hirdetes

A kert előkészítése az őszre

Oláh Tamás

Ismét eltelt egy újabb nyár, mely bár rendkívülinek nevezhető, de remélhetőleg mindenki számára elegendő feltöltődéssel, pihenéssel és élményekkel teli volt. Ezekben a hónapokban nincs is jobb érzés, mint gyönyörködni a természetben és csodálni színes virágainkat. Talán ilyenkor van a legtöbb kedve és ideje is az embernek kicsit rendezgetni a kertjét és a növényeit. Bár sajnos itt a nyár vége, egyre kevesebb időt fogunk a szabadban tölteni, azonban vannak bizonyos teendők, amiket még érdemes elvégezni. 

Őszi kert

Kevesen tudják, de bizonyos növényeket nemcsak tavasszal érdemes ültetni, hanem vannak olyanok is melyeket kifejezetten ősz elején, szeptemberben ajánlott. Néhány zöldségféle, például a rukkola, a sóska és a spenót ültethető még szeptemberben is, így is lesz elegendő idejük beérni. Ezenkívül még retket is ültethetünk, de kiváló alkalom facsemetéket is a kertünkbe költöztetnünk. Erre azonban nem csak a szeptember, hanem az egész őszi időszak teljesen megfelelő. Érdemes viszont előre gondoskodni megfelelő védelemről, ha a téli fagyok idő előtt érkeznének. 


Néhány virágfélét is ültethetünk még az ősz folyamán ezek pedig a nárcisz, krókusz és a jácint. Annak érdekében, hogy a következő évre gyönyörű, színes virágaink legyenek még szeptemberben el kell ültessük őket. 

hirdetes
A kaméliákra és a rhododendronokra nagyon oda kell ebben az időszakban figyelnünk! Számukra ugyanis rengeteg folyadékot kell biztosítani, annak érdekében, hogy jövőre is teljes pompájukban díszeleghessenek.


A legtöbb virágos növénynek rendkívül jót tesz, ha tél előtt jól visszavágjuk, illetve megszabadítjuk az összes, akár kicsit is elhalt részétől. Ennek a módszernek köszönhetően a következő szezonig lesz ideje „újjáéledni” a szívünk számára oly kedves növényeinknek és szebben fognak virágozni, mint új korukban.

hirdetes

Az egyik legkedveltebb és legmutatósabb virág, mely gyakran díszíti teraszainkat vagy ablakainkat a muskátli. Sokan azonban nem tudják pontosan hogyan gondozzák ezt az érzékeny növényt és sajnos nem éli túl a telet. Viszont a jó hír, hogyha néhány egyszerű feladatot elvégzünk könnyedén épségben maradhat egészen a következő szezonig. Ne féljünk drasztikusan visszavágni a muskátlit. Akár van virága, vagy új hajtásai érdemes legalább 5-10 centit visszavágni belőle.

Ezt követően érdemes gombaellenes lemosót is használnunk, mivel sajnos a muskátli hajlamos penészedni. Érdemes előre kigondolni azt is, hogy hol legyen a téli lakhelye virágainknak. Az ideális hőmérséklet számára a 0 és a 14 Celsius fok között van, ezért erről mindenféleképpen gondoskodjunk. Amennyire lehetséges, biztosítsunk fényt is számára, mivel jelentős fénymennyiségre van szüksége az egészséges fejlődéshez. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gödöllő

Gödöllő:  Gödöllő város Pest megyében, Budapesttől 30 kilométerre északkeletre, a... Tovább

Lánchíd

Lánchíd: A Széchenyi lánchíd a Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország