hirdetes

A hétvége hírei -A koronavírus megindult ismét

Oláh Tamás

A hosszúhétvége sokak számára az önfeledt pihenésről szólt, de az élet nem állt meg Magyarországon. Nézzük mik történtek itthon a hétvége folyamán?
 

Koronavírus itthon

A járvány újra beindult Európában, habár a halálozási arány jóval az első hullám alatt van

A folyamatos teszteléseknek köszönhetően sikerül könnyedén lecsípni a járványgócokat és nem okoz nehézséget megvédeni idős honfitársainkat. Habár most kap erőre újra a járvány Európában, az eddigi adatok azt mutatják, hogy jócskán csökkent a halálozási arány.

Franciaország és Spanyolország olyan esetszámokat jelentett, amikre április óta nem volt példa, míg Olaszországban is fellendült a vírus terjedése, Németországban megduplázódott az új esetek száma. A halálozások számának aránya viszont az előző hullámnál alacsonyabb –egyelőre biztosan. Az egészségügy már jobban fel van készülve a megfertőződöttek kezelésére és ellátására, amiben segítségükre vannak a gyógyszerek, melyekről már tudják, hogy beváltak.

hirdetes

A szakértők véleménye:

John Ford, a Cambridge Egyetem közegészségügyi szakértője szerint a kulcs a tesztelés, mivel így ki lehet szűrni a fiatal fertőzötteket, akik bármilyen külső jel nélkül terjesztenék tovább a vírust.

Igaz, mint ahogyan Graham Cooke, az Imperial College London járványügyi szakértője arra hívja fel a figyelmünket, hogy a fertőzöttek száma még csak most emelkedett meg igazán az első csillapodás óta, így nem szabad bedőlni az alacsony halálozási aránynak.

A negyedik egymást követő napon döntött rekordot az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, a kór főleg a fiatalok támadja.

Horvátország helyzete a járvánnyal kapcsolatban

A horvát vírushelyzetre alakult szerv jelentése szerint az elmúlt 24 órában 306-tal nőtt a koronavírusos esetek száma, s az eddigi esetek száma megütötte a 7900-at. Pénteken még 265 újonnan megfertőződött személyről szólt a jelentés. Egy új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt. A betegek közül 143-an vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. A jelenleg is fertőzés alatt állók száma 2052, a legmagasabb a járvány kezdete óta. 

hirdetes
A legtöbb új fertőzöttet még mindig a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 53, utóbbiban 92 esetnél, köztük kilenc külföldi állampolgárnál mutatták ki a koronavírust. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kuvasz

Kuvasz: Egyike a 9 magyar kutyafajtának, melyeket világszerte elismernek. A kuvasz a magyar... Tovább

Budapesti Fűvészkert

Budapesti Fűvészkert: A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Európa Hírek Magyarország
X
Kövess minket facebookon!