hirdetes

9 érdekes infó kedvencünkről, a túrórudiról

Puskás Rékka

Ha már volt szó a Szamos marcipánról, nem szabad elmenni egy másik, szintén nagy közismertségnek örvendő, magyar édesség mellett – ez pedig nem más, mint a túrórudi. Ez a desszert rajongók millióit tudhatja magáénak, talán te magad is köztük vagy. Ebben a cikkben néhány érdekességet mutatok a túrórudiról – te tudtad ezeket?

Érdekességek a túrórudiról

1. érdekes infó

Tejiparban dolgozó szakemberek 1954-ben Moszkvába tett tanulmányútjukról hazatérve elkezdtek dolgozni egy édes, enyhén citromos, csokiba mártott túrós desszerten. A termék fejlesztéséven Mandeville Rudolfot és csapatát bízták meg. Most biztos arra gondolsz, „Á, innen a neve!”, de tévedsz – az édesség nem innen kapta a nevét.

2. érdekes infó

Kezdetben túró mignon volt az édesség neve, de aztán elég hamar rájöttek, hogy a Túró Rudi sokkal frappánsabban hangzik. Bár ez az új név nem aratott osztatlan sikert, a Hírlapkiadó Vállalat reklámfelelőse például erkölcstelennek találta, ezért egy ideig emiatt nem is volt hajlandó közölni a túrórudi hirdetéseket.

3. érdekes infó

Az első gondolatokat 12 évvel kezdte el követni a gyártás. Az üzem kezdetben Erzsébetvárosban volt megtalálható, majd később áttelepítették Nyíregyházára, onnan pedig Mátészalkára, ahol ma is működik a gyár. Ha valaki szeretne, van lehetőség gyárlátogatásra, ahol nem csak a túrórudi készítésének folyamatát van lehetőség kilesni, de – azt mondják – annyi túrórudit lehet enni, amennyi csak beléd fér!

4. érdekes infó

hirdetes

A megjelenést követő időkben a túrórudi csomagolása kézzel készült, és a szaloncukorhoz hasonlóan belecsavarták az édességet a papírba. Ez a csavaros forma/szokás aztán eltűnt, a technológia fejlődéséének egyik vívmánya hatására, az 1980-as években megjelenő fémfóliának köszönhetően. Ezt követően aztán legközelebb az ezredfordulón nyúltak megint a csomagoláshoz, ekkor ugyanis felkerült rá a nyitócsík.

5. érdekes infó

hirdetes

Az 1970-es évekre már igencsak megnőtt a túrórudi népszerűsége, olyannyira, hogy ebben az időben napi szinten mintegy 36.000 rudit gyártottak, aztán a csomagológépek automatizációjának köszönhetően az 1990-es évek elejére ez a szám már naponta 300.000 volt. Ma ez a szám 68.000 darab óránként. Nem döbbenetes?

6. érdekes infó

A gyártás kezdete óta több, mint 5 milliárd túrórudi készült el, ami egy irdatlanul magas szám, ha jobban belegondolsz. Öt-ezer-millió-darab-túrórudi. Ma már van Guru, Bonbon, számos különböző töltelékkel, vagy épp bevonattal készített túrórudi, nem beszélve a klasszikus túrórudiról, mely mind a mai napig a legsikeresebb termék.

7. érdekes infó

A túrórudi elkészítéséhez kizárólag csak magyar tejet használnak fel, ami hatalmas méretű tartálykocsikban érkezik az üzembe minden egyes nap. A megérkezést követően szigorú ellenőrzéseket hajtanak rajta végre, mielőtt a tejfeldolgozó üzembe kerülne. Így biztosítják, hogy csakis a legjobb minőségű hazai tejből készülhessenek ezek a finomságok.

8. érdekes infó

A mátészalkai gyárban 240 ember gondolata forog a túrórudi körül éjjel-nappal, ennyien dolgoznak ugyanis váltott műszakban az üzemben. A legrégebbi dolgozó majdnem a kezdetek óta a cégnél van, már 42 éve veszi ki a részét a túrórudik gyártásából.

9. érdekes infó

Bár itthon már a megjelenése óta hatalmas a túrórudi sikere, külföldön már nem futott be ennyire, valamiért más országokban nem aratott olyan osztatlan sikert, mint nálunk. Ennek elsősorban az az oka, hogy a külföldiek jelentős része viszolyog attól, hogy a sajtközeli túrót édesen, plusz csokoládéba mártva desszertként fogyasszák. AZ ő baj, nem tudják miről maradnak le!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar hidegvérű

Magyar hidegvérű: Nemes magyar fajta, mely különlegesnek számít. Ez a hidegvérű ló erősen... Tovább

Szegedi Nemzeti Színház

Szegedi Nemzeti Színház:  Az egyik legnépszerűbb vidéki színháznak számít. 1883-ban... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyar Magyarország