hirdetes

5 retro sütemény, ahogy a Nagyi csinálta

Rékka
5 retro sütemény, ahogy a Nagyi csinálta

Retro kókuszkocka

Hozzávalók

A tésztához:

•    8dkg vaj vagy margarin    
•    20dkg porcukor    
•    2db tojás    
•    1ek méz    
•    2dl    tej    
•    1.2dkg sütőpor    
•    40dkg liszt    

A csokimázhoz:

•    25dkg vaj vagy margarin    
•    3ek     holland kakaópor    
•    1dl    tej    

A beforgatáshoz:

•    30dkg kókuszreszelék

Elkészítés

A megolvasztott vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Ezután hozzáadjuk a mézet és a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet.

A masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 30×27 cm-es, magas falú tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 25 perc alatt világosra sütjük.

A máz hozzávalóit egy lábasba mérjük és összefőzzük.

Ha kihűlt a tészta, felkockázzuk. Ha langyosra hűlt az öntet, egy villa segítségével belemártjuk a tésztát, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.

És már ehetjük is! 

Házi lekváros linzer

Hozzávalók

•    25dkg margarin    
•    1csom sütőpor    
•    45dkg liszt    
•    15dkg porcukor    
•    2csom vaníliás cukor    

hirdetes
•    1db tojás    
•    sárgabaracklekvár    

A tetejére:

•    porcukor (szóráshoz)

Elkészítés

A szobahőmérsékletű margarinhoz hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Ezekből tésztát gyúrunk, majd hűtőben 20 percig pihentetjük.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkán fél centiméter vastagságúra nyújtjuk és szaggatóval kiszaggatjuk. Minden második formának a közepét kilyukasztjuk egy kisebb kiszúróval.

A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. A kész süteményeket kihűtjük. Az egyik formát megkenjük sárgabaracklekvárral, majd ráhelyezünk egy másik formát. A lekvárral megtöltött linzereket porcukorral megszórjuk.

Ugye, hogy nem is volt nehéz? 

És végezetül jöjjön a személyes kedvencem: a klasszikus puncsszelet

Hozzávalók

A tésztához:

•    25 dkg finomliszt
•    10 dkg margarin
•    7,5 dkg porcukor
•    1 csomag vaníliás cukor
•    1 db tojássárgája
•    1/2 csomag sütőpor
•    3 ek tej
•    csipetnyi só

A töltelékhez:

•    25 dkg babapiskóta
•    20 dkg sárgabaracklekvár
•    2 csomag tortazselé (piros)
•    5 dl víz
•    4 ek cukor

hirdetes
•    1 üvegcse rumaroma

A mázhoz:

•    2 csomag puncs ízű cukormáz

Elkészítés

Először előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és egy nagyobb méretű tepsit kivajazunk és -lisztezünk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a kétféle cukrot, a sütőport és a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, majd annyi tejet, hogy puha, de mégis gyúrható tésztát kapjunk. Amíg elkészítjük a tölteléket a hűtőbe tesszük.

A babapiskótákat felaprítjuk vagy kisebb darabokra vágjuk. A tortazselét elkészítjük a tasakon leírtak szerint, majd hozzákeverjük a sárgabaracklekvárt és a rumaromát, végül az aprított babapiskótákat, majd félretesszük.

A tésztát elfelezzük, mindkettőt a tepsi méretére nyújtjuk, majd kb. 10 perc alatt, egyenként megsütjük őket.

Ezután az egyik tésztalapot visszatesszük a sütőbe, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, majd rátesszük a másik tésztát. Letakarjuk sütőpapírral, majd nehezékként ráteszünk egy tepsit, hogy a teteje egyenletes legyen.

Elkészítjük a cukormázat a tasakon leírtak szerint, egyenletesen elkenjük a süteményen, majd hűtőbe tesszük néhány órára vagy egész éjszakára.

Amikor pedig kiveszed, és beleharapsz, megelevenedik a gyerekkorod!

Neked melyik a kedvenc retro sütid?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű magyar vizsla: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A drótszőrű magyar... Tovább

Rákóczi I.sz. barlang

Rákóczi I.sz. barlang: A Rákóczi-barlang az Aggteleki- és a Szlovák-karszt más barlangjaival... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!