hirdetes

5 szokás, ami könnyen elronthatja ételed – ezeket kerüld el főzés közben!

TK
Rossz főzési szokások

Sokan gondolhatnak ekkor a tapadásmentes serpenyőkre, így elkerülve a keverést. Mégis ezek sem biztosítanak tökéletes megoldást – amennyiben magas hőfokon használjuk azokat, könnyen olyan anyagokat szabadíthatunk fel, melyek májkárosító hatásúak.


Miért is öblítjük le a húst?


A legtöbb embernél szokássá válhat főzés előtt leöblíteni azt a húst, amivel majd dolgozni fog. Egy biztos – ezzel képes lesz megszabadítani azt a nyálkás felülettől, valamint a baktériumoktól. Ugyanakkor, ha jobban belegondolunk, akkor így ezek mind a csapban fognak majd landolni, ahol könnyedén rárakódhatnak evőeszközeinkre, edényeinkre. A végkimenetel tehát ugyanaz – érdemesebb így inkább papírtörlőt használni, ezzel is megelőzve a nem kívánt betegségeket.

hirdetes


Rozsdamentes eszközök használata


Mindenképpen figyeljünk oda, hogy rozsdamentes edényeket használjunk – főleg, ha savas ételeket készítünk, vagy tárolunk bennük. A sav könnyen oldhatja a fémet, ezáltal ugyanazt a hatást érhetjük el, mint, amit a tapadásmentes edények használatánál említettünk – feloldhatják a káros anyagokat, ez pedig rendkívül egészségtelen. Mindemellett, ha edényünket, eszközeinket rozsda borítja, az mind ételünk ízére és színére is hatással lesz – azok át fogják majd a rozsdát venni, ezzel is rontva ételünk minőségét.


Fontos a hőmérséklet


Ez elsősorban a turmixolásra érvényes – érdemes fokozottan odafigyelnünk a túlságosan forró ételek turmixgépbe való öntésére, a gép használatára. Amennyiben ételünk még magas hőmérsékletű, mindenképpen távolítsuk el a turmixgép tetejét, illetve a tetején lévő dugót – éppen melyikkel rendelkezik gépünk.

hirdetes


Ennek oka, hogy amennyiben a folyadék, ami belekerül túl forró, a felszálló gőz megnövelheti a nyomást, melynek hatására turmixgépünk felrepítheti magáról saját fedelét.


Érdemeseb az ilyen esetekben egy törölközővel, ronggyal letakarni tetejét, így megakadályozva az ételrobbanást, valamint, hogy minden koszos legyen. Vigyázzunk, hogy le ne forrázzuk magunkat, hiszen a rongy segíteni fog majd átengedni a felgyülemlő forró levegőt.

Neked megtalálható valamelyik említett dolog főzési szokásaidban?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje

Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje: Kitüntetésfajta, melyet az Állam ítél oda, az... Tovább

Cserhát

Cserhát: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Cserhát Magyarország északi részén az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!