hirdetes

5 budapesti sétálóutca, ahol mindig érzed a pezsgést

Rékka
Pezsgő budapesti sétálóutcák

Fashion Street

A Fashion Street egy önálló márkaként működő, egy tulajdonkézben lévő, tematikusan felújított bevásárlóutca az ötödik kerületben. Az utca a Deák Ferenc utca 225 méter hosszú része, mely a Deák Ferenc térbe fut bele. 2008 óta hívják Fashion Streetnek, ekkor fejeződött be a mintegy nyolc évig tartó ingatlanfejlesztést és renoválást a 13 511 négyzetméteres területen. A londoni Regent Street és a milánói Via Montenapoleone mintájára készült Fashion Street Közép-Európa első és máig egyetlen, teljes belvárosi utcaszakaszt lefedő ingatlanfejlesztése, mely egyetlen tulajdonosé. Számos gyönyörű épület található itt, például a Bécsi utca 5. – Deák Ferenc utca 11-13. saroképülete, mely egykor Pest határát jelölte, mivel itt állt az egykori városfal egyik kapuja. Ma az ötemeletes ház kereskedelmi és ingatlanbérleti funkciót töltött be. További érdekesség, hogy ugyanebben a stílusban 1910-ben épült öt ház közül csupán ez az egy maradt fenn.

hirdetes

Vörösmarty tér

Ha a Váci utca Budapest leghíresebb sétálóutcája, akkor a Vörösmarty tér, melybe belefut, kiérdemli a legelegánsabb jelzőt. Többek között a Millenniumi Földalatti (sárga, 1-es, vagy Kisföldalatti) egyik végállomása. Ami a téren található épületeket illeti, az épitészetük igen változatos; északi oldalán található az eklektikus Gerbeaud Ház, a világhírű cukrászda. Keleten egy grandiózus art-nouveau épület, vele szemben a modern építészet egyik remekműve, egy luxus apartmanokkal és üzlethelyiségekkel teli üveggömb áll. A tér déli sarkán találjuk a Váci1-et, mely egykor a Budapesti Értéktőzsdének volt az épülete – ma már luxusáruház. Itt található a Hard Rock Café és a Szamos Gourmet Ház is. A tér közepén Vörösmarty Mihály szobra felügyeli az emberek tömegét. Decemberben pedig itt rendezik a Budapesti Karácsonyi Vásárt, rengeteg édességgel, kézművel termékekkel és karácsonyi hangulattal.

hirdetes

Dunakorzó

A Dunakorzó Budapesten, a Duna balpartján, a Belvárosban, a Széchenyi lánchíd és az Erzsébet híd közötti gyalogos zóna, a helyiek és a turisták körében is kedvelt sétálóutca, melyet ötcsillagos szállodák, éttermek, kávézók, bárok és kaszinók szegélyeznek. Ami kiemeli az eddig említett sétálóutcák közül, az az elképesztő kilátás a Budai Várnegyedre, a Citadellára, a Gellért-hegyre és az említett két Duna-hídra. A korzón műalkotás és műemlék épület egyaránt található, például itt van a Kiskirálylány bronzszobra, a Pesti Vigadó és Széchenyi István szobra a Magyar Tudományos Akadémia előtti Széchenyi téren. Ma már a Dunakorzó a Világörökség része.

Te szereted a pezsgő sétálóutcákat?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vidéki wellness hotel

Csodálatos lehet pihenni a hétvégén és ehhez nincs is megfelelőbb helyszín, mint egy vidéki... Tovább

Tavaszi népszokások

Tavaszi népszokások: A népszokások közt a második legnagyobbnak a tavaszi szokások... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás