állatkerti majomA San Diego-i  állatkertben kimutatták két gorilla szervezetében a koronavírust. Most sokan gondolhatják, hogy ez mégis, hogyan lehetséges, hiszen annyit hallottunk már arról, hogy ez a vírus az állatokra ártalmatlan. Most lehet kiderül, hogy nem is annyira ártalmatlan az állatokra a koronavírus?  A San Diego-i  állatkertben a majmoknál fertőzésre utaló tüneteket vettek észre. Valószínűleg ez az első ismert eset, hogy a koronavírus átterjed a majmokra.

Sokat még nem lehet tudni, de azt igen, hogy még vizsgálják a gorillák fertőzésének eredetét. Amit elsősorban nagyon fontos, hogy kiderítsenek a kutató orvosok az az, hogy a gorillák a koronavírus fertőzést egy másik majomtól kaphatták el, vagy embertől. 

gorilla koronavírus

A december óta zárva tartó állatkert pedig a honlapján közölte, hogy feltételezéseik szerint egy tünetmentes dolgozó adhatta tovább a vírust a gorilláknak, annak ellenére is, hogy nagyon szigorú járványügyi óvintézkedéseket tartanak be a dolgozók. Az  állatkerti hatóságok azután vettek mintákat a majmok ürülékéből, hogy két gorilla szokatlanul köhögni kezdett a egy héttel ezelőtt. A pozitív teszteredményeket hétfőn megerősítette az amerikai földművelési minisztérium országos állatorvosi szolgálatának laboratóriuma. Az állatkert igazgatója, Lisa Peterson szerint a fertőzött állatok a köhögés és némi vérbőség ellenére jól vannak és nincs súlyos nagyobb problémájuk szerencsére. Hozzátette azt is, hogy a  gorillákat elkülönítették, fokozott figyelmet fordítanak rájuk és bíznak a gorillák mielőbbi gyógyulásukban.

hirdetes

A koronavírust eddig több fogságban tartott vadállat szervezetében is kimutatták, ezzel kezd megdőlni az a híresztelés, hogy az állatokra egyáltalán nincs hatással a vírus terjedse. Kimutatták a koronavírust a bronxi  állatkert  több oroszlánjánál és tigrisénél, valamint a barcelonai állatkert 4 oroszlánjánál is. De nem idegen jelenség a vírussal fertőzött kutyák és macskák esetei is.

hirdetesMit kell tudni, hogy felismerhető legyen a kutyáknál/macskáknál a koronavírus? 

koronavírus kutyáknál

A kutyák koronavírusos betegsége - canine coronavirus (CcoV) - már világszerte elterjedt. Legfőképpen a ketrecben tartott állatokat és kölyökkutyákat érinti a megbetegedés. Összehasonlítva az emberekkel a koronavírusos betegségét a kutyákéval, azt mondhatjuk, hogy míg a koronavírus az embernél súlyos és komoly légzési nehézségeket okoz, addig a kutyáknál túlnyomórészt gyomor-bélpanaszokhoz vezet, de ez is elég kellemetlen tud lenni sajnos. A koronavírus fertőzés kutyáknál gyakran enyhébb lefolyású, de gyenge immunrendszerű állatok esetében komolyabb illetve súlyosabb lefolyása is lehet. Például egy erős hasmenéssel az is előfordulhat, hogy a kutya életét veszíti.

A következő oldalon kutyatartóknak néhány gyakran feltett kérdés és tanács a vírusos időszakra.

Folytatásért kattints a következő oldalra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Budavári Sikló

Budavári Sikló: Budapest egyik különlegessége, melyet évente több, mint 1 millió turista... Tovább

Kalocsai népművészet

Kalocsai népművészet: Ez a művészeti tevékenység a Kalocsa XVIII.–XIX. századi... Tovább

Tovább a lexikonra