hirdetes

A koronavírussal kapcsolatos friss tudnivalók

Oláh Tamás
hétvégi történések

A fertőzöttek negyede fiatalabb mint 30

Müller Cecília arra kérte az oltásellenes mozgalmakat, ne próbálják nézeteiket másoknak is átadni. A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a meglévő szabályok szigorítását nem tartják szükségesnek, abban az esetben, ha azokat betartják az emberek, de a járvány aktuális helyzetét látva ezen változtathatnak.

Hétfő délelőtt is online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs Müller Cecília és Kiss Róbert rendőr alezredes jelenlétében. A tiszti főorvos újra megerősítette, változott a fertőzöttek korosztálybeli eloszlása: a tavaszi időszakban a 65 év felettiek aránya 25 százalék volt, most a 20-29 évesek állnak így, de az ő egy részük tünetmentes, vagy enyhe tünettel rendelkezik.

A kötelező hatósági házi karantén időtartama két hét helyett tíz nap lett, mivel a betegség lappangási ideje öt-hat nap. Viszont aki hatósági házi karanténba kényszerül, nem szabadulhat belőle idő előtt két negatív teszttel sem.

hirdetes

Az is kiderült a tájékoztatón, hogy húsz óvodában és hat is iskolában szükségesnek érezték elrendelni a rendkívüli szünetet, 177 esetben csak egy-egy osztály lépett át digitális tanrendre, kilenc esetben pedig az egész iskola.

Kiss Róbert rendőralezredes arról beszélt, aki tömegközlekedésen vagy intézményben nem hordja a maszkot, vagy nem megfelelően hordja, köteles a sofőrnek/vezetőnek felszólítani a maszk felvételére, ha nem tesz eleget a felszólításnak, köteles rendőrt hívni.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta Müller Cecília:

hirdetes

„A már meglévő szabályok szigorítását nem tervezik abban az esetben, ha azokat betartják az emberek, de a járvány aktuális helyzetét látva döntenek minden további intézkedésről, például az idősek vásárlási sávjának visszahozásáról.”

“Az oltásellenes mozgalmak megalapozott szakmai háttérrel nem rendelkeznek, viszont nagyon sok kárt tudnak okozni” – mondta a tiszti főorvos, megkérve a vírustagadó mozgalmak résztvevőit, ne terjesszék ezeket. “A rémhírterjesztés a büntető törvénykönyvben megfogalmazott tényállás” – egészítette ki Kiss Róbert
a vírus megjelenése óta 140 alkalommal járt már el rémhírterjesztés miatt a magyar hatóság.

A tesztek hatósági áráról elmondta Müller, hogy az eddig elvégzett tesztek elenyésző részéért adott ki pénzt az alany, mivel ezeket csak akkor veszik igénybe, ha járványügyi szempontok szerint nem indokolt a teszt. 19 500 forintnál semmilyen kiegészítő szolgáltatással nem kérhetnek többet érte.

A háziorvosok számára az a központi irányelv, hogy ha gyanúsnak vélik az esetet, végeztessék el a a megfelelő vizsgálatot, de az már az orvos döntése, ki hogy ítéli meg a beteg állapotát.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bihari-sík

Bihari-sík: A Bihari-sík Tájvédelmi Körzetben csodás kis világokra bukkanhatunk:... Tovább

A 100 tagú cigányzenekar

A 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye: teljesítményük... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!