hirdetes

5 csodálatos budapesti sétány, ahol neked is érdemes végigballagnod!

Rékka

Ki ne szeretne a kellemes napsütésben szépen megépített helyeken sétálni? Budapesti cikksorozatunk mostani részében öt budapesti sétányról olvashattok, amelyek az év minden szakában kellemes környezetet nyújtanak, de ilyenkor, virágba borulva különösen gyönyörűek!

5 csodálatos budapesti sétány

Tóth Árpád sétány

A Várnegyed talán leginkább vonzó sétaútvonala a Tóth Árpád sétány, mely könnyedén megközelíthet, tele van padokkal, mindig ide süt a nap, ami elől szerencsére be lehet húzódni a fák árnyékába, és ami a leginkább lélegzetelállító: a panoráma, a kilátás a fővárosra. Évszázadokkal ezelőtt a Várhegy várfalai mögött hadicélokra szolgáló sikátorok húzódtak, amelyek a Vár védekezési funkciójának megszűntével elvesztették szerepüket. Ezekből alakították ki az idők során a ma járható sétányokat. A 19. században a sétányt Bastei Promenádnak nevezték, 1879-től Bástya sétánynak, de a 30-as években hívták Horthy Miklós sétánynak és Gróf Bethlen István sétánynak is. 1946-ban nevezték át a nyugati részt Tóth Árpád sétányra, ugyanis a híres költő a közelben élt (Táncsics Mihály u.). A keleti oldal lett a Babits Mihály sétány, de a régi név még sokáig élt a köztudatban.

hirdetes

Floridsdorf Sétány

hirdetes

Angyalföldön, a Béke téren található a Floridsdorf Sétány, a Szent László szomszédságában. A sétány csak 2003 óta viseli ezt a nevet – mivel Angyalföld a bécsi Floridsdorf testvérkerülete, a helyi önkormányzat így emlékezett meg erről a kapcsolatról. Még egy tábla is olvasható erről. A sétány közepén van egy hatalmas bronzból és mészkőből készült hatalmas Őshajó emlékmű, ami Varga Tamás munkája. Az Őshajó egy nőt ábrázol a hajó orrán, ahogyan beleolvad a hajó egész testébe. Fel is lehet sétálni az emlékmű tetejére, továbbá számos pad, játszótér és rengeteg gyönyörű zöld terület várja az idelátogatókat. Ez a sétány, a park, egy kis nyugalom szigete a nagyvárosi forgatag közepén, ahol nyugodtan el lehet tölteni egy ebédszünetet, néhány órát olvasni, vagy csak élvezni a napsugarak simogatását. És természetesen kiválóan alkalmas olyan játékokhoz is, mint a tollaslabda, a frizbi, a különböző labda és nagy helyigényű játékok. Nem érdemes hát a négy fal között ülni, inkább irány a természet!

A cikk itt még nem ért véget, a következő oldalon további három budapesti sétányról olvashatsz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ópusztaszer

Ópusztaszer: Ópusztaszer egy község Csongrád megye Kisteleki járásában. A Pusztaszeri... Tovább

Széchenyi-díj

Széchenyi-díj: Széchenyi-díj magyar állami kitüntetés, a korábbi Állami Díj helyett... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Sport Szórakozás