hirdetes

5 éve hunyt el az utolsó díva, Psota Irén

Psota Irén

1. 1929-ben látta meg a napvilágot Budapesten. Kiskorától a Mária-Valéria telepen élt, nyomorúságos körülmények között. Az édesanyja mosónőként dolgozott, az apja alkalmi munkákat vállalt, a két bátyja (János és Gyula) pedig bérházak udvarán énekelt és a ledobált aprópénzt vitték haza, hogy legyen mit enniük.

2. A két fiú csak féltestvére volt, az édesanyja ugyanis korábban már férjhez ment egyszer, ám a fiúk apja meghalt a fronton az I. világháborúban. Irénnek született egy édestestvére is, Ilona.

3. Az apja egy idő után többet volt részeg, mint józan, sokszor verte a feleségét. Egy esetben részegen megpróbálta lelőni egy pisztollyal, de elhibázta, ennek ellenére hosszú időre börtönbe zárták az őrjöngő férfit. A félrecsúszott apa végül a II. világháború után öngyilkos lett.

4. Kiskorában orvos akart lenni, rövid ideig pedig apáca, ám amikor elkezdett szavalni, az emberek csak csöndben ültek és hallgatták a kislányt. Ott dőlt el a sorsa.

5. Kezdetben postásként dolgozott, aztán elindult a színészet felé. A színművészeti főiskolán osztálytársa volt – többek mellett – Soós Imre, aki 27 éves korában halt meg, valamint Horváth Teri és Váradi Hédi. Mindketten hasonló utat jártak be, a kultúrpolitika száműzte őket.

hirdetes

6. Psota Irén eleinte az édesanyja vezetéknevén (Dávid) szerepelt, aztán legendássá tette a Psota nevet. Úgy érezte, ezzel a különlegesebb névvel jobban feltűnik majd.

hirdetes

7. Volt benne valami mélyről jövő vadság. A búgó hangja egyszerre volt meghökkentő és erotikus. Ha kellett, szívszorító tragikaként lépett színpadra, ha pedig úgy hozta a szerep, fanyar humorával mindenkit megnevettetett.

8. A férfiak rajongtak érte és féltek is tőle. Mindent megkapott az élettől, de a legfontosabbat nem. Egészen fiatalon belehabarodott a későbbi híres rendezőbe, a nála négy évvel idősebb Makk Károlyba. Első éves főiskolás volt és gyereket akart a férfitól. Teherbe is esett, ám hagyta magát rábeszélni az abortuszra. Mindez később megismétlődött. Többé soha nem lehetett gyereke. Makk Károly ráadásul az ötéves kapcsolatukat lezárta és egy másik színésznőt, Krencsey Mariannt vette el feleségül. Milyen az élet, később a Makk által rendezett Ház a sziklák alatt című filmben nyújtott alakításával lett elismert színésznő Psota Irén.

9. Rövid ideig egy muzeológus felesége volt. Nem gondolta komolyan a kapcsolatot, de sértett volt és dühös Makk Károlyra.

10. Aztán megismerte Molnár Józsefet, a későbbi második férjét, az ismert belsőépítészt. Nagy szerelem volt az övék, de gyerekük nem születhetett, ráadásul Molnár 1956-ban, a forradalom ideje alatt elhagyta Magyarországot. Psota is így tett, egészen Párizsig ment, ahol aztán jelentkezett a magyar követségen, hogy inkább hazamenne… Molnár is visszajött, de őt hosszú időre börtönbe zárták, az idő pedig végül megölte a szerelmüket. Psotát egy ideig megfigyelték, de nem tört ketté a karrierje.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Hősök tere

Hősök tere: Budapest legnagyobb és legszebb tere, melyet miden évszakban turisták hada száll... Tovább

Nobel-díj

Nobel-díj: 13 magyar. A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel alapította.... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!