hirdetes

5 dolog, ami nem hiányozhatott anno egy Balatoni nyaralóból sem

VN
A balatoni nyaralók alapkellékei régen

#3. Kotyogós kávéfőző

A jó öreg kotyogós…amivel már lassan 100 éve főzzük a kávét. Azt hiszem ezt a szerkezetet nem nagyon kell bemutatnunk, hiszen sok háztartásban még ma is meg-meg lehet találni, bár már a hiper-szuper automata, kávédarálós, tejhabosítós, kapszulás kávéfőzők kezdik átvenni a hatalmat, vagyis jobban mondva már át is vették, azért az igazi, az a jó erős, kotyogóssal főzött kávé. Bár a Fémfeldolgozó Szövetkezet Omnia kávéfőző-család elektromos gépei már 1978-ban bemutatkoztak, a balatoni nyaralókan még elvétve sem lehetett látni ilyeneket, de mindenhol megtalálható volt viszont a Szarvasi Vas-, Fémipari Szövetkezetből származó, rezsón melegíthető kotyogós kávéfőző. Ha érdekel pár érdekesség, a kotyogóssal kapcsolatban, akkor itt olvashatsz róla: Lassan 100 éve főzzük vele a kávét, a kotyogós kávéfőző története.

hirdetes

#4. Tantusz

Neked is leesett a tantusz? Ugye, hogy tantusz nélkül nehéz lett volna a Balatonról hazatelefonálni? Persze, hogy minden balatoni nyaralóba kellett tantusz! Na jó, eláruljuk mi is az a tantusz a fiatalabb korosztálynak is: egy érme, amit a Magyar Posta bocsájtott ki, amelynek segítségével a nyilvános telefonfülkékben lehetett telefonálni. Bizony, nem volt mobiltelefon, sem internet, sőt a legtöbb nyaralóban még csak vezetékes telefon sem, viszont volt tantusz, nem is kevés. 1946-69 között több százezer tantusz volt forgalomban. 

hirdetes

#5. Tejtartó

Manapság teljesen felesleges bárkinek is tejtartót tartani otthon, felesleges volt anno vidéken is, ahol házi tejet ittak, de nem volt felesleges a Balatonon. Ugyanis ekkoriban a tejet a boltokban nem ilyen-olyan dizájnos papírdobozban, vagy párnázott zacskóban lehetett kapni, hanem egyszerű nejlonban, amit, ha egyszer felvág az ember és nem fogyaszt el teljesen valahogyan mégiscsak tárolni kell a hűtőben. Ezek a zacskós tejek ugyanis tejtartó nélkül kiborultak volna, viszont a tejtartók segítségével nagyon praktikusan lehetett a bolti tejet tárolni a hűtőben. 
 

Forrás: Kép: Fortepan / Kotnyek Antal

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sümegi vár

Sümegi vár: Az ország legszebb vidéken található vára. Sümeg vára a Balaton-felvidék... Tovább

Magyar operett

Magyar operett: a magyar operett messze földön híres. A magyar operett első sorban Kálmán... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Retró Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!