hirdetes

Miért pont kilenclyukú? – A Hortobágyi Kilenclyukú híd legendája

VN

Azt hiszem a Hortobágyi Kilenclyukú hidat, ami az egyébként is szemet gyönyörködtető alföldi pusztát még szebbé varázsolja, talán senkinek sem kell bemutatnom, hiszen valóságos jelképe ez egész hazánknak. De abban nem vagyok biztos, hogy a történetét, legendáját is mindenki ismeri. Vajon miért pont kilenclyukú a legendás Kilenclyukú híd?

A Hortobágyi Kilenclyukú híd legendás története

A Kilenclyukú hortobágyi híd

Egy valóságos jelkép. És mint, minden ilyenhez természetesen ehhez is tartozik legenda, de mielőtt ezzel megismerkednénk nézzük gyorsan a tényeket! Áll egy híd a Hortobágyon. Áll egy 167,3 méter hosszú és kilenc boltívre támaszkodó kőhíd a Hortobágyon, ami nem mellesleg, hazánk leghosszabb kőhídja is egyben. Tehát áll Magyarország leghosszabb kőhidja, kilenc lyukkal a Hortobágyon, egy olyan folyó felett, aminek nincs is forrása, sőt néha-néha az is előfordul, hogy visszafelé folyik. Annyiszor leírtuk már, hogy Hortobágy, megszámoltad, hogy hány betűből áll?

A hortobágyi Kilenclyukú híd legendája

Mostanra bizonyára te is megszámoltad, hogy 9 írásjel a szó, Hortobágy. Vannak legendák, amik ennek tulajdonítják a kultikus 9 lyukat. De azért ennél természetesen egy izgalmasabb történet is kering az ikonikus híd körül, ami nevezetesen nem máshoz, mint a híres betyárhoz, Rózsa Sándorhoz köthető. Na persze, ki máshoz? A betyár éppen szokásához híven egy csárdában mulatta az időt, amikor is a zsandárok arra készültek, hogy nyakon csípik. De persze a betyárnak sem kellett több, azonnal menekülőre fogta, a Hortobágy folyó azonban az útját állta. Egy darabig gondolkodott, hogy mitévő legyen, de szerencsére szeretői a segítségére siettek, nem is akármennyi: 9 szeretője állt neki bakot, szó szerint egymás nyakába borulva, hogy a folyó túlsó partjára jutva megmenekülhessen. 

hirdetes
hirdetes

A hortobágyi Kilenclyukú híd története

Hogy ebből a legendából mi az igaz, mi nem, azt mindenkinek a saját belátására bízzuk, eldönteni ugyanis nem lehet, ugyanis a tervező, Povolny Ferenc tervei elvesztek, így sosem derül ki, hogy volt-e rajta egy apró feljegyzés, hogy a Rózsa Sándor féle 9 szeretője által felvett kompozíció már egyszer bevált, most is az lesz a nyerő, esetleg ennek grafikai rögzítése, vagy a Hortobágy betűinek számolgatása. Mindenesetre a híd megépült, nem is akármilyen indokkal, és nem is akárhogyan, de hogy ezekre fény derülhessen lapoznod kell egyet!

Lapozz, mert jövünk még néhány érdekességgel a következő oldalon! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar huszár

Magyar huszár: A huszár a 15. században Magyarországon kialakult könnyűlovassági fegyvernem... Tovább

Álmos

Álmos: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Álmos az egyik közülük. Álmos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!