hirdetes

A királynék városa

Oláh Tamás

Most a Közép-Dunántúlra kalauzoljuk kedves olvasóinkat, egészen a Balaton közelébe, Veszprém városába. Veszprémet a Királynék városának is nevezik, ám kevesen tudják, hogy pontosan miért. Korábban I. István feleségének, Gizellának az egyik kedvenc városa volt Veszprém, ezt követően pedig több évszázadon keresztül is a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat. Nos innen származik ez az elterjedt elnevezése a helységnek. 
 

Veszprém szépségei

Veszprém remek választás, ha kirándulni szeretnénk, kicsit elmélyedni a kultúránkban, vagy akár kikapcsolódni és csak relaxálni hiszen közel van a magyar tenger, a Balaton.
Mit érdemes megtekinteni, ha itt járunk?


1.    A Veszprémi Állatkert


Az állatkert a tótól csupán 15 km-re a városközponttól pedig csupán néhány perc sétányira helyezkedik el és az év szinte 365 napján látogatható. Ha ide látogatunk mindenképpen szánjunk 3-4 órát rá, mivel rengeteg állatfajjal ismerkedhetünk meg itt. 


2.    Veszprémi Püspöki Palota


A barokk stílusú gyönyörű épületet a XVIII. század közepén építtette Koller Ignác. Korát meghaladva mondhatni „modern” vízvezetékrendszerrel rendelkezett a palota. A palotában megtekinthetjük a hatalmas könyv- és levéltárat. Érdemes körültekinteni a palotában hiszen sok érdekességet láthatunk. A „fő attrakciók” közé tartozik egy empire stílusú ülőgarnitúra melyet Párizsban készíttettek Ferenc József fogadására, illetve egy szintén Párizsban készült gyöngyházintarziás ülőgarnitúra, melyet Erzsébet királyné tiszteletére készítettek. 

hirdetes


3.    Veszprémi várhegy


Csodálatos látványként tárul elénk az egész város képe. Macskaköves út vezet a hegytetőre, azonban érdemes sétához alkalmas cipőben nekivágni, mivel itt-ott igencsak girbe-gurba az út. A Várhegy tövében gyakran rendeznek kisebb vásárokat és éttermek/kávézók is a rendelkezésünkre állnak.

hirdetes


4.    Hősök kapuja


Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és II. világháborúk és az 1956-os forradalom és szabadságharc Veszprém városában történt eseményeit eleveníti meg az emlékmű. 2014-ben nyitotta újra kapuit. Az alsó szinten az Emlékező terek- a hely emlékezete című állandó kiállítást tekinthetjük meg, fent pedig békésen ücsöröghetünk egy kicsit a kilátóteraszon.

 
5.    Szent István és Gizella szobra


A gyönyörű szoborpárost a Vár utcából és lentről is tökéletesen látni. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sástó

Sástó: A Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátrában. Kiváló csónakázó- és... Tovább

Sminktippek

Szeretnél mindig tökéletesen kinézni, de nem erősséged a sminkelés? Hasznos tanácsokat... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Utazás
X
Kövess minket facebookon!