hirdetes

A lengyel rajzolónő gyermekeiről mintázta Lolkát és Bolkát

Bettina
Lolka és Bolka

Lolka és Bolka történeteA Lolka és Bolka egy lengyel televíziós rajzfilmsorozat. Először 1963 és 1986 között adtak le. Érdekessége, hogy Władysław Nehrebecki saját fiairól, Janról és Romanról mintázta őket. A sorozat a két testvérről és kalandjairól szól, melyek legnagyobb részt a szabadban játszódnak. Lengyelországban a TVP-n sugározták a mesét és hatalmas sikert futott be világszerte. A két szereplő neve a lengyel Bolesław és Karol nevek becenevéből ered. Angol nyelven a sorozatot Jym & Jam illetve Bennie and Lennie címen sugározták. A magyar szeret kijavítani ezért mi is javítunk benne egy picit: a Lolka és Bolka valószínűleg fordítási hibából ered, ugyanis a szereplők neveinek Bolek és Lolek nem alanyesete, hanem birtokos esete.

hirdetes

Néhány epizód a Nickelodeon gyerekcsatorna Pinwheel című műsorán belül volt látható. 1973-ban a készítők eleget tettek a női nézők kérésének, és létrehozták Tola karakterét is, de ő sajnos nem futott be akkora sikert, mint Lolka és Bolka. Első megjelenése a Tola érkezése című epizódban volt, összesen harminc részben szerepelt. A 150 epizód legtöbbje párbeszéd nélküli. Kivételek a filmek, illetve a sorozat 1980 utáni részei.

A Lengyel Népköztársaság idején Lolka és Bolka figuráját számos formában gyártották. Akciófigurák, játékok, filmek, képeslapok, stb, melyek napjainkban a Dobranocek múzeumban is láthatóak mai napig. Készültek még számítógépes játékok, kifestő könyvek, képes könyvek is, mindent amit csak eltudtok képzelni gyerekek számára. A lengyel rajzfilmek között a Lolka és Bolka minden idők legsikeresebbjének számít. A sorozat számos országban volt népszerű, és azon rajzfilmek egyike, melyeket Irán is engedett műsorra tűzni az 1979-es forradalom után. A sorozat a szocialista nevelés eszközeként készült, mint a Kisvakond is, és a készítők munkáját mindig cenzorok figyelték.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Cserhát

Cserhát: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Cserhát Magyarország északi részén az... Tovább

Komatálküldés

Komatálküldés: a húsvétot követő következő vasárnap,  fehérvasárnapon volt... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!