hirdetes

A lengyel rajzolónő gyermekeiről mintázta Lolkát és Bolkát

Bettina

Lolka és Bolka idén ünnepli 57. születésnapját. A lengyel rajzolónő saját gyermekeit rajzolta le.

Lolka és Bolka

Érdekességeket osztunk meg gyerekkorunk kedvenc rajzfilmjéről, ami Lolkáról és Bolkáról szólt.

1, A készítők annyi levelet kaptak, hogy egy idő után egy kislány is bekerült a mesébe, méghozzá Tola, de ő nem lett a gyerekek kedvence.

2, Nagyon figyeltek a készítők, hogy ne kerüljenek a cenzorok látókörébe. A 150 epizód egyikében sem látni az utcákon templomokat és olyan rész sincs, amelynek a karácsony a témája lenne. Ennek mi az oka? Az, hogy amikor készült, a lengyeleknél is kommunizmus volt és akkoriban ez nem volt megengedett. Az 1980-ban leadott egyik részben Lolka és Bolka például bányászokat látogatott meg, hogy tőlük tanulják el a helyes munkamorált.

hirdetes

3, Ez egy nagyon vicces tény, ami mellett nem mehetünk el! Habár rongyosra néztük, sokan azóta sem tudják melyik volt Lolka és melyik Bolka? Te tudod? –  Nos, Lolka az alacsonyabb, ritkás hajú, Bolka pedig a magas sovány fiú.

4, Az 1978-as iszlám forradalom után Iránban az összes amerikai és európai rajzfilmet betiltották, egyedül Lolka és Bolka volt az ami maradhatott.

hirdetes

5, Nálunk Lolka és Bolka néven futottak, angolszász területen Jym és Jam valamint Bennie és Lennie néven tűntek fel.

6, Lengyelországban elképesztő népszerűségnek örvendett a mese. Annyira nagy sikere volt a mesének, hogy 4 városban is utcát neveztek el a két főhősről, Bielsko-Białában pedig szobrot is kapott a két rajzfigura.

Lolka és Bolka

7, A két fiút Wladyslaw Nehrebecki álmodta és rajzolta meg, a két gyereke után – Jan és Roman – formázta meg a karaktereket. Nehrebecki a felesége halála után újraházasodott és ott pedig egy kislánya született. Lolka és Bolka atyja 1978-ban halt meg, a halála után még nyolc évig vetítették a sorozatot.

8, Ha valaki Lengyelországban jár és szereti a sorozatot, akkor érdemes ellátogatnia a Dobranocek múzeumba Rzeszówba, ott állandó kiállítása van Lolkának és Bolkának mind a mai napig.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Balczó András

Balczó András: Magyarországnak 20 „darab” 3-szoros olimpiai bajnoka van, Balczó... Tovább

Rákóczi túrós

Rákóczi túrós: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokan nem is tudják, de nem a... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!