hirdetes

8 dolog, ami a 80-as éveket a legnagyobb évtizeddé varázsolta nekünk

VN

Ha te is ebben az évtizedben nőttél fel, tudhatod, milyen dicsőséges idő volt élni. A fiatalabb generáció tagjai még csak nem is sejtik mennyi mindenről maradtak le! A popkultúra igazi fénykora rengeteg remek zenével, és jó filmmel koronázta meg a gyerekkorunkat! Emlékezzünk csak vissza ezekre az időkre, és nézzük meg azt a 8 dolgot, amelyek a 80-as éveket a legnagyobb évtizeddé tették. Bár hazánkban szigorú szabályok voltak, azért az nyugati világból csak be folyt néhány dolog a határon, és nem maradtunk ki minden jóból.

80-as évek legjobb dolgai

#1. A filmek

A 80-as évek a filmek igazi aranykor volt, nem véletlenül kerülnek még ma is elő a korszak legnagyobb filmjei, igazán meghatározták nemcsak sok ember gyermekkorát, hanem a filmes kultúrát is.  Lehet ezzel vitatkozni, de az tény, hogy ez az időszak adta nekünk minden idők legnagyobb filmjeit  trilógiáit, és megszületett a kasszasiker fogalma is. A Csillagok háborúja 1977-es megjelenése után feladhatta a leckét a jövő filmjeinek, de a lendület és a rajongás a 80-as években az Empire Strikes Back és a Return of the Jedi című filmekkel teljesedett csak ki igazán.Nevezhetnénk ezt a „Spielberg-korszaknak” is, hiszen olyan klasszikusok vannak, mint az ET Goonies és a monumentális Indiana Jones-filmek. De ennek a korszaknak köszönhetjük a Szellemirtókat, a Beverly Hills-i zsarut, a Krokodil Dundeet, és a Top Gun-t is.

#2.A zene

Gyerekkorunkból nem hiányozhattak a zenék sem! A 80-as évek sok új változatosságot hoztak számunkra a zenét illetően, valamint néhány vadonatúj műfajt. Addig minden jóformán rock alapú volt. A hetvenes években a heavy metal egyre hangsúlyosabbá vált, és a popzene mindig is a keverékben volt, de a 80-as évek hoztak nekünk néhány új kategóriát és variációt, amelyeket korábban nem hallottunk. Lehetetlen néhány bekezdésben körbejárni ezt a gigantikus témát, de ha a 80-as évekre gondolunk, Michael Jacksonra gondolunk, aki uralkodott mindenen. Madonnára és a U2-re gondolunk, és ez volt az a korszak, amikor megismerkedtünk egy ismeretlen művészeti formával, a Hip-Hop-pal – amivel egy másodpercben bővebben is foglalkozom. A 80-as években megjelent a Death Metal és a Metallica is. A 80-as években még mindig fellépett néhány klasszikus banda, mint például a Rolling Stones és a Queen, akik egy teljesen új rajongógenerációra találtak. A maitól eltérően az albumeladások jelentenek mindent, és itt keresték a valódi pénzt. Te emlékszel még az Első emelet, Zoltán Erika vagy éppen az R-GO nagy sikerű dalaira?

hirdetes

#3. A kazetta

Ha dióhéjban szeretnéd összefoglalni a 80-as éveket, akkor ez lehet a kazetta. Nem létezett olyan, hogy MP3, Apple Music vagy Spotify. Ha zenét szerettél volna rögzíteni, szorgalmasan kellett ülni a magnó mellett, és várnia kell, hogy melyik dalt adják le, aztán ha egyszer jött valami jó, akkor indulhatott itt a felvétel. Ez volt a kétkazettás magnó korszaka is, ami azt jelentette, hogy lehetett szalagokat másolni és saját mixeket összeállítani. Ugye emlékeztek még ezekre, milyen jó kis szórakozás is volt?

hirdetes

#4. A Walkman

Egy másik igazi legenda. A Walkman megváltoztatta a zenefogyasztásunk módját. Lehetővé tette, hogy útközben vigyük a zenét, és egyben stíluskifejezés is volt. Bár azéert ezt a legtöbben nem engedhettük meg magunknak. A Sony 1980-ban találta fel a Walkmant, de kellett jó pár év a hazai terjedéséhez. Amikor a Walkman megjelent, a Sony abban reménykedett, hogy havi 5000 darabot tudnak eladni. Az első 2 hónapban 50 ezret adtak el. Valódi világszenzáció volt.

És mi volt még olyan csúcs a 80-as években? Lapozz egy kis múltidézéshez, nagyon jó dolgok vannak még hátra!

Forrás: Fotó: Fortepan / Jankó Attila

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Knézy Jenő

Knézy Jenő: Knézy Jenő magyar sportújságíró és sportriporter. A leghíresebb magyar... Tovább

Fonyód

Fonyód: Fonyód város Somogy megyében, a Fonyódi járás központja. Népszerű üdülőhely és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Programajánló Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!