hirdetes

7 érdekesség a matyóhímzésről

Puskás Rékka

Ki ne ismerné a hungarikumnak számító hímzett virágok és kacskaringós indák által létrejövő gyönyörű mintákat? Biztosan mindenki látott már matyóhímzést, vagy hallotta már a nevét. Ebben a cikkben összeszedtem néhány érdekességet erről a híres hímzésfajtáról, amit biztosan nem tudtál azelőtt!

Te tudtad ezeket a matyóhímzésről?

1. számú érdekesség a matyóhímzés kapcsán

Ahogy számos más dolog hazánkban, úgy a matyóhímzés eredete is egy legendához köthető. Ez a legenda a következőképpen hangzik: történt egyszer, hogy egy matyó legényt elrabolt az ördög. Ennek a fiúnak volt egy menyasszonya, aki ekkor rimánkodni kezdett, hadd kapja vissza kedvesét. Az ördög végül így szólt a leányhoz: „Akkor kapod vissza a szerelmedet, ha elém hozod a kötényedben a nyár legszebb virágait!” Ez pedig nem is volt olyan egyszerű feladat, lévén éppen télvíz ideje. A lány nem tudta, mitévő legyen, de aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve ráhímezte a kötényére a legszebb nyári virágokat. Az ördög meg volt elégedve a feladat teljesítésének módjával, és betartotta ígéretét: visszaadta a legényt menyasszonyának. Ettől fogva a matyó leányok és legények is cifra kötényt viseltek, hogy megvédjék magukat az ördögtől.

hirdetes

2. számú érdekesség a matyóhímzés kapcsán

A matyóhímzés hozzávetőlegesen 200 éves múltra tekint vissza, legkorábbról a magasra felvetett ágyak díszlepedői maradtak fenn. Az országosan is elterjedt fehér, vagdalásos vásznakat a XIX. század utolsó harmadában Mezőkövesden a piros-kék fonallal, az ún. cipés-madaras mintával kivarrt lepedők váltják fel.

3. számú érdekesség a matyóhímzés kapcsán

hirdetes

A matyóhímzés legismertebb motívumai a matyórózsa, szívrózsa, cserfarózsa, a cipe, azaz a cipő, a madár és a macskafark, ami a csigavonalat jelenti, de megjelennek a tulipános levelek és bimbók is. A virágtöves erősen naturalisztikus ábrázolási módot egyre gazdagabb, egyre többféle motívum követte, köztük a pünkösdirózsa, ami matyó rózsaként vált a legismertebb és legjellegzetesebb mezőkövesdi motívummá. Ennek jellegzetessége, hogy a központi nagy rózsákat alul és felül kisebb motívumokkal egészítik ki.

4. számú érdekesség a matyóhímzés kapcsán

A színek használatában a piros mindvégig a ledominánsabb, mellette azonban egyre nagyobb szerepet kapnak a zöld, kék, sárga, lila, rózsaszín különböző árnyalatai.  Minden színnek megvan a maga jelentése. A fekete a matyó viseletben a föld színe, melyből a termés, az élet sarjad. A piros az öröm, a sárga a nyár, a Nap színe, a kék a bánaté, az elmúlásé. Az első világháborút követően jelent meg a matyó hímzésben a zöld, mint a gyász színe. A háború halottjaira való emlékezésül zöld folyókával hímezték körül a kötényeket.

Még nincs vége, a következő oldalon további érdekességek várnak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gödöllő

Gödöllő:  Gödöllő város Pest megyében, Budapesttől 30 kilométerre északkeletre, a... Tovább

Hegyesd (hegy)

Hegyesd (hegy): A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Hegyesd közülük az egyik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!