hirdetes

A koronavírussal kapcsolatos friss tudnivalók

Oláh Tamás

A hétvégén sem állt meg az élet, rengeteg új fejlemény és újdonság történt a vírus kapcsán. Ebben a témában tájékozódhatnak mai cikkünkből!

hétvégi történések

Fertőzöttnek nyilváníthat a háziorvos is, de akkor nincsen karantén

Mostantól a háziorvosok is koronavírus-fertőzöttnek nyilváníthatják a betegeiket teszt nélkül is, de az ilyen páciensekre és a velük érintkezőkre más korlátozások vonatkoznak, mint azokra, akiknél a tesztet is elvégezték.

Új eljárásrendet adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ azzal kapcsolatban, hogyan kell kezelni a koronavírusos betegeket és a gyanúsnak tűnő eseteket. Müller Cecília tiszti főorvos és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy döntött, hogy mostantól a háziorvos teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek nyilváníthatja azt, akinél a fertőzés tüneteit véli felfedezni.

A tesztet csak akkor kötelező kérni, ha a páciensnek koronavírusra utaló jelei vannak, és emellett koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt a bizonyítottan fertőzöttel, vagy ha bármi más okból kockázatosnak mondható.

hirdetes

Akit viszont a háziorvosa csak a tünetei alapján nyilvánít betegnek, de tesztet nem végeztek el rajta, azt házi karanténba a hatóságok nem kényszeríthetik, csak az orvos utasíthatja az otthoni elszeparálásra.

A pácienseket három típusba sorolják:

-gyanús eset az, aki köhög, láza van, nehéz a légzése vagy hirtelen elvesztette a szaglását, ízlelését, vagy az orvosa úgy ítéli meg, hogy fertőzésgyanús,

-valószínűsített eset az, aki a fenti kritériumokon kívül az előző két hétben szoros kapcsolatban volt fertőzöttel, vagy olyan bentlakásos intézmény lakója, dolgozója, ahol járvány zajlik, illetve az, akinél a COVID-19 fertőzésre jellemző radiológiai eltérés kimutatható,

hirdetes

-megerősített eset pedig az, akinél klinikai mintában kimutatták a SARS-CoV-2-t.

Az egészségügyi ellátásban az igazoltan fertőzött, a vírus jeleit mutató betegeket el kell különíteni azoktól, akik csak nagy eséllyel, de nem bizonyítottan fertőzöttek, illetve azoktól, akik ugyan igazoltan fertőzöttek, de semmilyen tünetet nem produkálnak. A tünetmentes fertőzötteket viszont nem kötelező egymástól elkülönítve elhelyezni.

A megerősített esetek kontaktjait kötelező megkeresni, de a PCR-tesztelést csak azoknál szükséges, akik az egészségügyi ellátórendszerben vagy tartós ápolási létesítményekben kerültek szoros kapcsolatba bizonyítottan fertőzött személlyel.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szódavíz

Milliók isszák világszerte naponta, azonban kevesen tudják róla, hogy ez is magyar találmány.... Tovább

Szent Anna-tó, Tusnádfürdő

Szent Anna-tó, Tusnádfürdő: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdélyben. Tusnádfürdő... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!