hirdetes

„Hogy mondjam meg a 4 éves kisfiamnak, hogy apa nem karácsonyozik velünk?”- a brit lezárásokról

VN

2020 a fordultok éve, 2020 a „mindig történik valami lehetetlen” események éve. Ez most, aranyvasárnapon sem történt másképpen. Apukám kamionsofőrként dolgozik, vasárnap éppen arról panaszkodott, hogy nagyon jönne már haza karácsonyra, és siet is, ahogy tud, de szombaton 23 órájába telt átjutni Angliából Franciaországba, és hogy így csúszik az egész fuvar, de reméli hazaér időben. Egyikünk sem volt boldog. Viszont ma reggel arra ébredtem, hogy hívott, hogy micsoda mázlista, hogy még szombaton átjött, mert nagyon sokan Angliában ragadtak és fogalmuk sincsen hogyan jutnak haza az ünnepekre.

A brit lezárás sokak karácsonyát teszi tönkre

Miről is van szó?

Ha esetleg lemaradtál volna a hírről, a briteknél egy új koronavírus mutáció kezdett terjedni, ami sokkal agresszívabb, mint az eddigiek, ezért minden eddiginél szigorúbb korlátozásokat vezettek be a hétvégén, ezekről ITT írtunk részletesebben. Természetesen erre reagáltak a környező országok is, méghozzá úgy, hogy szinte minden forgalmat lezártak. 

Lehetetlen most Nagy-Britanniából kijutni

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. "További értesítésig" sem a személy-, sem a teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát. A Eurotunnel, a La Manche csatorna alatt húzódó vasúti alagút üzemeltetője vasárnap éjjeltől lezárta a délkelet-angliai Folkestone-ban működő terminálját a Calais-ba tartó forgalom elől, jóllehet a francia oldalról továbbra is át lehet kelni vasúton Nagy-Britanniába. Illetve mindezek mellett több ország is bejelentette, hogy nem fogad repülőgépeket az országból, hazánk még egyelőre nincsen rajta ezen a listán. 

hirdetes
hirdetes

Rengetegen tartanának haza

Ahogyan apukám is, más kamionsofőrök is szeretnének a családjukkal karácsonyozni, így nemcsak a vendégmunkások, hanem ők is igyekeznének mielőbb haza. Mikor reggel apukám felhívott, azt is mondta, hogy jó sok ismerőse, kollégája maradt kint, kérdeztem, hogy velük mi lesz, de ő sem tudta megmondani, senki sem tudja még. Benne vagyok nagyon sok kamionos csoportban, hogy értesülhessek a legújabb hírekről, szaftos pletykákról, és hát most valóságos pánikhangulat tört ki. Nemcsak a sofőrök, de a családtagok is kétségbe vannak esve, hogy ennek éppen karácsony előtt kellett megtörténnie.

Nem mehet az áruforgalom sem

Eddig bármilyen lezárás történt a koronavírus miatt, apukám csak cinikusan azt mondta, „ránk ez nem vonatkozik, ránk nem hat ez a vírus, tudod”. És valóban így volt, ahányszor volt eddig bármiféle határzár, az áruforgalomra nem vonatkozott. ( Itt hozzátenném, hogy rendben van, hogy mennek sokfelé, de sok helyen a fülkéből sem szállhatnak ki, és nagyon szigorú szabályokhoz van kötve minden közlekedésük, mindenhol lázat mérnek, és alig érintkeznek másokal.) Bajban is lennénk, ha nem járnának a kamionok… Na de most nem járnak a kompok, a vonat a Csalagúton. Az egyetlen mód a kijutásra a repülő, de a kamionsofőröknél ez nem nagyon jó megoldás, hiszen a kamiont nem lehet csak úgy otthagyni valahol. (Frissítés: már repülővel sem lehet beutazni Angliából Magyarországra!) A csoportokban többen azt javasolták, hogy emésszék meg ezt a helyzetet, mert hiába oldják fel 48 óra múlva a korlátozást, akkora sorok lesznek, hogy lehetetlen lesz feljutni a hajóra, vagy a vonatokra. Maradjanak kint inkább most, és pótolják be januárban a karácsonyt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nyugati Pályaudvar

Nyugati Pályaudvar: Fővárosunk egyik fejpályaudvara, melyet még az 1800-as évek végén... Tovább

A pengő pénzrendszer

A pengő pénzrendszer: 1924. április 18-án a magyar képviselőház elfogadta a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!