hirdetes

Egy falat Amerika a vasfüggöny mögött- az első McDonald's nyitása Magyarországon

Noémi Vida

Ma már teljesen természetes, hogy jövünk-megyünk, és bedobunk egy sajtburgert, krumplival és egy kis kólával, de nem mindig volt ám ez így. Éppen ezért gondolhatod, hogy amikor a vasfüggöny mögött megnyitották az első McDonald’s éttermet igazi nyugati, sőt amerikai ízekkel, mekkora számnak számított. 35 év eltelt azóta, nézzük milyen volt az első McDonald’s!

McDonald’s története: az első gyorsétterem Magyarországon

Sajtburgerekért kígyózott a sor 1988. április 29-én

Sajtburgerekért kígyózott a sor 1988. április 29-én a Régi Posta utcában nyílt gyorsétterem előtt, ami történetesen minden idők első magyar földön nyílt McDonald1s-a volt. Szerintem még azóta sem ette egy napa alatt annyian egy McDonald’s-ban, na meg olyan olcsón sem. A korabeli beszámolók szerint ugyanis az első nap rekordforgalmat bonyolítottak a 10 000 vendéggel. Ez azt jelenti, hogy 14 óra alatt 10 ezer, tehát óránként 714, vagyis percenként több mint tíz magyar jutott hozzá a világ legnagyobb hamburgergyárának első magyar burgereihez. A McDonald's akkor arra vállalt garanciát, hogy 72 másodpercen belül mindenki hozzájut az ételhez, amit rendelt. Kezdetben még külföldi munkaerő dolgozott az éttermekben.

hirdetes

Meghatározó gyerekkori élmény volt

hirdetes

El sem tudom képzelni milyen hosszan állhatott a sor, és mennyit kellhetett várni egy-egy amerikai ízért, de minden bizonnyal megérte. Nagyon sokan életük egyik legboldogabb napjaként emlékeznek vissza az eseményre, sokak meghatározó gyerekkori élménye volt, az első amerikai gyors éttermében elfogyasztott hamburger, és legurított kóla.  De nemcsak az első nap kellett hosszasan várakozni, és tolakodni a McDonald’s előtt, a lendület napokig kitartott. Anyukám visszaemlékezései szerint banánt sem lehetett akkoriban kapni, ne csodálkozzak, hogy olyan sokan vágytak egy kis új ízre!
 

Mit lehetett kapni, és mennyiért? Lapozz, a következő oldalon mutatjuk többek között a korabeli menüt is, és egyéb izgalmakat!

Forrás: Kép Fortepan- Adományozó: Chuckyeager tumblr

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Advent

Advent: a téli, azon belül pedig a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó esemény. Advent a... Tovább

Május

Május: az év ötödik hónapja, a szerelem időszaka. A tél elmúltával és a jó idő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar történelem Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!