hirdetes

5 budapesti múzeum, amit feltétlenül fel kell keresned!

Rékka

A múzeumok lenyűgözőek, hiszen elképesztő mennyiségű információt tárnak elénk, mindenféle témában. A legtöbb gyerek szereti az ilyen intézetek látogatását, és miközben jól szórakoznak, rengeteget tanulnak is. De nekünk, felnőtteknek is tud örömet okozni egy múzeum, csak jól kell választani! Az alábbiakban bemutatok öt budapesti múzeumot, melyek mind más tematikával rendelkeznek, s melyek mindegyikét érdemes legalább egyszer megnézni!

Fantasztikus múzeumok fantasztikus tárlatokkal

Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum 1900 és 1906 között épült, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp tervei alapján a Hősök tere mellé, a Műcsarnokkal szembe, eklektikus-neoklasszicista stílusban. A múzeum gyűjteménye elsősorban nemzetközi alkotásokból áll, beleértve több, mint 120 000 műtárgyat az európai művészet összes korszakából olyan művészektől, mint Raffaello, El Greco, Toulouse-Lautrec, Chagall, Velázquez, Rembrandt, Tiepolo, Goya, Manet, Monet és Cézanne. A kiállítási tárgyak származási helye is változatos, van a Budai Várból, az Esterházy és Zichy birtokokról, illetve néhány magángyűjtő adományaiból is. A múzeum hat fő részből áll: Egyiptomi Gyűjtemény, Antik Gyűjtemény, Régi Szobor Gyűjtemény, Régi Képtár, Modern Gyűjtemény és a Grafikai Gyűjtemény.

hirdetes

Magyar Természettudományi Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeum Magyarország legnagyobb természetrajzi (ásványtani, kőzettani, földtani, őslénytani, növénytani, állattani, embertani) gyűjteménye, és a Józsefvárosban, a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében található a Klinikák metrómegállótól néhány percnyi sétára. Állandó és időszaki kiállításai mintegy 5000 négyzetméteren terülnek el. Itt találkozhatsz a világon egyedülálló magyar dinoszaurusz leletekkel és rekonstrukciókkal, valamint megismerheted a Kárpát-medence élővilágát és ásványait interaktív preparálási bemutatókkal és múzeumpedagógiai programokkal kiegészülve. A gyűjtemény tárgyainak a száma eléri a 10 milliót. 

hirdetes
Ez természetesen csak a kirakat, hiszen az intézmény fontos kutatóhelyként is funkcionál. 1995 óta beköltözhetett ide az Ásvány- és Kőzettár, az Embertani Tár, a Föld- és Őslénytani Tár, a Könyvtár, az Állattár Madár- és Emlősgyűjteménye, a Molekuláris Genetikai Laboratórium, valamint az MTA-MTM Állatökológiai és Paleontológiai Kutatócsoportjai is.

Te is szeretsz múzeumokban bolyongani? A cikk itt még nem ért véget, a következő oldalon további három lenyűgöző tárlattal rendelkező múzeumról olvashatsz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1956. november

1956. november 4: nemzeti gyásznapunk, ugyanis ezen a napon vonult be országunkba a szovjet... Tovább

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Magyar Mezőgazdasági Múzeum: Budapest egyik legjelentősebb múzeuma a főváros XIV.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás