hirdetes

Egy falat Amerika a vasfüggöny mögött- az első McDonald's nyitása Magyarországon

Noémi Vida
McDonald’s története: az első gyorsétterem Magyarországon

Szerény kínálat is nagy választéknak érződött

Manapság már meg sem tudom számolni mennyi minden kapható a McDonald’s-ban, többféle hamburger, megannyi köret, saláták, meleg italok, shakek, desszertek, fagylaltok, szinte minden hónapban jelenik meg valamiféle újdonság. Nos 1988. április 29-én mindösszesen 15 dolog volt a menüben, érdekessége, hogy ebből a 15 dologból 13 még a mai napig is kapható, noha közel 20 szoros áron. Akkor egy sajtburger 26, azaz huszonhatforintba került, de a legdrágább ételért, a Big Ma-ért is csak 43 forintot kértek el. Volt még dupla sajtburger, és hamburger, duplahamburger, kis és nagy krumpli, tejturmixok 3 féle ízben, Cola, Fanta, Sprite, 3 féle fagylalt, valamint kávé, tea, és forró csoki névre keresztelt kakaó. A mai árakról pedig inkább ne is beszéljünk, kávét biztosan nem iszunk 12 forintért! Viszont sokkal több minden közül választhatunk, bár a vasfüggöny mögött ez a választék is igazi Mekkának számított.

hirdetes

Már a nyitás híre is lázba hozott mindenkit

Akár, nagy McDonald’s rajongó vagy, akár nagy ellenző, el kell ismerned, nagy esemény volt ez. Már a bejelentés híre is nagyon sok embert lázba hozott: egy hajszállal közelebb kerül az amerikai álom, a vasfüggöny mögé átszivárog egy kis nyugat. Bár a hivatalos kommunikáció során még igyekeztek az amerikai világhálózat megjelenését olyan érvekkel indokolni, hogy az a szocialista felfogás kereteibe is beilleszthető legyen, hangsúlyozták többek között, hogy nem mi kerestük a nyugatot, hanem a nyugat keresett minket, és a jótékony társadalmi hatásokat próbálták kiemelni.
„Szeretnénk megnyerni a fiatalokat, mert ez nem az alkoholistáknak készül, alkoholt nem mérünk ezekben az üzletekben. A fiatalokra, a gyerekekre építünk elsősorban – ez az "ő" gyakorlatuk –, és építünk a nyugdíjasokra is, mert hiszen olcsó és gyors étkeztetésre számítunk.”

hirdetes

 

McDonald’s napjainkban

Napjainkban már 100-nál is több McDonald’s étterem van hazánkban az ország különböző pontjaink, szinte minden nagyvárosban van egy, Budapesten pedig minden forgalmasabb ponton. De amire különösen büszkék lehetünk, hogy a világ legszebb McDonald’s-ának számon tartott étterem is hazánk területén van, méghozzá a Nyugati pályaudvarnál, az Eiffel tervezte épületegyüttesben. Ide tényleg érdemes a vonat indulása előtt beugrani néhány finom falatért, vagy legalább egy kávéért. 
 

Forrás: Kép Fortepan- Adományozó: Chuckyeager tumblr

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balatonfüred:

Balatonfüred: A Balaton déli partjának fővárosa, sokak szerint a legszebb balatoni település.... Tovább

Knezić Károly

Knezić Károly: Knezić Károly honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike.  Ő is,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar történelem Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!