hirdetes

A kert előkészítése az őszre

Oláh Tamás
Őszi kert

Sokan úgy vélik a gyep gondozása kimerül a fűnyírásban, ámde ez nem teljesen igaz. Bár tény és való, hogy az igénytelenebb növények közé tartozik időről-időre érdemes kicsit több időt szánnunk rá. Az őszi időszak pedig tökéletes alkalom erre! A szóban forgó feladat pedig nem más, mint a gyepszellőztetés. Ennek az a célja, hogy kissé meglazítsuk a talaj felső rétegét, ezzel minél több oxigént és tápanyagot biztosítva a fű számára. Ezzel a módszerrel az elhalt növénymaradványokat is eltűntethetjük, ezzel is megkönnyítjük a pázsit légzését. Ha nem rendelkezünk gyepszellőztetővel sok helyen már van lehetőség ilyen eszköz bérlésére is!


Bár talán még ez kissé korai, de érdemes már most elkezdeni visszatelepíteni a szobanövényeinket a házon belülre. Sok virág nyáron a napsütésben és a melegben nagyon jól érzi magát kint a szabadban, azonban az első fagyok csúnyán elbánhatnak velük. Ne felejtsük el őket még időben beköltöztetni!

hirdetes
Ezeket követően érdemes kicsit másféleképpen is rákészülnünk a télre. Először is kezdjük el szépen előszedni azokat a szerszámokat, kerti eszközöket, melyeket ősszel és télen fogunk használni, például a gereblyéket. 


Ha esetleg van kerti tavunk, akkor szeptemberben mindenféleképpen kerítsünk rá sort, hogy téliesítsük. Érdemes minél előbb lefednünk, hogy megúszhassuk a falevél takarítást. Kevés kellemetlenebb feladatunk lehet a kertben, mint a már elrohadt/elázott falevelek kihalászása kistavunkból. 
Az egyik legfelkapottabb növények ősszel a dísztökök. Ennek oka természetesen nem más, mint a híres külföldi tradíció a Halloween. Sokan viszont szeretik a kisebb tököket is, őszi dekorációnak használni. Ha mi is szeretnénk, hogy az ünnepre gyönyörködhessünk a tökökben, akkor még szeptemberben kezdjük el őket megszabadítani a sok levéltől melyek árnyékot vethetnek a termésre. Ha ezt elvégezzük garantáltan csodálatos tökök fognak díszelegni a kertünkben Halloweenra. 

hirdetes


Remélhetőleg mindenki hasznosnak találta a felsorolt tippeket és tanácsokat. Senki ne csüggedjen, hogy a nyár véget ért, hiszen a most következő évszak is varázslatos. Hamarosan gyönyörködhetünk a színes falevelekben és bár az időjárás kissé hűvösebbre fordul, érdemes még amíg lehet, szabadtéri programokat szerveznünk az egész családdal!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Május

Május: az év ötödik hónapja, a szerelem időszaka. A tél elmúltával és a jó idő... Tovább

Ősköltészetünk

Ősköltészetünkről és a magyar népmeséről: A magyar népmese olyan kincs múltunk... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország