hirdetes

A Pál utcai fiúk - 8 érdekesség a műről

Bettina

Te is szereted A Pál utcai fiúkat? Vajon mi az oka annak, hogy angol gyerekek játszották a főszerepeket A Pál utcai fiúkban? Miért nem akarta a producer, hogy Hollywoodban készüljön el a film? Mi lett később a Nemecseket alakító angol gyerekszínészből? 8 pontban tárjuk fel az 1969-ben bemutatott filmet és annak előzményeit. Tudj meg néhány érdekességet róla, amit az iskolában nem tanítottak meg. 

A Pál utcai fiúk

1.A Pál utcai fiúk:

 Molnár Ferenc A Pál utcai fiúkat megrendelésre írta a Tanulók Lapjának. A regényt egy kávéház asztalánál vetette papírra. Molnár Ferenc általában éjjel írta a műveit, de ezt a művét délutánonként írta. „A körúti művészkávéház karzatán írtam délutánonként az egyes folytatásokat. Szerettem a karzaton dolgozni a nagy csend miatt, mert a szokásos kávéházi zsibongáson és a szünet nélküli katonazenekaron kívül semmi sem zavart meg a munkában. Szóval ezen a nyugodt helyen álmodtam vissza a gyerekkoromat, mikor még a Lónyay utca református gimnáziumába jártam, és valóban megvolt a grund a Pál utcában. Bár a regény fantáziám szüleménye, a figurái azonban éltek” – emlékezett vissza később.


2. A Pál utcai fiúk:

Molnár Ferenc 1939-től a haláláig New Yorkban élt, A Pál utcai fiúk filmes jogait is kint értékesítette, így sokáig hiába próbálkoztak a magyar filmesek. A rendező Fábri Zoltánnak is csak úgy sikerült, hogy meg kellett állapodnia az amerikai jogtulajdonossal, aki viszont az angol és az amerikai piacra szánta a filmet. Ezért született az a döntés, hogy angol színészpalánták szerepeltek a Magyarországon, magyar stábbal forgatott filmben. A színes filmhez a nyersanyagot Amerikából küldték.

hirdetes

3. A pál utcai fiúk:

A film amerikai producere a magyar származású Bohém Endre volt. Bohém Endre aki még 1920-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol lehetősége volt jó nevű stúdióknak írni forgatókönyveket. Bohém Endre osztotta meg azt is, hogy Amerikában még 1935-ben megfilmesítették A Pál utcai fiúkat, ám a rendező félreértelmezte a történetet és a harcra helyezte a hangsúlyt, nem a mély lélektani mondanivalóra. Bohém éppen ezért akart magyar rendezőt a filmnek, mert tudta, hogy nem lehet egy amerikai rendezővel átadni azt a lélektani üzenetet, amit valójában szeretett volna. „Ha Hollywoodban filmesítenék meg, Nemecsek nem halna meg, hanem élne tovább boldogan” – mondta némi iróniával Bohém Endre.

hirdetes


4. A Pál utcai fiúk:

Molnár Ferenc szépen keresett a filmes jogokkal. Először 1917-ben filmesítették meg itthon a regényét. Később 1924-ben újra, mindkét esetben Balogh Béla volt a némafilmek rendezője, ám egyik sem hozott átütő sikert.

A Pál utcai fiúk - Mi vagyunk a Grund a Vígszínház előadásában.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Rippl-Rónai József

Rippl-Rónai József: Rippl-Rónai József magyar festő- és grafikusművész, a 19. század egyik... Tovább

Gresham Palota

A Gresham-palota a magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete, manapság az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!