hirdetes

9 dolog, amit a világ elfelejtett a holokausztról

emszi, Szeder

Most elárulunk néhány olyan kevésbé ismert tényt a holokausztról, amiket csak néhányan ismernek. Szörnyű és meglepő történetek.

emlékek a holokausztról

A második világháború a történelem eddigi legkönyörtelenebb eseménye volt. Nehéz azonban úgy megemlíteni a háborút, hogy ne ejtsünk szót a szörnyűségekről, amit a náci Németország a holokauszt ideje alatt tett. Ezeket a kegyetlenségeket nem kell külön bemutatni, hiszen ha máshol nem is, az iskolában mindannyian hallottunk már róluk.

Történtek azonban olyan dolgok is, amik nem kerülnek bele a történelemkönyvekbe. Némelyik szörnyű, némelyik reményekkel teli, mégis ritkán említik meg őket.

Összegyűjtöttünk kilenc tényt a holokausztról, amelyekről csak kevesen hallottak eddig.

Hitler felajánlotta a zsidóknak, hogy elmehetnek

Ez egy rendkívül vitatott történet, de dokumentált alapjai vannak. 1938-ban Franklin Roosevelt amerikai elnök összehívta az Évian konferenciát Franciaországban. Adolf Hitler felajánlotta a zsidóknak, hogy távozzanak Németországból, ezért 32 ország összeült megvitatni, hogy kik lennének hajlandóak befogadni a menekülteket.

Mivel nem sikerült egyértelmű döntést hozni, a legtöbben kénytelenek voltak Németországban maradni. Csupán néhány ország volt hajlandó a befogadásra, úgymint a Fülöp-szigetek, a Dominikai Köztársaság és Costa Rica.

Nem csak a zsidókat üldözték

A több millió zsidó mellett számtalan keresztény is a holokauszt áldozatává vált, mert elítélték a nácik cselekedeteit. Továbbá a homoszexuális személyek, illetve a fizikai és mentális rendellenességekkel rendelkezők is „nem kívánatos” elemei voltak a társadalomnak, akiket aktívan próbált eltűntetni a birodalom.

Hitler a „Kihalt faj múzeumát” akarta megnyitni a háború után

Ahogy a náci erők felforgatták a zsidó otthonokat, különböző értéktárgyakat, könyveket és más művészeti alkotásokat foglaltak le. Hitlernek volt egy elképzelése, hogy a háború vége után ezeket az értékeket egy új múzeumban mutatja majd be. A „Kihalt faj múzeumában” az emberek az akkorra már megsemmisített zsidó népről tanulhattak volna.

hirdetes

A Leica kameragyártó cég több száz zsidó életét mentette meg

A Leica Camera fényképezőgyártó céget 1914-ben alapították, Németországban. A második világháború elején zsidók százait alkalmazta a külföldi telephelyeken, hogy azok elmenekülhessenek az országból. II. Ernst Leitz, a cég akkori tulajdonosa nem volt zsidó, csupán emberek százait igyekezett megmenteni. Ma a Leica Szabadságvonatként emlegetik tettét.

Az USA elnöke megjósolta, hogy az emberek tagadni fogják a holokausztot

1945-ben Dwight D. Eisenhower amerikai elnök arra biztatta médiát, hogy részletesen dokumentálják a holokauszt alatt történt szörnyűségeket. Arra számított, hogy a jövőben lesznek olyanok, akik tagadják majd a náci birodalom által szervezett népírtást. Állítólag a Ku Klux Clan kezdeményezte a tények szőnyeg alá seprését – azóta ez 17 országban (köztük Németországban) is bűncselekménynek számít.

Két lengyel orvos 8 000 zsidó életét mentette meg

Két lengyel orvos, Stanislav Matulewicz Lazowski és Eugene Lazowski nagyjából 8 000 zsidót mentett meg a biztos haláltól. Összesen 12 városban oltották be az embereket egy „hamis” hastífusz-vírussal. Ezeket a településeket a nácik túl veszélyesnek tartották, ezért inkább karantén alá helyezték és nagy ívben elkerülték őket.

hirdetes

A világ legveszélyesebb tiltott szerelme

Helena Citronova, egy aushwitzi fogoly, és Franz Wunch, egy SS őr veszélyesz kapcsolatot ápoltak. Franznak sikerült elintéznie, hogy Helenát és nővérét munkásként használják a táborban, így a biztos halál helyett a gázkamrákból összeszedett ruhák rendezgetésével  kellett foglalkozniuk. A két nő többi családtagját nem sikerült megmenteniük.

A szövetséges katonai erők 10 000 holokauszt-túlélőt öltek meg

A szövetséges erők több ezer zsidó menekült halálát okozták, amikor német hajókat bombáztak le a tengeren. Elmondásuk szerint nem tudták, hogy a fedélzet alatt a haláltáborok túlélőit szállították, ezért nyitottak tüzet. A végzetes balesetet egy kommunikációs hiba számlájára írták. Az egyik pilóta a következőt nyilatkozta:

„Szörnyű dolog, de ezt a parancsot kaptuk. Erről szól a háború.”

A náci katona, aki elfogta Anne Franket

Anne Frank naplója befejezetlen maradt, miután a náci katonák elfogták őt és családját. A naplót később nyilvánosan is kiadták, amit az elfogásukért felelős SS-tiszt meg is vásárolt. Hogy miért?

„Megvettem a könyvecskét, hogy megnézzem, benne vagyok-e. Nem voltam.”

Számos esemény történt a holokauszt alatt, amikről még nem tud az egész világ. Ezek a történetek talán örökre titkok maradnak, vagy talán éppen holnap találunk bizonyítékot, hogy egyes emberek a legsötétebb időben is fényt jelentettek megannyi bajba jutott áldozat számára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Puskin mozi

Puskin mozi: A mai Puskin elődje a Magyar Világ kávéház volt. 1926-tól a Mezőgazdasági... Tovább

Mikszáth Kálmán

Mikszáth Kálmán: Mikszáth Kálmán magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Történelem
X
Kövess minket facebookon!