hirdetes

5 dolog, ami nem hiányozhatott anno egy Balatoni nyaralóból sem

VN

A Balatonon nyaralni, vagy ha úgy tetszik üdülni, már régen is egy külön történet volt. Különleges élmény, a különlegesen varázslatos magyar tenger partján, ami talán kicsit kiszakította az embert az akkori dolgos és szürke hétköznapokból. De különleges élmény lévén különleges tárgyak is szükségesek voltak, vagy inkább mondjuk úgy, hogy ha feltétlen szükségesek nem is voltak, de voltak. Lássuk is mi az az 5 dolog, ami annak idején nem hiányozhatott egyetlen balatoni nyaralóból sem!

A balatoni nyaralók alapkellékei régen

#1. Műbőr gumimatrac ágy

A balatoni nyaralókban bizony-bizony szűkös volt a hely, de hát annak kellett örülni, hogy akármennyire kicsi is az a nyaraló, legalább van. Éppen ezért a hely legtakarékosabb kihasználása céljából praktikus elemekkel kellett berendezni az épületet, egy ilyen volt a jellegzetes műbőr gumimatrac ágy is, ugye nektek is volt, vagy legalább láttál ilyet? Ez volt a tipikus berendezés egy-egy miniatűr nyaralóban: éjjeli- és ruhásszekrény, asztal, mosdóállvány, székek és 4 műbőrborítású gumimatracból kialakított fekvőhely, a nagyobbacskákban már volt hűtűszekrény, gázkályha és WC is. Gyakran az otthon, vagy valamilyen állami cégtől leselejtezett bútorok kerültek a nyaralókba. 

hirdetes

#2. Centrifuga

hirdetes

Az meg micsoda lehetett? - gondolhatják a fiatalok, pedig anno tényleg egyik balatoni nyaralóból, sőt egyszerű háztartásból sem nagyon hiányozhatott ez a masina. Ma mosáskor mosógépet és szárítógépet használunk, régebben a mosógéphez a centrifuga párosult, és volt alapvető tartozéka a legtöbb háztartásnak. Régebben az automata mosógépek kora előtt, az 50-es évek után nagyon sok háziasszony dolgát segítette, azzal, hogy „kicentrizte” a frissen mosott ruhákat. Egészen a 70-es évekig nagy divat volt, amikor is a Hajdú elődrukkolt az automatákkal. Hogyan működött? A pontos használati utasítás a Hajdú gépekhez ez volt: „körülbelül másfél kilogramm ruhát moshatunk mosóporral együtt a keverőtárcsás gépben, majd kiemelve onnan a ruhát kézzel kiöblítjük, a csavarást pedig a centrifugával végeztetjük.”
 

A következő oldalon folytatódik a nosztalgikus felsorolás, lapozz egyet! 

Forrás: Kép: Fortepan / Kotnyek Antal

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hűvösvölgy

Hűvösvölgy: Budapest egyik városrésze a II. kerületben, amely közkedvelt kirándulóhely,... Tovább

Béke-barlang

Béke-barlang:  1952-ben tárták fel hazánk harmadik leghosszabb barlangját, amely 7193... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Retró Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!