hirdetes

7 érdekesség a matyóhímzésről

Puskás Rékka
Te tudtad ezeket a matyóhímzésről?

5. számú érdekesség a matyóhímzés kapcsán

A magyar férfiviselet egyik legkülönlegesebb és leghangsúlyosabb darabjai a jellegzetes bő ujjú „lobogós ingek”. Ezek kezdetben még visszafogott fehér lyukhímzéssel készültek. Ezt váltotta fel később a széles, tarka hímzés és a jellegzetes mezőkövesdi cipós horgolás. AZ öltözet másik domináns része a fekete alapra dúsan hímzett, díszített hosszú kötény, a „surc”, melyet nemre és korra való tekintet nélkül mindenki viselt. Szinte nincs is két egyforma darab és mindegyik a magyar népművészet egy-egy kincse.

6. számú érdekesség a matyóhímzés kapcsán

hirdetes

Alapvetően két híres magyar hímzésfajta van: a matyóhímzés és a kalocsai. A megkülönböztetés legegyszerűbb módja az, ha megjegyzed, hogy a matyóhímzés esetében a rózsa minden esetben piros, míg a kalocsainál többszínű. A matyóhímzés előrajzolással készült szűcshímzésből alakult ki. A kalocsainak ismert hímzés ezzel szemben, elsősorban polgári rendelések kielégítésére, tanfolyamokon tanított, újabb stílusú, sablonnal sokszorosított és újabb technikákkal készült hímzés. De ha nincs szemed hozzá, hogy megkülönböztesd a készítési technikákat, akkor hagyatkozz arra, hogy a matyóhímzés rózsája csakis piros.

hirdetes

7. számú érdekesség a matyóhímzés kapcsán

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el: erre azért volt szükség, mert a szervezet világörökségi egyezménye alapvetően az épített örökségre összpontosít. Magyarország 2006-ban csatlakozott az egyezményhez, ezt követően kezdődött meg a szellemi kulturális örökségvédelem nemzeti rendszerének kiépítése. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt szóbeli hagyományokat, előadóművészetet, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza. Arra hivatott, hogy megőrizze a múlt értékeit. Magyarország felterjesztése alapján 2012. december 5-én Párizsban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának 7. ülésén felvették „A matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája” elemet Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Német Miklós

Német Miklós: rendszerváltáskori miniszterelnök.  Németh Miklós közgazdász, politikus,... Tovább

Balatonfüred:

Balatonfüred: A Balaton déli partjának fővárosa, sokak szerint a legszebb balatoni település.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!